Οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν αναμένεται να αλλάξουν λόγω του κυβερνητικού ανασχηματισμού, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ζωντανό παραμένει το ενδιαφέρον της Αθήνας για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου.

Οι φιλικές σχέσεις Ρωσίας- Ελλάδας δεν απειλούνται από τον επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό στην Αθήνα, δήλωσε ο πρώην Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δημήτρης Βίτσας. Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik ο κ. Βίτσας τόνισε μεταξύ άλλων πως, «ακόμα κι αν υπάρξουν αλλαγές υπουργών στην ελληνική κυβέρνηση, οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν θα αλλάξουν».

Ο αγωγός φυσικού αερίου θα προχωρήσει καθησυχάζει η Ελληνική πλευρά 

Αναφορικά με την επέκταση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, που θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος, ο κ. Δημήτρης Βίτσας δήλωσε στο Sputnik ότι πιθανότατα θα υπογραφεί, μέσα σε λίγους μήνες.Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο μήνα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης η Ελλάδα και η Ρωσία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή της επέκτασης του αγωγού από την Τουρκία, στο ελληνικό έδαφος με κατεύθυνση την κεντρική Ευρώπη. «Φυσικά, μας ενδιαφέρει η επέκταση του αγωγού. Και ελπίζουμε ότι το όλο σχέδιο θα υπογραφεί μέσα στους επόμενους μήνες», υπογράμμισε ο Δημήτρης Βίτσας.

Μετά τον Λαφαζάνη τι;;;

Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανακοίνωσε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο είχε επικυρώσει με νόμο την ίδρυση κρατικής εταιρείας, η οποία θα συμμετέχει στην κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού. Η Αθήνα περιμένει να επωφεληθεί από τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και τα έσοδα διέλευσης από τον αγωγό, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2016. Να σημειωθεί ότι από τα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα συνολικής ετήσιας δυναμικότητας του Turkish Stream, έως και 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αναμένεται να εισρεύσουν στον διανομέα φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

6 μήνες Αριστερά

Τι πραγματικά έχει συμβεί στις περίφημες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Ποια είναι η αλήθεια, για την βοήθεια που ήταν πρόθυμη η Ρωσία να στείλει…
Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για συζητήσεις και έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας, τόσο για τον αγωγό soyth stream, όσο και για την κατάργηση του εμπάργκο αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα προς την Ρωσία, με την άρνηση ψήφισης στην ευρωβουλή, και την άρση των κυρώσεων προς την Ρωσική κυβέρνηση!
Να τονιστεί ότι τις κυρώσεις προς την Ρωσία ,τις ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, που σήμανε την ακύρωση άφιξης τετρακοσίων χιλιάδων Ρώσων τουριστών ,προς την χώρα μας το καλοκαίρι του 2014 και την καταστροφή χιλιάδων τόνων αγροτικών προϊόντων στα σύνορα της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα λοιπόν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενέκρινε δια της υπογραφής της, την χορήγηση δανείου ύψους 1,8 δις ευρώ, προς την Ουκρανική κυβέρνηση.
Το δεύτερο και ίσως πιο σημαντικό διπλωματικό λάθος, είναι η ψήφιση από Ελληνικής πλευράς συνέχιση των κυρώσεων και την επιβολή νέως μέτρων προς την Ρωσική κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ψήφιση έγινε στις 22-6-2015.Η υπουργός τουρισμού κυρία Κουντουρά και ο επικεφαλής τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ κ. Κριτσωτάκης Μιχάλης γιατί δεν τοποθετούνται επί του θέματος; 

Ο κύριος Τσίπρας αποκρύπτει ορισμένα πράγματα και απέναντι προς την ρωσική κυβέρνηση, με υποτιθέμενες διαπραγματεύσεις και προσύμφωνα, για άρση του Ρώσικου εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα και τον τουρισμό, αφού η ίδια κυβερνησή του, ψηφίζει ΥΠΕΡ της συνέχισης και επιβολής ακόμα και ΝΕΩΝ μέτρων, από την Ε.Ε προς την Ρωσία!

Τούτο δε το ομολόγησε και ο κύριος ΣΕΡΓΚΕΙ ΛΑΒΡΩΦ, υπουργός εξωτερικών της Ρωσσίας και φυσικά δεν έχει κανέναν λόγο να πει ψέματα!

Εν τέλει, φαίνεται να μην έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στην Ελληνορωσική φιλία και συνεργασία.


ΠΗΓΗ

* Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger