O ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στο περισκόπιο ενός από τα σύγχρονα υποβρύχια του Στόλου,του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ. Η φωτογραφία είναι από τη χθεσινή του επίσκεψη στον Στόλο. Μέρα δύσκολη η χθεσινή και πιθανότατα θα ακολουθήσουν κι άλλες δυσκολότερες για τον Πάνο Καμμένο. Για τον Καμμένο ΥΕΘΑ αλλά και για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Ο ΥΕΘΑ παρακολουθεί από το “περισκόπιο” την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης που στηρίζει σθεναρά οφειλούμε να ομολογήσουμε. Το ερώτημα είναι αν θα αποφασίσει να “εκτοξεύσει τορπίλη” σε περίπτωση που ο Τσίπρας ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές του εταίρου του . Οι οποίες έχουν να κάνουν με τον ΦΠΑ στα νησιά.

Δεν είναι εύκολη η απόφαση για τον Πάνο Καμμένο. Όχι μόνο επειδή δεν θέλει να αποχωρήσει από το ΥΕΘΑ όπως πολλοί θα υποθέσουν. Υπάρχουν πολιτικοί “υπολογισμοί” που θα παίξουν ρόλο στην απόφασή του.

Οι ΑΝΕΛ το κόμμα που ο ίδιος δημιούργησε κατόρθωσε όχι μόνο να μπει στην Βουλή ,αλλά και να γίνει κυβερνητικός εταίρος, μ ΄ ότι αυτό σημαίνει. Δεν πήρε μόνο το ΥΠΕΘΑ ο Καμμένος. Στελέχη του τοποθετήθηκαν σε θέσεις του υπουργικού συμβουλίου αλλά και του κρατικού μηχανισμού. Οι “εσωτερικές δημοσκοπήσεις” των ΑΝΕΛ δείχνουν ότι έχουν σταθεροποιηθεί σε ποσοστά άνω του 4% και αυτό δημιουργεί την ελπίδα ότι μπορεί κάτι παραπάνω να πάρουν. 

Υπάρχουν όμως κι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η παραμονή στην κυβέρνηση σε περίπτωση που τα οικονομικά μέτρα που θα επιβληθούν είναι όσο σκληρά περιγράφονται μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική. Και υπενθυμίζουν τι έπαθε ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο ΛΑΟΣ.

Και βέβαια δεν είναι μόνο η υπόθεση του ΦΠΑ.

Αρκετοί επισημαίνουν ότι αν ο Πάνος Καμμένος δεν υλοποιήσει τουλάχιστον όσα είχε υποσχεθεί στους στρατιωτικούς προεκλογικά θα υπάρξει πρόβλημα. Ο ίδιος έχει κατά καιρούς διαβεβαιώσει ότι τα χρήματα για να αποκατασταθούν οι μισθοί των στρατιωτικών υπάρχουν. Όμως η οικονομική κατάσταση που επικρατεί, η έλλειψη ρευστότητας και τώρα τα νέα μέτρα που έρχονται κάνουν μάλλον δύσκολη την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεών του.

Τέλος υπάρχει και η προσωπική σχέση που έχουν αναπτύξει Καμμένος και Τσίπρας. Μέχρι τώρα είναι ανέφελη και θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε “στενά φιλική”. Πολλές φορές ο Καμμένος έχει εκθειάσει σε συζητήσεις του τον Τσίπρα ,ο οποίος πραγματικά δέχτηκε και δέχεται πολλές πιέσεις για να “αδειάσει” τον Καμμένο. Δεν το ΄χει πράξει μέχρι στιγμής.

Στην πολιτική φιλίες δεν υπάρχουν βέβαια. Ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που ζούμε. Δεν αποκλείεται με αφορμή το θέμα του ΦΠΑ -που φαίνεται ότι δεν θα το αποφύγουμε- ο Καμμένος να αποφασίσει να ρίξει…την τορπίλη. Δεν είναι απαραίτητο να “βουλιάξει” την κυβέρνηση και το ξέρει. Άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως το Ποτάμι μοιάζουν πρόθυμες να πάρουν τη θέση των ΑΝΕΛ . Και υπάρχει πάντα ανοιχτό το σενάριο του “μεγάλου συνασπισμού” από τον οποίο θα εξαιρούνται η ΝΔ και οι ΑΝΕΛ. 

Ο Καμμένος όταν δημιούργησε τους ΑΝΕΛ τάχθηκε στο λεγόμενο “αντιμνημονιακό στρατόπεδο”. Το να προκαλέσει έστω και την υποψία στους ψηφοφόρους του ότι “πέρασε απέναντι”, ξέρει ότι θα είναι καταστροφικό. 

Γι΄ αυτό και η αποχώρησή του από την κυβέρνηση δεν πρέπει πια να θεωρείται απίθανη.

Δημοσίευση σχολίου

Blogger