Νέα δεδομένα διαμορφώνονται τις τελευταίες ώρες σχετικά με τη συμφωνία και το δημοψήφισμα.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το δημοψήφισμα και συζητά να το ακυρώσει αν επέλθει η συμφωνία που επιζητά.

Οι πληροφορίες έρχονται από διαφορετικές πηγές και συγκλίνουν σε αυτό το ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του γραφείου του κ. Γιούνκερ. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι οι Βρυξέλλες «πιέζουν» για τη μη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ή την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα, προτείνει αλλαγές σε ορισμένα σημεία της πρότασης Γιούνκερ.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο Γιάνης Βαρουφάκης προσπάθησε να ανταλλάξει το χρέος με το δημοψήφισμα, επιχείρησε δηλαδή να αποσπάσει τη συναίνεση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα την ακύρωση του δημοψηφίσματος της Κυριακής από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Το δημοψήφισμα είναι μέρος της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Όταν, λοιπόν, ρωτήθηκε αν μία καλή συμφωνία θα μπορούσε να βγάλει το δημοψήφισμα από το κάδρο, ο Γιάννης Δραγασάκης απάντησε: «Αυτό είναι ένα πολιτικό θέμα, για το οποίο η κυβέρνηση που αποφάσισε το δημοψήφισμα, μπορεί να αποφασίσει και κάτι διαφορετικό. Γιατί έγινε το δημοψήφισμα; Για να πετύχουμε μία συμφωνία η οποία θα εκπληρώνει κάποια κριτήρια».

«Εισηγήθηκα στον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών» αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο «δεν άρεσε, γιατί οι εταίροι έχουν συνηθίσει στο yes».

Την ίδια ώρα το Reuters μεταδίδει επικαλούμενο πηγές της ευρωζώνης ότι η ελληνική κυβέρνηση ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη του Εurogroup ότι θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση της σχετικά με το δημοψήφισμα, αν υπάρξει συμφωνία για διετή συμφωνία με τον ΕSM. Αρκετές πηγές εξοικειωμένες με τις συνομιλίες, είπαν ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε είτε να ματαιώσει το δημοψήφισμα, είτε να προτείνει στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν «Ναι» σε μια συμφωνία με τους πιστωτές, εάν αυτή επιτευχθεί.

Νωρίτερα  ο πρωθυπουργός της Μάλτας ενημέρωσε το Κοινοβούλιο της χώρας του ότι υπό προϋποθέσεις η Ελλάδα συζητά την ακύρωση του δημοψηφίσματος.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger