"Η Ρωσία καλεί την ΕΕ να σεβαστεί οποιαδήποτε επιλογή της Ελλάδας στο δημοψήφισμα της Κυριακής", δήλωσε ο Βλαντίμιρ Τσιζόφ, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο “Ρωσία-24”, όταν ερωτήθηκε για τις παρεμβάσεις των Βρυξελλών στην εσωτερική πολιτική κατάσταση της χώρας.

“Νομίζω ότι εδώ υπάρχει φυσικά ένα στοιχείο σύγχυσης. Όλοι κατανοούν με κάποιο τρόπο ότι να τάσσονται κατά του δημοψηφίσματος. Δεν ταιριάζει σε δημοκρατικά κράτη, γι’ αυτό και μετά την πρώτη αντίδραση, ότι δήθεν το δημοψήφισμα δεν θα έχει νομική ισχύ, ακολούησαν πιο ισορροπημένες δηλώσεις ότι η ΕΕ θα σεβαστεί κάθε επιλογή του ελληνικού λαού”, είπε ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης.

“Πάντως αυτό δεν εμποδίζει ορισμένους πολιτικούς παράγοντες στην ΕΕ να εμπλέκονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας ανοιχτά και απροκάλυπτα, επιδιδόμενοι σε προπαγάνδα υπέρ της θετικής απάντησης στο δημοψήφισμα ως προς το ζήτημα αποδοχής των απαιτήσεων των δανειστών”, πρόσθεσε ο Τσιζόφ.

Κατά το Ρώσο αξιωματούχο δεν απειλείται έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, καθώς η ΕΕ δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο. 

“Κατά πρώτον τέτοια διαδικασία, τέτοια προοπτική ποτέ δεν είχε διαμορφωθεί στην ΕΕ και κατά δεύτερον, το γεγονός αυτό θα συνιστούσε προηγούμενο για άλλες χώρες, τη στιγμή που δεν είναι μόνο η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει χρηματοπιστωτικά προβλήματα στη σημερινή ΕΕ”, είπε ο κ. Τσιζόφ στο δίκτυο “Ρωσία-24”.

Στην ρωσική προεσβεία της Αθήνας υπάρχουν δημοσκοπήσεις που μέχρι και σήμερα το μεσημέρι έφεραν το "ΟΧΙ" να προηγείται με σημαντική διαφορά...

Ταυτόχρονα υψηλόβαθμη πηγή της ρωσικής πρεσβείας δήλωσε στο defencenet.gr "Απόλυτη άγνοια" για την δήθεν δήλωση στο αμερικανικό πρακτορείο Reuters του Ρώσου υπουργού Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ ότι "Η Ρωσία δεν έχει προχωρήσει σε καμία προσφορά προς την ελληνική κυβέρνηση για να γίνει μέλος στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS".

Σε σχετικό ερώτημα η απάντηση ήταν η εξής: "Δεν μας έχουν ενημερώσει από την Μόσχα σχετικά. Εμείς γνωρίζουμε μόνο την επίσημη πρόταση προς την Ελλάδα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Στόρτσακ να γίνει το έκτο μέλος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας μετά από τις Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική και επίσημα αυτό δεν έχει αλλάξει".

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger