Σε ναυάγιο, οδηγήθηκε και η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την χώρα μας, η οποία διήρκεσε μόλις μία ώρα. Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ολοκληρώθηκε στις 19.30 το απόγευμα της Τετάρτης και σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, δεν θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Με μια βαρυσήμαντη παρέμβαση, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η προτροπή της ελληνικής κυβέρνησης για «όχι» στο δημοψήφισμα δεν αποτελούν βάση για περαιτέρω συνομιλίες υπαινισσόμενος οτι σε περίπτωση που απορριφθεί η προτεινόμενη από τους δανειστές συμφωνία δεν υπάρχει βάση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων. 

«Δεδομένης της τωρινής πολιτικής κατάστασης, το δημοψήφισμα και η προτροπή της κυβέρνησης για "όχι" δεν αποτελούν βάση για περαιτέρω συνομιλίες, απλώς περιμένουμε μέχρι την Κυριακή», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ. 

«Είχαμε μία τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τη χθεσινή για να εξετάσουμε τις δύο προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Επιπλέον, είχαμε μία συζήτηση για την τωρινή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Πρώτα από όλα το αίτημα για παράταση του προγράμματος, επιβεβαίωσε την απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης. Η πολιτική βάση, η πολιτική κατάσταση δεν έχει αλλάξει και επομένως δυστυχώς το παλιό πρόγραμμα έληξε εχθές τα μεσάνυχτα. Δευτερευόντως, υπήρχαν κάποιες προτάσεις από τις ελληνικές αρχές για την περαιτέρω βελτίωση τις προτάσεις των θεσμών. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, λάβαμε υπόψη μας αυτές τις προτάσεις.

Η κύρια απόφαση ήταν ότι δεδομένης της τωρινής πολιτικής κατάστασης, της άρνησης των παλαιότερων προτάσεων, του δημοψηφίσματος που θα λάβει χώρα την Κυριακή και η προτροπή για «όχι» από την ελληνική κυβέρνηση δεν αποτελεί βάση για περαιτέρω συνομιλίες. Δεν θα υπάρξουν άλλες συνομιλίες, ούτε σε επίπεδο Eurogroup, ούτε μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών σχετικά με προτάσεις ή οικονομικές ρυθμίσεις. Απλώς περιμένουμε τώρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Ώστε να λάβουμε υπόψη το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος. Καταλήγοντας θέλω να πω ότι λυπάμαι πολύ για την κατάσταση δεδομένης της ισχυρής αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού να θέλει να μείνει στην Ευρώπη και να παραμείνει στην Ευρωζώνη κάτι για το οποίο τους στηρίζουμε πλήρως» δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Πώς σχολίασε ο Ντάισελμπλουμ το διάγγελμα Τσίπρα

Λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη και αμέσως μετά το διάγγελμα του κ. Τσίπρα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι βλέπει λίγες πιθανότητες να υπάρξει πρόοδος μετά το σημερινό διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μεταδίδει το Reuters. 

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger