Η χώρα μας οδηγείται σε ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο από κάθε άποψης δημοψήφισμα, το οποίο, αφενός μεν, είναι άνευ ουσίας, αφού το ερώτημα επί του οποίου καλούνται να αποφασίσουν οι πολίτες δεν υφίσταται, αφετέρου δε, οδηγεί την κοινωνία σε διχασμό, ενώ επιπροσθέτως επιτείνει και τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Παρά τους κακούς οιωνούς και τα μαύρα σύννεφα που έχουν συγκεντρωθεί πάνω από την Ελλάδα, εμείς ελπίζουμε, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, από Δευτέρα να βρεθεί μια λύση και να υπογραφεί μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε., η οποία θα αποκαταστήσει το κλίμα ομαλότητας αλλά και την κοινωνική ηρεμία στην πατρίδα μας. Την ομαλότητα και την κοινωνική ηρεμία τις έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ αυτός ο τόπος.

Ομως οφείλουμε να κάνουμε και ορισμένες σκέψεις για την περίπτωση που συνεχιστεί ή ακόμα και επιδεινωθεί η κατάσταση στην οικονομία, η οποία έχει διαταράξει την κοινωνική ειρήνη και την ομαλότητα.
Τα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων διατάραξαν την κοινωνική συνοχή και δημιούργησαν συνθήκες δικαιολογημένης οργής, εξαιτίας της οποίας εκτοπίστηκαν από το επίκεντρο της πολιτικής ζωής εκείνοι που είχαν τις κορυφαίες ευθύνες για την καταστροφή της χώρας. Κόμματα και πρόσωπα περιθωριοποιήθηκαν και, επειδή η πολιτική είναι ένα πεδίο δυναμικό, κάποιοι άλλοι έσπευσαν να συμπληρώσουν το κενό που δημιουργήθηκε.

Ολο αυτό το διάστημα κατά το οποίο γινόταν η εκδήλωση της δικαιολογημένης κοινωνικής της οργής, αντί της πολιτικής, που θα μπορούσε να μετατρέψει την οργή σε σώφρονα πολιτικό λόγο, όραμα και ελπίδα για την Ελλάδα, επικράτησαν οι ακραίοι χαρακτηρισμοί, οι τραμπουκισμοί, η λεκτική αλλά και η φυσική βία. Αντί των πολιτικών και των λογικών επιχειρημάτων, επικράτησαν η συνωμοσιολογία, οι ύβρεις, τα αβγά, τα γιαούρτια, οι απειλές για κρεμάλες και άλλα τέτοια. Αντί του εποικοδομητικού διαλόγου, επικράτησε η λογική τού «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός και εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα».

Δεν θα μιλήσουμε για εκείνους που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την οργή και έχτισαν καριέρες, πολιτικές και όχι μόνο. Μια ματιά στο Κοινοβούλιο, στην ποιότητα του πολιτικού λόγου και στο ήθος των εκπροσώπων του έθνους αρκεί.
Θα μείνουμε σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα.

Σε περίπτωση που συνεχιστεί και επιδεινωθεί η κρίση, είναι λογικό να ενταθούν τα κοινωνικά προβλήματα και να εκδηλωθεί μια έκρηξη οργής, που μπορεί να τα κάνει όλα παρανάλωμα.
Κάνοντας μια μεταφορά, μπορούμε να πούμε ότι η βενζίνη είναι χυμένη και λείπει ένα σπίρτο, που μπορεί να το ανάψει κάποιος πολιτικά αφελής ή προβοκάτορας -να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν κι αυτοί και καραδοκούν-, βάζοντας φωτιά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το παράδειγμα της Αργεντινής δεν είναι μακριά. Εκεί ο λαός, όταν έχασε τις οικονομίες και τις καταθέσεις του, επιτέθηκε σε εκείνους που μέχρι πριν από μία εβδομάδα χειροκροτούσε και επευφημούσε.
Γι' αυτό πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να επιδείξει ψυχραιμία. Οι οπαδοί του ακραίου πολιτικού λόγου όλα αυτά τα χρόνια νομιμοποίησαν τα «σπίρτα», βρίζοντας και προπηλακίζοντας τους πάντες που δεν ήταν σαν κι αυτούς. Τα άτομα αυτά αυτές τις κρίσιμες ώρες και μέρες συνεχίζουν να βρίζουν και να βωμολοχούν εναντίον όσων έχουν άλλη άποψη.

Τώρα, αυτές τις δύσκολες στιγμές, ήρθε η ώρα να απομονώσουμε και να αποβάλουμε αυτές τις νοοτροπίες, να προσέχουμε και να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να δυναμιτίσει το κλίμα και να βάλει φωτιά στο σπίρτο και στη συνέχεια στη χυμένη βενζίνη που θα κάψει ολόκληρη τη χώρα.
Το ότι η Ελλάδα είναι σε κακή κατάσταση και μισοκατεστραμένη δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και χειρότερα.

Υπάρχουν εκείνοι που μας θέλουν εκτός Ευρώπης, κατεστραμμένους και διχασμένους, για να μας τα πάρουν όλα μπιρ παρά, που λένε και οι Τούρκοι. Γι' αυτό απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή και αυτοσυγκράτηση.
Να μην παρασυρόμαστε από κανέναν και ειδικά από εκείνους που ίσως θα μας πουν «να μπουκάρουμε», «να τους κρεμάσουμε» και άλλα τέτοια, που έκαναν μέχρι χθες οι εναντίον των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων.

Η πατρίδα μας διέρχεται τις κρισιμότερες στιγμές στη νεότερη Ιστορία της και επιβάλλεται υπομονή, ψυχραιμία και σύνεση.
Ισως, αν είμαστε ψύχραιμοι και σώφρονες, να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Ισως ήρθε η ώρα τώρα να δημιουργήσουμε το καινούργιο και το υγιές, που θα ξαναστήσει την Ελλάδα στα πόδια της.
Είναι στο χέρι μας.

Σάββας Καλεντερίδης

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger