Χωρίς νέες απώλειες πέρασε η κυβέρνηση τον κάβο τον κάβο της νέας ψηφοφορίας στη Βουλή, επί του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων.Το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, που άναψε το πράσινο φως για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία, πέρασε στη Βουλή με 230 «ναι», 63 «όχι» και 5 «παρών».
Ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά 36 απώλειες συγκριτικά με τις 39 της προηγούμενης εβδομάδας και έτσι, πλέον, η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε 126 «ναι»

Εξίσου σημαντικό για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι απεφεύχθησαν τα χειρότερα, αφού κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν τη θέση ότι σ” αυτό το σημείο  «ακόμα και μια ψήφος παραπάνω καλή θα είναι». Επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης όπως όλα δείχνουν θα είναι το κόμμα.

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσαν τα «παρών» από τις κυρίες Δανάη Τζήκα και Νίνα Κασσιμάτη, οι οποίες την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ψηφίσει «ναι». Όσο για την καταψήφιση των μέτρων από τα μέλη της ΚΟΕ (Κοδέλα, Σωτηρίου, Χατζηλάμπρου), στους διαδρόμους της Βουλής πολλοί εκτιμούσαν ότι είναι θέμα ωρών η υποβολή των παραιτήσεών τους.

Με το αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας είναι φανερό ότι κερδίζει χρόνο και έχει πλέον περιθώρια να κάνει κινήσεις και να οργανώσει την αντεπίθεσή του για να επανακτήσει τον έλεγχο των εξελίξεων. Η κυβέρνησή του είναι σταθερά πάνω από το πολιτικό και ψυχολογικό όριο των 120 βουλευτών και πλέον δεν έχει κανένα σοβαρό εμπόδιο για να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους προκειμένου να επιτευχθεί η ένταξη της χώρας στην τριετή χρηματοδοτική ομπρέλα του ESM. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις 20 Αυγούστου και μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν έχει υποχρέωση να φέρει κανένα δυσβάστακτο πακέτο μέτρων στο πλαίσιο των απαιτούμενων από τους δανειστές δράσεων. Όλα τα υπόλοιπα νομοσχέδια που εντάσσονται στη νέα συμφωνία (μειώσεις συντάξεων, φορολογία αγροτών κλπ), προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο και μετά, όπερ σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ελιγμούς και κινήσεις με ιδιαίτερη άνεση στο μεταξύ.

Στο βάθος του σχεδιασμού αυτού φαίνεται να υπάρχει πάντα το σενάριο των εκλογών, αφού είναι προφανές ότι μία κυβέρνηση μειοψηφία, όπως τουλάχιστον εκφράζεται η συμπολίτευση στα βασικά θέματα, να συνεχίσει για πολύ. Επιπλέον είναι εξίσου σαφές ότι ο κ. Τσίπρας δεν θέλει καν να ακούσει για κυβέρνηση «εθνικής συνεννόησης» ή «ειδικού σκοπού», αποκλείοντας εκ των προτέρων οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία με ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος  Παππάς,  έθεσαν ξεκάθαρα το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί, δηλώνοντας ότι η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή επιβεβαίωσε το ρήγμα που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ήταν ξεκάθαρη, λέγοντας ότι η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής «θα επικεντρώσει όλη της την προσοχή στη διαπραγματευτική προσπάθεια προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία», ενώ όταν ρωτήθηκε για τους διαφωνούντες βουλευτές είπε: «Το ρήγμα στην Κ.Ο. είναι -νομίζω- σαφές. Από εδώ και πέρα θα ακολουθηθούν και οι συλλογικές διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πολιτικό πρόβλημα».

Στο ερώτημα εάν κάποιοι θα παραπεμφθούν στα κοινοβουλευτικά όργανα για διαγραφή, είπε ότι «θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, εννοώ οι συλλογικές διαδικασίες στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Ποιες διαδικασίες και πώς, νομίζω είναι θέμα του κόμματος που έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει για όλα αυτά τα ζητήματα».

«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει τώρα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, ολοκληρώσαμε τον κύκλο των προαπαιτούμενων», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μετά το πέρας της ψηφοφορίας στη Βουλή.

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «επιβεβαιώθηκε ένα ρήγμα, αλλά νομίζω ότι θα ολοκληρωθούν πρώτα οι διαδικασίες της συμφωνίας και θα τα δούμε όλα στα συλλογικά μας όργανα, όπως προβλέπεται».

Τέλος, εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, τα μέλη της οποίας θα αποφασίσουν -στον απόηχο της ψηφοφορίας- αν θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο ή όχι.

ΠΗΓΗ


* Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger