People surround the Co-Chair of the Peoples' Democratic Party (HDP) Selahattin Demirtas (C) after he cast his vote at a polling station in Istanbul, Turkey on 07 June 2015. Reports state that some 53 million Turkish people vote in the general elections on 07 June 2015 to shape the 550-seat parliament. EPA/DENIZ TOPRAK

ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ήττα για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και μεγάλη επιτυχία για το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών είναι το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών στην Τουρκία, με καταμετρημένο το 79% των ψηφοδελτίων.

Το κυβερνών κόμμα προηγείται με 42,5% και 262 έδρες, με απαιτούμενο αριθμό εδρών για την πλειοψηφία τις 276. Στις εκλογές του 2011 το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είχε ποσοστό 49,83% και 327 έδρες.

Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 24,8% και 128 έδρες (25,98% και 135 έδρες το 2011), το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 16,9% και 83 έδρες (13,01% και 53 έδρες) και το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών με 11,4% και 77 έδρες (6,67% και 35 έδρες).

Σημαντική πτώση έχει το κυβερνών κόμμα στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Νοτιοανατολική Τουρκία. Θεαματική είναι η άνοδος του φιλοκουρδικού Κόμματος στην Κωνσταντινούπολη και στη Νοτιοανατολική Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο ενσωματώνονται ψηφοδέλτια από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Νοτιοανατολική Τουρκία, μειώνεται η δύναμη του κυβερνώντος κόμματος και αυξάνεται αυτή του φιλοκουρδικού κόμματος.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Το κουρδικό HDP περνά το 10%, το AKP του Ερντογάν δεν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση


Turkish President, Recep Tayyip Erdogan (C), arrives to cast his vote at a polling station in Istanbul, Turkey on 07 June 2015. According to reports some 53 million Turkish people are elligible to vote in the general elections on 07 June 2015 for the 550-seat parliament, with some sources adding that the Kurdish vote, could be crucial in terms of the ruling AKP’s ability to maintain the supermajority it requires to effect consitutional change allocating more powers to the President, a post currently occupied by former Prime Minister, Erdogan. EPA/TOLGA BOZOGLU EPA/TOLGA BOZOGLU

Της Άννα Ανδρέου, ΚΥΠΕ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP περνάει το εκλογικό όριο του 10% μέχρι στιγμής, ενώ το ΑΚΡ δεν παίρνει αρκετά ποσοστά για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 60%.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

ΑΚΡ 43,6%, CHP 24,4%, το MHP 17% και το HDP 10,6%. Με βάση τις εκτιμήσεις το ΑΚΡ λαμβάνει 270 έδρες, ωστόσο δεν καταφέρνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση καθώς δεν συγκεντρώνει το 276 έδρες. Το  CHP λαμβάνει 122 έδρες, το MHP  87 έδρες και το HDP 71 έδρες.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία δήλωσε ότι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα καταδεικνύουν ότι το κόμμα ενδέχεται να αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας και ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Αναμένουμε κυβέρνηση μειοψηφίας και πρόωρες εκλογές» επισήμανε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 42,4% των ψήφων, όπως προκύπτει από την καταμέτρηση του 80% των ψηφοδελτίων.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger