Την διαβεβαίωση πως Ελλάδα και θεσμοί μπαίνουν στην τελική φάση συγγραφής της συμφωνίας, παρέχουν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Brussels Group, σε μία εντυπωσιακή εξέλιξη καθώς είναι η πρώτη φορά που από τις Βρυξέλλες μεταδίδεται η λέξη "συμφωνία" και παραδέχονται ότι υπάρχει "σύγκλιση απόψεων" μεταξύ Ελλάδος και δανειστών.

Ειδικότερα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καθιστούν σαφές πως υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, καθώς "έχει επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων".

Μάλιστα, τονίζουν πως εντός των επόμενων ωρών ενδέχεται να υπάρξει  συμφωνία. Αργότερα απόψε Μέρκελ-Ολάντ θα υπάρξει συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου και του Γάλλου προέδρου με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στο Βερολίνο και του Ζ.Κ.Γιουνκέρ.

Στην συνάντηση πιθανότατα θα είναι παρούσα και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κ.Λαγκάρντ.
Η Ελλάδα, εξάλλου, φαίνετεια πως αποτέλεσε νωρίτερα και το -βασικό, αν και εκτός επίσημης ατζέντας- θέμα στο δείπνο ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που έλαβε χώρα στο Βερολίνο.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Brussels Group στις Βρυξέλλες, με τις δύο πλευρές να επιχειρούν να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Σημαντική ώθηση στις διαπραγματεύσεις έχουν δώσει οι αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Ο επικεφαλής του επιτελείου του Προέδρου της Επιτροπής, Μάρτιν Σέλμαϊρ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ανέφερε πως "βρισκόμαστε προ μίας αναθεώρησης του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα, καθώς σε πολλά σημεία του αποδείχθηκε αναποτελεσματικό και κοινωνικά άνισο".

Η παρέμβαση αυτή συνιστά σαφή ένδειξη της προσπάθειας εκ μέρους της Επιτροπής και ειδικότερα του Ζ.Κ.Γιούνκερ να αναβαθμίσει τον ρόλο του στο γενικότερο παιχνίδι ισορροπιών στην Ευρώπη, με αιχμή το ελληνικό θέμα.

Το defencenet.gr από το πρωί σήμερα ήταν το μοναδικό μέσο που μετέδωσε ότι πάμε σε συμφωνία ίσως και εντός της ημέρας, μεταβατικού χαρακτήρα, με τελικό στόχο την τελική συμφωνία για "κούρεμα" του χρέους πριν απο το τέλος του έτους.

Σίγουρα αποτελεί ρεαλιστική κίνηση, αλλά το ερώτημα είναι "τι είδους συμφωνία θα έχουμε" και κατά πόσον θα είναι δεσμευτικό το "κούρεμα" του χρέους...

Μην ξεχνάμε την απάτη του Μ.Ντράγκι που παρά την αποδοχή του κειμένου της 20ηςΦεβρουαρίου διατήρησε την απόφαση απαγόρευσης αγοράς τίτλων του δημοσίου από τις εγχώριες τράπεζες προκαλώντας ασφυξία στην Ελλάδα..

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger