Σκάει η κινέζικη φούσκα των Χρηματιστηρίων προκαλώντας παγκόσμιο πανικό, την ώρα που η Ευρώπη ασχολείται με την Ελλάδα. Σ΄αυτό το σκηνικό τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι μια επιλογή ακαριαίου θανάτου.

Καθημερινοί άνθρωποι, εκατομμύρια νέοι αλλά και μεγαλύτεροι που έχουν δει την αγοραστική τους δύναμη να ενισχύεται τα τελευταία χρόνια έσπευσαν κατά τα τελευταία λίγα έτη να τοποθετήσουν σημαντικά ποσά αποταμιεύσεών του σε μετοχές.

Τα γρήγορα κέρδη έφεραν και άλλους μικροεπενδυτές ενώ παράλληλα οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές παρά τους περιορισμούς στην είσοδο και έξοδο κεφαλαίων από την κινεζική αγορά έσπευδαν και πολλοί συνεχίζουν ακόμα να παίρνουν θέσεις σε μια οικονομία που εκτιμάται ότι σύντομα θα αρχίσει να αναπτύσσεται πάλι ταχύτατα εξαιτίας των μέτρων τόνωσης της οικονομίας που έχει εισαγάγει το Πεκίνο. Στα τέλη Ιουνίου η χρηματιστηριακή διόρθωση οδήγησε την κεντρική τράπεζα της Κίνας σε νέα μείωση των επιτοκίων της, την τέταρτη από το Νοέμβριο. Και οι αναλυτές πιστεύουν πως έπονται κι άλλες. Όμως οι πιέσεις δεν έχουν σταματήσει. Ακόμα και έτσι ολοένα και περισσότερες μετοχές μπαίνουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Βλέπετε, η Κίνα δεν είναι μια τυπική δυτική αγορά. Για αυτό άλλωστε και δεν περιελήφθησαν όλες οι μετοχές της στους δείκτες της MSCI στην πρόσφατη αναθεώρηση. Το Πεκίνο έχει πολλούς τρόπους να παρέμβει για να συγκρατήσει την πτώση. Και ήδη το πράττει. Έχει αυξήσει τα περιθώρια δανεισμού στα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα μειώνοντας τα εποπτικά όρια για τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και παράλληλα έχει βάλει πλήθος κρατικών επενδυτικών ταμείων να αγοράζουν μετοχές. Ακόμα και μεγάλες κινεζικές χρηματιστηριακές σχημάτισαν κοινό ταμείο με κεφάλαια ύψους 20 δισ. δολ. για να στηρίξουν την αγορά.

Μέχρι τώρα είχε προορισμένη μόνον επιτυχία στην προσπάθεια να σταματήσει την πτώση αλλά ήδη οι πρώτες αισιόδοξες εκτιμήσεις από μεγάλους ξένους οίκους έχουν αρχίσει να διατυπώνονται. Οι περισσότεροι όμως από τους δυτικούς οίκους εξακολουθούν να μιλούν για φούσκα και περιθώρια περεταίρω πτώσης. BlackRock Inc., Credit Suisse Group AG και Bank of America Corp προειδοποίησαν προ ολίγων ημερών πως οι κινεζικές μετοχές παραμένουν σε περιοχή φούσκας. Όχι όμως και η Goldman Sachs Group Inc. Ο αμερικανικός οίκος εκτίμησε χθες πως ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης CSI 300 Index θα κινηθεί περί το 27% υψηλότερα σε ορίζοντα 12 μηνών καθώς η κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα στήριξης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής για να ενδυναμώσει και την ανάπτυξη. Κρίνει δε η Goldman πως η μόχλευση στα χαρτοφυλάκια, δεν είναι τόσο μεγάλη για να οδηγήσει σε κατάρρευση την αγορά.

Όμως ήδη το βάθος της διόρθωσης είναι σημαντικό και ενδέχεται να σηματοδοτεί πως πλησιάζει στο τέλος της. Περί τις 950 από τις 1105 εισηγμένες που παρακολουθεί ο δείκτης Shanghai Composite έχουν υποχωρήσει από τις 12 Ιουνίου και μετά. Μέχρι τότε μόνον δυο εμφάνιζαν ζημίες κατά το 2015 επισημαίνει το Bloomberg.

Τα υπόλοιπα του margin στο Shanghai Stock Exchange όμως έχουν ήδη περιοριστεί δραστικά αν και παραμένουν ακόμα στα επίπεδα των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης εμφανίζει πάντως ακόμα κέρδη της τάξης του 80% στο 12μηνο.

Οι μετοχές που ήταν οι πιο δημοφιλείς κατά την άνοδο έχουν διορθώσει περί το 25%. Όμως οι πτώσεις έφεραν και αγοραστές και έντονες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις. Πού περισσότερες αναστολές διαπραγμάτευσης έχουν γίνει στο χρηματιστήριο του Shenzhen όπου κυριαρχεί η μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Ο δείκτης αυτού του χρηματιστηρίου, ο Shenzhen Composite Index έχει υποχωρήσει κατά 38% από το υψηλό της 12 Ιουνίου με οδηγό τις πωλήσεις από ακάλυπτους επενδυτές. Χθες Τρίτη έκλεισε με πτώση της τάξης του 5,3% έναντι 1,3% της αγοράς της Σαγκάης.

Όμως πολλοί προειδοποιούν πως οι αποτιμήσεις είναι ακόμα υψηλές. Μεταξύ αυτών και η Coutts & Co. Όμως οι προοπτικές για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας μετά από τις αλλεπάλληλες μειώσεις των επιτοκίων δείχνουν να βελτιώνονται όπως προκύπτει από τον σχετικό δείκτη China Bloomberg Monthly GDP Estimate index που ανεβαίνει επί τέσσερεις συνεχόμενους μήνες.

Αυτό στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότεροι εκ των αναλυτών είναι πως οι εναπομείνασες υπερβολές εντοπίζονται κυρίως στην μικρή κεφαλαιοποίηση αλλά και στην εκτίμηση πως το Πεκίνο διαθέτει ισχυρό οπλοστάσιο για να θύσει υπό έλεγχο την πτώση πριν εξελιχθεί σε κάτι πολύ χειρότερο: να δημιουργήσει λαϊκή κατακραυγή κατά των πολιτικών ταγών εξαιτίας των ζημιών που εγγράφουν τα νοικοκυριά.

Βούλιαξε η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου της Κίνας προκαλώντας τριγμούς και φόβους διεθνώς για οικονομική αποσταθεροποίηση στη σκιά της κρίσης στην ευρωζώνη με αφορμή την Ελλάδα και το χρέος.

Υπολογίζεται από αναλυτές ότι σε επίπεδο χρηματιστηριακής αξίας έχουν χαθεί χρήματα που ισοδυναμούν με 15 φορές το ελληνικό ΑΕΠ σε 15 συνεδριάσεις, πάνω από 3,2 τρισ. δολ.

Η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς στην Κίνα έχει καταγράψει πτώση περίπου 30% από τα μέσα Ιουνίου, με ορισμένους επενδυτές να φοβούνται πως οι αναταραχές στην κινεζική αγορά θα αποσταθεροποιήσουν την πραγματική οικονομία –θεωρώντας μάλιστα πως πλέον αυτό είναι μεγαλύτερος κίνδυνος και από την κρίση στην ευρωζώνη.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη μετά τις ΗΠΑ και πάνω από την Ιαπωνία τρίζει όχι μόνο χρηματιστηριακά καθώς σκάει η φούσκα αλλά και σε επίπεδο ΑΕΠ που υποχωρεί σταδιακά εδώ και μήνες επηρεάζοντας το παγκόσμιο εμπόριο

Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή σε κρατικές εταιρείες να μην πωλούν μετοχές τους, την ώρα που πάνω από το 45% της κινεζικής αγοράς έχει αναστείλει την διαπραγμάτευση. Η πτώση στη Σαγκάη έφτασε έως το 8,2%.

Οι βασικός δείκτης των ασιατικών μετοχών βρίσκεται πλέον σε χαμηλό ενάμισι έτους, ενώ το γεν κάνει ράλι. Οι επενδυτές αγνοούν τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το Πεκίνο και οι κινεζικές μετοχές γκρεμίζονται μετά την ανακοίνωση της αρμόδιας επιτροπής κεφαλαιαγοράς ότι η πτώση στις μετοχές βρίσκεται στα πρόθυρα του «πανικού».

Πάνω από 1.300 μετοχές, ή το 45% της αγοράς, ανέστειλαν τις διαπραγματεύσεις τους σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από την πτώση.

Εν τω μεταξύ, η διεύθυνση κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Κίνας έδωσε εντολή στις κρατικές εταιρίες να σταματήσουν να πωλούν τις μετοχές τους κατά τη διάρκεια της «ασυνήθιστης μεταβλητότητας της αγοράς» για να στηριχθεί η αγορά -μάταια.

Έδωσε επίσης εντολή σε 112 κρατικούς κολοσσούς να αγοράσουν περισσότερες μετοχές στις εισηγμένες που ελέγχουν προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές των μετοχών.

Ο κινεζικός δείκτης CSI υποχωρεί κατά 4,8% στις 3.739 μονάδες, ο δείκτης Shanghai Composite -που έφτασε να υποχωρεί έως και 8,2%- καταγράφει πτώση  3,88% στις 3.582 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng 4,2% στις 23.926 μονάδες, ο δείκτης Nikkei 2,2% στις 19.929 μονάδες, ο δείκτης Kospi 1,2% στις 2.016 μονάδες και 1,6% ο δείκτης ASX στις 5.474 μονάδες.

Αρκετοί αναλυτές συγκρίνουν την πτώση με το κραχ του 1929:


ΠΗΓΗ

*Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger