Πρόταση στην Ελλάδα να εγκαταλείψει την ζώνη του ευρώ λαμβάνοντας μάλιστα και οικονομική βοήθεια γι’ αυτό, είχε καταθέσει στον Γ. Βαρουφάκη ο Σόιμπλε αναφέρει το Mediapart, επικαλούμενο ανώτατο σύμβουλο της ελληνικής κυβέρνησης που παρακολουθεί εδώ και πέντε μήνες τις διαπραγματεύσεις.

Ο αξιωματούχος υποστηρίζει ότι ο Σόιμπλε είχε θέσει το ζήτημα ήδη από 2011.
Σύμφωνα με τον ίδιο τα περιστατικά που περίγραφε ο Βαρουφάκης ύστερα από κάθε διαπραγμάτευση σκιαγραφούν μια ευρωζώνη η οποία έχει μετατραπεί σε «αντιδημοκρατική και σχεδόν νεο-φασιστική ευρωδικτατορία».

Ο φερόμενος ως σύμβουλος της κυβέρνησης, που αρνείται να αποκαλύψει το όνομά του, υποστηρίζει επίσης ότι ο Ντάισελμπλουμ απείλησε ανοιχτά τον Βαρουφάκη πως θα προκαλούσε την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας εάν δεν υπέγραφε τα μνημόνια στα οποία είχαν συμφωνήσει και οι άλλοι.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «συνειδητοποίησε πολύ αργά, και συγκεκριμένα μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και την προσπάθεια απομάκρυνσης του Βαρουφάκη, πως το eurogroupd δεν λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες» αναφέρει ο Έλληνας αξιωματούχος.
Από τα λεγόμενά του φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι αφορμή για την απομάκρυνση του Βαρουφάκη αποτέλεσε το γεγονός ότι κρατούσε πρακτικά από τις συνεδριάσεις – κάτι που δεν έκαναν τα υπόλοιπα μέλη προκειμένου να αλλάζουν τις θέσεις τους όταν απευθύνονταν στα μέσα ενημέρωσης.

Πρόκειται για ένα «καφκικό» κατασκεύασμα, καταλήγει ο σύμβουλος της κυβέρνησης ενώ υποστηρίζει ότι «υποτιμήσαμε τη δύναμή τους […] μια δύναμη που διαπερνά τον ιστό της κοινωνίας και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι άνθρωποι».

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για την προσφορά Σόιμπλε να υπάρχει και οικονομική ενίσχυση με στόχο την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, προκύπτει το ερώτημα γιατί διαδοχικές κυβερνήσεις δεν άδραξαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία που θα επέτρεπε στην ελληνική οικονομία να ανακτήσει την χαμένη της ανταγωνιστικότητα και να εξέλθει ταχύτατα από την κρίση.


ΠΗΓΗ
* Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger