Oι δανειστές αποδέχονται το "κούρεμα" του χρέους καθώς η Κομισιόν με επίσημη ανακοίνωσή της τοποθετεί την έναρξη των συζητήσεων για τον Οκτώβριο. Με αυτά τα δεδομένα η συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση την Κυριακή θα έχει σαφή αναφορά για το χρέος και χρονικό προσδιορισμό για την διευθέτησή του ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Το κούρεμα του χρέους και ένα μεγάλο επενδυτικό πακέτο θεωρούνται εκ των ουκ άνευ για να ξεκινήσει η επανεκίνηση της κατεστραμμένης από πέντε χρόνια μηνμονίων ελληνική οικονομία, αφού όπως αναφέρει σε σημείωμά της η Black Rock το πρόβλημα στην Ελλάδα "είναι η έλλειψη προοπτικών ανάπτυξης".

Και πως να επενδύσει κάποιος σε μια χώρα με ένα χρέος μη βιώσιμο.

Επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με αντιπροσωπείες της ΝΔ και του Ποταμιού με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Ο κ. Γιούνκερ θα δει αντιπροσωπεία της ΝΔ και αύριο τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη» είπε προσθέτοντας πως «όλοι γνωρίζετε ότι ο κ. Γιούνκερ έχει τον ελληνικό λαό στο μυαλό του. Τον Οκτώβριο το θέμα του χρέους».

Μάλιστα έσπευσε να κάνει γνωστό πως έχει γίνει «προετοιμασία για όλα τα σενάρια». 
«Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε νέο αίτημα στον ESM. Ο ESM θα ζητήσει από την Επιτροπή να εκτιμήσει τις προϋποθέσεις. Οταν γίνει αυτή η εκτίμηση η Αθήνα θα πρέπει να στείλει συνολικές προτάσεις», συνέχισε αναφορικά με το αίτημα της Ελλάδας στον ESM. 

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εμφανίστηκε για πρώτη φορά θετικός σε μια συμφωνία, την οποία χαρακτηρίζει «win-win».

Κατ' αρχάς, ο κ. Τουσκ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα σήμερα το πρωί.

Έγραψε συγκεκριμένα: «Μίλησα με τον Τσίπρα σήμερα. Περιμένω σήμερα ρεαλιστικές και χειροπιαστές προτάσεις μεταρρυθμίσεων».

Το δεύτερο μήνυμά του, όμως, ήταν το πιο ουσιαστικό, καθώς γράφει: «Ρεαλιστικές προτάσεις από την Αθήνα χρειάζεται να συνδυαστούν με ρεαλιστικές προτάσεις από τους δανειστές για τη βιωσιμότητα του χρέους, για να δημιουργηθεί μια κατάσταση win-win».  

Για να προσθέσει με νόημα (κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ): «Αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε θα συνεχίσουμε τον ληθαργικό χορό - όπως κάνουμε όλοι εδώ και πέντε μήνες. Αυτή τη στιγμή έχουμε μόλις τρεις ημέρες για να ξεφύγουμε από την κρίση. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα της Ευρωζώνης». 

To πραγματικό πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η έλλειψη προοπτικών ανάπτυξης, επισημαίνει η BlackRock, σε σύντομο σημείωμά της για την ελληνική οικονομία.
Αν και η Ελλάδα αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων, το «κλειδί», εξηγεί χαρακτηριστικά το αμερικανικό fund, συνίσταται στην απουσία των προοπτικών ανάπτυξης.
«Η έλλειψη ανάπτυξης και η αποτυχία της Ελλάδας να διευθετήσει τα μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά ζητήματα δημιουργούν σημαντικά προβλήματα για τη χώρα» τονίζει η BlackRock.
Όπως εξηγεί, το ελληνικό χρέος ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ, επίπεδο το οποίο είναι μη βιώσιμο. «Απαιτείται μία παράταση των ωριμάνσεων και μία νέα μείωση των επιτοκίων ώστε το δημόσιο χρέος να καταστεί διαχειρίσιμο» επισημαίνει το αμερικανικό fund.
Όμως, καταλήγει, δίχως την επίλυση της έλλειψης προοπτικών ανάπτυξης, η πιθανότητα μίας ουσιώδους ανάκαμψης θα συρρικνώνεται διαρκώς.

ΠΗΓΗ
* Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger