Απόφαση βόμβα της ΕΚΤ: διατηρεί σταθερό τον ELA και προχωρεί σε κούρεμα των collaterals.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει το όριο του ELA αμετάβλητο στα επίπεδα της 26ης Ιουνίου , σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα, αλλά παράλληλα προχώρησε σε «προσαρμογή» της αξίας των ενέχυρων που αποδέχεται η ΕΚΤ για τον ELA.

“Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο ELA παρέχεται μόνο έναντι επαρκών ενεχύρων.

Το Δ.Σ της ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοοικονομικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την νομισματική πολιτική και την ισορροπία του ρίσκου στην σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη.

Δηλώνει έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία εντός της εντολής της.

Τι σημαίνει αυτό για τις τράπεζες
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η απόφαση αποτελεί μια ύστατη προειδοποίηση καθώς πρακτικά περιορίζονται οι δυνατότητες των τραπεζών να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης και αυτό διότι το ποσό που μπορούν  να δανειστούν από τον  ELA συνδέεται με το ύψος των εγγυήσεων.

Οσο μικρότερες είναι αυτές οι εγγυήσεις τόσο στενότερα είναι τα περιθώρια έκτακτης ρευστότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της ΕΚΤ δεν αναφέρει το ποσοστό της προσαρμογής που έχει γίνει στα collaterals πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί αυτή τη στιγμή το περιθώριο που έχει απομείνει στις τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα μέσω του ELA.


Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger