Λάδι στη φωτιά ρίχνει η νέα δήλωση της καγκελαρίου, λίγες ώρες μετά την άκαρπη συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης και το νέο τελεσίγραφο στην Ελλάδα για υποβολή λεπτομερούς πρότασης.
«Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν εξελίσσεται καλά...», τόνισε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος από την Αλβανία, όπου πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στη χώρα, στο πλαίσιο της βαλκανικής περιοδείας της.
Από εκεί και πέρα, οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης, το ζήτημα των αιτούντων άσυλο, αλλά και η διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών της Μέρκελ με τον πρόεδρο της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι και τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.



  Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο, τόνισε ότι η Αλβανία θα υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να γίνει μέλος της ΕΕ, επισημαίνοντας ωστόσο πως και η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει το ρόλο της.
Ο κ. Ράμα αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μετανάστευσης, σημειώνοντας: «Για τη μετανάστευση μοιραζόμαστε την ίδια σοβαρή ανησυχία. Γνωρίζουμε ότι η Αλβανία δεν έχει το δικαίωμα σε άσυλο στην ΕΕ. Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να θεωρείται, όχι μόνο ως ένα πρόβλημα ασφαλείας, αλλά και ως κοινωνικό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την υποστήριξη της ΕΕ».
Υπογράμμισε δε, ότι «η Αλβανία βρίσκεται στο δρόμο της πραγματικής μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του κράτους», προσθέτοντας: «Γνωρίζουμε πλέον ότι η μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της ένταξης δεν είναι μια διαδικασία που απλώς μας επιβάλλουν οι Βρυξέλλες, αλλά κάτι που αφορά το μέλλον της χώρας».
Ο κ. Ράμα ανέφερε ακόμα ότι η Αλβανία είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει το παράδειγμα της συνεργασίας της Γερμανίας με τη Γαλλία. «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μαζί με τους Σέρβους γείτονές μας, εμπνεόμενοι από το παράδειγμα της Γερμανίας και της Γαλλίας. Το γαλλο-γερμανικό μοντέλο, με τα διάφορα προγράμματα ανταλλαγής μεταξύ της νεολαίας, είναι ουσιαστική έκφραση της κοινής επιθυμίας να τερματιστεί το μίσος από γενιά σε γενιά, αλλά και της φιλοδοξίας μας να κάνουμε για το μέλλον της περιοχής αυτό που έκανε η Γερμανία και η Γαλλία σχετικά με το μέλλον της ΕΕ», υπογράμμισε.




  Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πολύ θερμή υποδοχή που της επιφύλαξαν οι αλβανικές Αρχές, επιβεβαιώνοντας τη στήριξη της χώρας της στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.
Υπογράμμισε δε, την ανάγκη να προχωρήσει η Αλβανία στην ολοκλήρωση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Δικαιοσύνης, της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.
Αναφερόμενη στο θέμα των Αλβανών αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, η κα Μέρκελ τόνισε: «Δεν μπορεί μία χώρα, που επιθυμεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποτελεί χώρα προέλευσης ανθρώπων που φεύγουν για να αναζητήσουν άσυλο στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης».
Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στα Τίρανα διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, ενώ λίγο πριν από την αναχώρηση, η κα Μέρκελ συμμετείχε σε φόρουμ που διοργάνωσε το Γερμανο-αλβανικό Επιμελητήριο στο «Tirana Business Park», ένα νέο συγκρότημα γερμανικών συμφερόντων, που εγκαινιάστηκε λίγες μέρες πριν.
Η κα Μέρκελ, αναφερόμενη, τέλος, στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, εξέφρασε την επιθυμία της για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων αυτών, επισημαίνοντας ότι ο όγκος των οικονομικών ανταλλαγών ανέρχεται στα 280 εκατομμύρια ευρώ…



ΠΗΓΗ
* Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger