Εν μέσω πανικού και ανασφάλειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη για τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα, και με τα χρηματιστήρια να κατακρημνίζονται, ο Καναδός δημοσιογράφος Μπέντζαμιν Φούλφορντ (Benjamin Fulford), υποστηρίζει το εξής:

Ο κινεζικός πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ, θα πετάξει για την Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, όπου θα ανακοινώσει πως η Κίνα θα συνεισφέρει γενναιόδωρα στο «Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων» 315 δισεκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι το νούμερο αυτό είναι σχεδόν ακριβώς το ίδιο ποσό με το ελληνικό συνολικό χρέος

Αυτή η «ένεση» κεφαλαίων δισεκατομμυρίων ευρώ που ετοιμάζεται να χορηγήσει η Κίνα, υλοποιεί το γνωστό Σχέδιο Γιούνκερ για επενδύσεις 315 δις ευρώ στην Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ, υποστήριξε ότι το EFSI, που θα καταστεί λειτουργικό την 1η Ιουλίου, δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για να επενδύσει η Κίνα στην Ευρώπη, με έμφαση στην καινοτομία και στις υποδομές.



Η πιθανολογούμενη κινεζική επένδυση στο EFSI ακολουθεί την απόφαση των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία) να τοποθετήσουν κεφάλαια στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων (ΑΙΙΒ) που προωθεί το Πεκίνο ως «αντίβαρο» στην ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ Παγκόσμια Τράπεζα, παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον.

Αναμένεται δε ευρέως ότι θα συνοδευθεί από αίτημα της Κίνας οι Ευρωπαίοι να «ανταποδώσουν», επενδύοντας στο φιλόδοξο project του Πεκίνου για το «Νέο Δρόμο του Μεταξιού» που προβλέπει την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής και δικτύων (ενεργειακών, τηλεπικοινωνιακών, εμπορικών, μεταφορικών) κατά μήκος των αρχαίων διαδρομών που ενώνουν την Ασία με την Ευρώπη.

Όπως δήλωσε νωρίτερα μέσα στον Ιούνιο ο Κινέζος πρεσβευτής στην Ε.Ε. Γιανγκ Γιανύι, «αναζητάμε τρόπους να δημιουργήσουμε συνέργειες μεταξύ του Νέου Δρόμου του Μεταξιού και του Σχεδίου Γιούνκερ», παρομοιάζοντας την όλη άσκηση με ένα… «γραφείο συνοικεσίων» που επιδιώκει να ταιριάξει τα κατάλληλα ευρωπαϊκά projects με το ζεστό κινεζικό χρήμα. Το φλερτ έχει ήδη αρχίσει, αφού υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει επαφές με στελέχη κινεζικών τραπεζών (Bank of China, CCB, ICBC) και εταιρειών υψηλής τεχνολογίας (ZTE, Huawei).

Εάν το deal για το EFSI ολοκληρωθεί, θα πρόκειται για σημαντική επιτυχία για τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καθώς θα αυξήσει τη «δύναμη πυρός» του Ταμείου: Όταν τα σχέδια για το EFSI παρουσιάστηκαν πέρυσι, ένα από τα βασικά σημεία κριτικής ήταν ότι το πραγματικό χρήμα ήταν ελάχιστο και ο στόχος για επενδύσεις 350 δις ευρώ στηριζόταν στην μόχλευση των -λίγων- κεφαλαίων και στην αβέβαιη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, μέσω των οποίων θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν έργα που προέρχονται από μια ευρεία λίστα με 2.000 projects από τις 28 χώρες της Ε.Ε., συνολικού ύψους 1,3 τρις ευρώ.

Θα σηματοδοτεί επίσης το τελευταίο βήμα στην προσπάθεια του Πεκίνου να ενισχύσει την οικονομική της επιρροή διεθνώς, χρησιμοποιώντας την… αποκαλούμενη «διπλωματία του καρνέ επιταγών» (chequebook diplomacy). 

Η Κίνα έχει ήδη βροντερή παρουσία στην Λατινική Αμερική, χρηματοδοτώντας επενδύσεις ύψους 250 δις δολ. στην περιοχή τα επόμενα χρόνια, ενώ κινεζικές εταιρείες «ρίχνουν χρήμα» στην Αφρική για να εξασφαλίσουν πρώτες ύλες.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger