Δεν φαίνεται πως ήταν τυχαία, ούτε και «αθώα» η πολυήμερη καθυστέρηση στην αποστολή της τρόικας στην Αθήνα, 
που ήδη έχει περιορίσει ασφυκτικά τα περιθώρια ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα.

Όπως αποκαλύπτει ο ανταποκριτής των “Financial Times” στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ, η πλευρά των δανειστών προεξοφλεί ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου και θα χρειασθεί ένα νέο δάνειο – γέφυρα από το EFSM για να μη χρεοκοπήσει η χώρα!!! 

«Δεν ξέρω πόσο αξίζει η πληροφορία αυτή, αλλά δεν ακούω κάποιον από την πλευρά των πιστωτών να πιστεύει ότι μια συμφωνία μπορεί να κλείσει ως τις 20 Αυγούστου. Άλλο ένα δάνειο – γέφυρα έρχεται», έγραψε στο Twitter ο Π. Σπίγκελ.

Τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση εξετάζει τώρα στο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις, καθώς η ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας δεν αναμένεται να αρχίσει πριν το Σαββατοκύριακο και πλέον είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί μέσα στο δεκαήμερο που απομένει, μέχρι την έκτακτη σύγκληση του Eurogroup, στις 11 Αυγούστου.

Πολλοί στην κυβέρνηση βλέπουν πλέον σκοπιμότητες πίσω από την καθυστέρηση έλευσης της τρόικας στην Αθήνα, την οποία προκάλεσε κατά κύριο λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη αιφνιδίως ότι δεν επρόκειτο να φθάσει στην Αθήνα η Ντέλια Βελκουλέσκου την Παρασκευή, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί.


Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι στόχος των καθυστερήσεων είναι να υποχρεωθεί η Ελλάδα να λάβει άλλο ένα δάνειο – γέφυρα, από το μηχανισμό EFSM, στον οποίο μετέχουν όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αποφευχθεί η χρεοκοπία στις 20 Αυγούστου.

Σε αυτό το δάνειο θα «κολλήσουν», όπως εκτιμάται, και τα νέα προαπαιτούμενα που συζητούνται ευρέως στο παρασκήνιο των Βρυξελλών, τα οποία η κυβέρνηση αρνείται ως τώρα να περάσει από τη Βουλή, υπό τον φόβο νέων διασπαστικών φαινομένων στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, κυβερνητικοί κύκλοι πιθανολογούν ότι το παιχνίδι καθυστερήσεων από την πλευρά της τρόικας συνδέεται και με τις καταιγιστικές εξελίξεις στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, που έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα στους δανειστές για το αν η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να συνεχίσει την πορεία της, ή θα καταρρεύσει υπό την πίεση της εσωκομματικής αμφισβήτησης της πολιτικής της.

Από αυτή την άποψη, θεωρείται πιθανό ότι οι δανειστές θέλουν να «σπρώξουν» τη διαπραγμάτευση στον Σεπτέμβριο, όταν θα υπάρχει και μια πολύ πιο καθαρή εικόνα για τη σταθερότητα της κυβέρνησης, καθώς και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας άφησε σήμερα ανοικτό το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στις κάλπες.



* Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger