Ο Τσίπρας προσπαθεί να μην πέσει ακόμα χαμηλότερα στην αυριανή ψηφοφορία!

Ολο και πιο έντονη γίνεται η οσμή εκλογών που αναδίδεται από το πρωτόγνωρο πολιτικό τοπίο. Στο ερώτημα «πότε θα στηθούν οι κάλπες;», η απάντηση προσκρούει σε δύο τοίχους: σε αυτόν που αφορά τον περιορισμένο χρόνο που έχει μπροστά της, αντικειμενικά, μια κυβέρνηση μειοψηφίας και στον άλλον, που απορρέει από την υποχρέωση του πρωθυπουργού να «φτάσει» στην υπογραφή της συμφωνίας - και σε θετική κατάληξη στη ρύθμιση του χρέους.

Το κυβερνητικό επιτελείο και ο Αλέξης Τσίπρας πορεύονται με πυξίδα το... «βλέποντας και κάνοντας». Εάν διατηρήσουν τον «ψυχολογικό» αριθμό των 120 βουλευτών (αθροιστικά ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.), θα μπορούν να ροκανίσουν τον χρόνο όσο χρειαστεί.

Απώλειες

Εάν οι απώλειες αυξάνονται από ψηφοφορία σε ψηφοφορία, η κατάρρευση θα συμβεί ανά πάσα στιγμή.
Εν όψει της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή, το Μαξίμου προσπαθεί όχι απλά να παραμείνει αλώβητη η ισχνή δύναμη των 123 κυβερνητικών βουλευτών, αλλά να την αυξήσει «έστω και κατά τι» για συμβολικούς λόγους, κερδίζοντας κάποιους από τους έξι βουλευτές που δήλωσαν «παρών» την προηγούμενη Τετάρτη.

Στο μεταξύ, «τροχιοδεικτική βολή» έριξε χθες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. «Ο πρωθυπουργός θα είναι ο τελευταίος που θα επιλέξει τη διάσπαση. Η μόνιμη καταψήφιση, όμως, είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία» δήλωσε, στέλνοντας το μήνυμα ότι η διάσπαση του κόμματος και η πτώση της κυβέρνησης δεν θα αποτραπούν εάν δεν σταματήσει το «αντάρτικο».

«Οι διαφορετικοί δρόμοι θα είναι αποκλίνοντες και όχι συγκλίνοντες, εφόσον αυτό συνεχιστεί» συμπλήρωσε και η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι οι εκλογές, αυτή τη στιγμή, δεν χρησιμεύουν σε τίποτα.
Με την ομίχλη να πυκνώνει στο εσωτερικό του κόμματος, παραμένει άγνωστο πότε (και αν...) θα συγκληθεί η διχασμένη Κεντρική Επιτροπή, ενώ δεν αποκλείεται να συνεδριάσει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία.

Μεϊμαράκης: Δεν είμαι μόνο μεταβατικός

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι η επιλογή της ηγεσίας πρέπει να πραγματοποιείται από την κομματική βάση

«Ως πρόεδρος έχω όλες τις αρμοδιότητες που απορρέουν από το καταστατικό της Ν.Δ.» δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι το «μεταβατικός» έχει να κάνει μόνο με τον χρόνο παραμονής του.

Είπε ότι η Ν.Δ. θα ακολουθήσει τον μεσαίο δρόμο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, σημείωσε ότι όσο διαρκεί η μεταβατικότητα δεν μπορεί η Ν.Δ. να μη λειτουργεί και προανήγγειλε διαδικασίες προσδιορισμού της ταυτότητας αλλά και της κομματικής ανασυγκρότησης. «Δεν διεκδίκησα ποτέ το περιβραχιόνιο, μου άρεσε πάντα να είμαι η ψυχή της παράταξης, γι' αυτό και υπηρέτησα την παράταξη με τον οποιονδήποτε αρχηγό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε ότι είχε διαφωνήσει με την εκλογή ηγεσίας από κάθε περαστικό που θα έδινε τα δύο ευρώ. «Δεν πιστεύω σε ανοιχτές διαδικασίες σε αυτά τα θέματα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η κομματική βάση θα έπρεπε να εκλέγει την ηγεσία. Ωστόσο, αυτό έρχεται σε αντίθεση με το καταστατικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Για τη συμφωνία με τους εταίρους, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε πως τα μέτρα που έρχονται είναι υφεσιακά και ότι η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει πως υπάρχουν όρια στις αντοχές κάποιων κοινωνικών ομάδων και υπογράμμισε ότι το Μνημόνιο δεν είναι ούτε δεξιό ούτε αριστερό.
Επίσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν φέρεται ως πρόεδρος της κυβέρνησης απευθυνόμενος στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρεί να ισορροπεί με τις συνιστώσες του. Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όπως και τη συμμετοχή του κόμματος σε κυβέρνηση συνασπισμού.

Αναβρασμός «γαλάζιων» για τους αγρότες

Η φορολόγηση των αγροτών και οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του πολιτικού συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας. Η συνεδρίαση είχε και ενδιαφέρουσες εσωκομματικές διαστάσεις, καθώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης προσκάλεσε σε αυτή τον Νίκο Δένδια, ο οποίος πέρασε το κατώφλι της Συγγρού για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες, μετά την εκλογική ήττα και τη διατάραξη των σχέσεών του με την απελθούσα σαμαρική ηγεσία.

Στρατηγική

Η κίνηση αυτή εντάσσεται προφανώς σε μια στρατηγική ανοιγμάτων από τον κ. Μεϊμαράκη σε επίδοξους δελφίνους και εσωκομματικούς παίκτες εν όψει και της συνεδρίασης της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ. την Παρασκευή: Κατά τη συνεδρίαση θα υπάρξει εισήγηση του κ. Μεϊμαράκη, χωρίς ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες -και όπως είπε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου- να θέσει ζήτημα αλλαγή ηγεσίας εδώ και τώρα ή παράταση της θητείας του μεταβατικού προέδρου.

Οπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση, εισηγητής στο νομοσχέδιο της Τετάρτης θα είναι ο κ. Δένδιας, ενώ το βάρος στη Βουλή θα σηκώσει για ακόμη μια φορά ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ν.Δ. επισήμως αναμένει να δει την τελική μορφή του νομοσχεδίου πιέζοντας για τροποποιήσεις, όπως και όσον αφορά τη φορολόγηση των αγροτών, καθώς τα σχετικά με τον αγροτικό κόσμο δεν θα συζητηθούν την Τετάρτη, αλλά παραμένουν στο πακέτο προϋποθέσεων της συμφωνίας.
Πριν από το πολιτικό συμβούλιο είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον κ. Μεϊμαράκη, με τη συμμετοχή συντονιστών, μετά την οποία η Συγγρού εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας την κυβέρνηση να αναθεωρήσει πλήρως την πολιτική της για τους αγρότες.

«Κλείδωσαν» δύο κομβικές συμφωνίες συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ

Για την ασφάλεια των ενεργειακών πόρων στις ΑΟΖ και στη βιομηχανία

Με την υπογραφή δύο εξαιρετικής σημασίας συμφωνιών στον τομέα της στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ και με ευρεία συζήτηση στα θέματα ασφάλειας των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σφράγισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, κατά την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ (ολοκληρώνεται σήμερα), την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Ο κ. Καμμένος συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Moshe Ya'alon και σε πολύ θερμό κλίμα συζήτησαν θέματα που αφορούν την ασφάλεια των ενεργειακών πηγών στις ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Οι Iσραηλινοί δηλώνουν έτοιμοι να παράσχουν κάθε συνδρομή στην ελληνική και κυπριακή πλευρά για να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας μέσω, κυρίως και σε πρώτη φάση, της εναέριας επιτήρησης (UAVs). Η τεχνολογία που διαθέτουν οι Ισραηλινοί είναι άριστη και μια συνεργασία στον τομέα αυτό θα έστελνε μήνυμα στην Τουρκία που προκαλεί διαρκώς στο Αιγαίο.

Οι κ. Καμμένος και Ya'alon συζήτησαν επίσης το θέμα της συνεργασίας των Ενοπλων Δυνάμεων με ειδική αναφορά στη διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων. Το Ισραήλ, σε επίπεδο ναυτικών δυνάμεων, θέλει να αναπτυχθεί (επιχειρησιακή εκπαίδευση, αξιολόγηση κ.ά.) και η συνεργασία με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία. Στον αεροπορικό τομέα οι δύο χώρες έχουν ήδη διεξαγάγει αρκετές ασκήσεις.

Το Ισραήλ έχει υπογράψει αντίστοιχη συμφωνία μόνο με τις ΗΠΑ και αυτό δείχνει, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, «εμπιστοσύνη». Ενδεικτικό είναι επίσης ότι οι Ισραηλινοί ζήτησαν από τον Πάνο Καμμένο να επισκεφθεί (έγινε χθες) τη στρατιωτική βάση Sde Dov (μετέβη με ελικόπτερο του ισραηλινού στρατού). Είναι κάτι που συμβαίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε συνάντηση με τον επικεφαλής ασφάλειας και πολιτικής του Ισραήλ Amos Gilad, ο οποίος θεωρείται κορυφαίος παράγοντας, με ρόλο «κλειδί» στη στρατιωτική και εξωτερική πολιτική της χώρας.

Ακόμη μία συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών ήταν σε θέματα συνεργασιών στην αμυντική βιομηχανία. Εκφράστηκε, μάλιστα, το ενδιαφέρον των Ισραηλινών για συνεργασία με τις ελληνικές κρατικές εταιρίες, τα ΕΑΣ και την ΕΑΒ.
Ο κ. Καμμένος επισκέφθηκε χθες την Ιερουσαλήμ και συναντήθηκε με τον Ελληνα Πατριάρχη.

Ανδρ. Κούτρας

«Οι... διακοπές του υπουργού με τα C-130»

Επίθεση κατά του Πάνου Καμμένου εξαπέλυσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, ο οποίος αφήνει αιχμές και για τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας την Παρασκευή περί «απόπειρας αποσταθεροποίησης», σημειώνοντας ειρωνικά: «Τι εννοούσε όταν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου κατήγγειλε απόπειρα αποσταθεροποίησης. Αποσταθεροποίησης της χώρας ή των διακοπών του;»
Σύμφωνα με τις καταγγελίες του πρώην υπουργού, ο κ. Καμμένος, την περασμένη Παρασκευή και την ώρα που εξελίσσονταν οι μεγάλες πυρκαγιές στον Υμηττό και στη Νεάπολη Λακωνίας, βρισκόταν στην Ικαρία για να εγκαινιάσει χρήσιμο δημόσιο έργο που εκτελεί η ΔΙΔΕΡΓΩΝ (παλαιά ΜΟΜΑ). Λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε από την απουσία του κ. Καμμένου εκτός Αθηνών, επέστρεψε στην Αθήνα αργά το απόγευμα της Παρασκευής με ελικόπτερο Super Puma. Το ίδιο βράδυ, σύμφωνα πάντα με τον κ. Τασούλα, και αφού κατήγγειλε σχέδια αποσταθεροποίησης, επέστρεψε με το ίδιο ελικόπτερο στην Ικαρία, ενώ την Κυριακή το πρωί ένα C-130 απογειώθηκε από την Ελευσίνα και μετέβη στην Ικαρία προκειμένου να τον μεταφέρει στο Τελ Αβίβ.

ΠΗΓΗ

* Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger