Εναντίον του σχεδίου για χρηματοδότηση του νέου προγράμματος της Ελλάδας από τον μηχανισμό EFSM τάσσεται η Βρετανία και προτίθεται να μπλοκάρει την διαδικασία.


Εναντίον του σχεδίου για την χρηματοδότηση του νέου προγράμματος της Ελλάδας από τον μηχανισμό EFSM τάσσεται η Βρετανία και προτίθεται να μπλοκάρει την σχετική διαδικασία στην αυριανή συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ε.Ε.

Η συμφωνία του 2010

Σύμφωνα με τους Financial Times ο υπουργός οικονομικών Τζορτζ Οσμπορντ θα δηλώσει στους ομολόγους του ότι η ιδέα χρηματοδότησης από τον μηχανισμό στον οποίο συμμετέχουν όλες οι χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνον οι χώρες της ευρωζώνης, παραβιάζει την συμφωνία των ηγετών της Ε.Ε. του 2010. Βάσει αυτής της συμφωνίας η Ελλάδα θα λαμβάνει κεφάλαια διάσωσης μόνο από χώρες μέλη της Ευρωζώνης, ενώ η Βρετανία θα συμμετέχει στην διάσωση όχι από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς αλλά από τα κεφάλαιά της που έχει διαθέσει προς το ΔΝΤ. Η εφημερίδα αναφέρει πάντως ότι η συγκεκριμένη κοινή απόφαση έχει περισσ΄τοερο πολιτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί νομική δέσμευση.

«Ζεστό χρήμα»

Η συμμετοχή του Λονδίνου στον μηχανισμό EFSM είναι 1 δισ. Ευρώ.  Η ιδέα για συμμετοχή της Βρετανίας στην διάσωση της Ελλάδας έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα τα ξημερώματα και μάλιστα σε μια διαδικασία στην οποία η Βρετανία δεν εκπροσωπείτο, προκαλώντας έκπληξη στους συμμετέχοντες, όπως γράφουν οι Financial Times. Η λύση του EFSM επιλέχθηκε καθώς τα κεφάλαιά του μπορούν να είναι άμεσα διαθέσιμα με πλειοψηφία των συμμετεχόντων και μετά από πρόταση της Κομισιόν.

Ενας αξιωματούχος της ευρωζώνης σχολίασε μάλιστα ότι «Μπορεί να εμποδίσαμε το Grexit αλλά ίσως προκαλέσουν ένα Brexit»

ΠΗΓΗ

* Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger