O κίνδυνος για bank run είναι πλέον ορατός στις ελληνικές τράπεζες
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και δραματικές. 
Η ΕΚΤ εκτάκτως συνεδριάζει την Κυριακή 28 Ιουνίου για να αποτιμήσει τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα που προκαλεί το δημοψήφισμα το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου. 
Ταυτόχρονα ο Δραγασάκης ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και ο Τσακαλώτος θα συναντηθούν με τον M. Draghi της ΕΚΤ σήμερα Σάββατο 27 Ιουνίου.
Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει στήριξη από την ΕΚΤ, ώστε να παρασχεθεί ELA και να δοθεί λίγος χρόνος μέχρι το δημοψήφισμα. 
Όμως ακόμη και αν η ΕΚΤ στηρίξει με ELA, δεν είναι βέβαιο ότι θα αποφευχθεί μαζική εκροή καταθέσεων, εξέλιξη που θα προκαλέσει τεράστιους κλυδωνισμούς στο τραπεζικό σύστημα. 
Τα capital controls φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτα. 

Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει για να αποτιμήσει 
1)Τις ανάγκες σε ELA που θα προκύψουν για τις τράπεζες και το κατά πόσο πρέπει να χορηγηθεί νέο ELA.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει δανείσει 125 δισεκ. σε ρευστότητα εκ των οποίων 89 δισεκ. ELA στις ελληνικές τράπεζες 

2)Αν θα γίνει δεκτό το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης για λίγες ημέρες μέχρι να διεξαχθεί το δημοψήφισμα.
Αυτό θα είναι το βασικό αντικείμενο της συζήτησης Δραγασάκη, Τσακαλώτου και Τσίπρα. 
Όμως ακόμη και αν η ΕΚΤ αποδεχθεί την ολιγοήμερη παράταση, δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να κρατηθεί το τραπεζικό σύστημα, λόγω του κινδύνου για μαζική εκροή καταθέσεων. 

3)Να αποτιμήσει αν θα πρέπει να επιβληθούν capital controls. 
Με ρεαλιστικούς όρους, τα capital controls είναι πλέον πολύ πιθανά να επιβληθούν γιατί το τραπεζικό σύστημα δεν θα αντέξει την εκροή καταθέσεων που θα είναι μαζικότερη. 
Ήδη οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στα 122 δισεκ. και το απόθεμα εγγυήσεων δεν ξεπερνάει τα 18 δισεκ. ευρώ. 

4)Να αξιολογήσει αν θα πρέπει να αυξήσει τα haircuts στα ελληνικά collaterals εξέλιξη που αν συμβεί θα οδηγήσει άμεσα σε capital controls.

Ο Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ όταν απάντησε στην Κωνσταντοπούλου την πρόεδρο της βουλής ότι δεν μπορεί να παρευρεθεί στην Βουλή όχι νωρίτερα από τις 6 Ιουλίου, μάλλον ήξερε τις δραματικές εξελίξεις. 

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

Blogger