Στο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ελέγχεται από τις ΗΠΑ και επιστρατεύεται από την Ουάσιγκτον για την επίτευξη του στόχου  διεμβολισμού της συμμαχίας των BRICS σε οικονομικό επίπεδο με την  δημιουργία της Παγκόσμιας Αναπτυξιακής Τράπεζας αναφέρεται ξεκάθαρα ο Αμερικανός πρώην υφυπουργός Οικονομικών Paul Craig Roberts και δίνει απαντήσεις και σε πολλά ερωτήματα που αφορούν στην Ελλάδα.

Υπάρχουν αρκετοί που εκτιμούν πώς η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του «κυκλώνα» της οικονομικής κρίσης και συνθλίβεται, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, γιατί ακροβατεί στο αν θα πρέπει να συνεχίσει την πορεία που μέχρι σήμερα έχει ή αν θα πρέπει να στραφεί προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, τα λεγόμενα BRICS.

Έως τώρα, η πολιτική που κράτησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, ήταν αυτή της πρόσδεσης της χώρας στο «άρμα» της Γερμανίας (αυτή είναι που κάνει κουμάντο στην ΕΕ), που τα τελευταία χρόνια με την «ερπύστρια» των μνημονίων που επέβαλαν ο Σόιμπλε και η Μέρκελ τη συνθλίβουν. Η κυβέρνησης της Αριστεράς του Αλέξη Τσίπρα επιχείρησε να αλλάξει πορεία, να ξεφύγει από τα δεινά του «Δ Ράιχ» και να προσχωρήσει στους BRICS.

Αυτός ήταν ο λόγος που κέρδισε τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, εν πολλοίς και το δημοψήφισμα. Ο ελληνικός λαός δεν ήθελε άλλο τα μνημόνια, την εξαθλίωση και τη φτώχεια. Πόνταρε στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα που έταζε πώς υπάρχει εναλλακτική, μέχρι που τελικώς και αυτός ανέκρουσε πρύμναν και υποτάχθηκε στους ίδιους δυνάστες που είχαν υποταχθεί και οι Σαμαράς, Βενιζέλος, Παπανδρέου.

Τι συνέβη; Διαβάστε τι λέει ο Paul Craig Roberts σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Sputnik. «Ορισμένοι αναλυτές λένε πώς η Ένωση των BRICS αποτελεί μία βιώσιμη εναλλακτική λύση για τις Δυτικές χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πώς η Ουάσιγκτον θα έμενε σιωπηλή και με σταυρωμένα χέρια, καθώς οι αναδυόμενες δυνάμεις θα δημιουργούσαν γεωπολιτικές συμμαχίες».

Αυτό που κάνουν λοιπόν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον πρώην Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών είναι να εμβολίσουν αυτή τη συμμαχία, η οποία έχει ως βάσει δύο πυλώνες, τη Ρωσία και την Κίνα και να αποτρέψουν την περαιτέρω ισχυροποίηση του μελλοντικά με την ένταξη στους BRICS και άλλων χωρών, ιδίως δυτικών με γεωπολιτική σημασία, όπως ακριβώς η Ελλάδα. 

«Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η δραστηριότητα του ΔΝΤ», επισήμανε ο Paul Craig Roberts για να ανακοπεί η φόρα που έχει πάρει η Ρωσία τόσο σε οικονομικό επίπεδο («ο Πούτιν αναβιώνει τη Ρωσίας της ήττας του Γέλτσιν ενώ οι ΗΠΑ ήταν απορροφημένη σε έναν διαρκή πόλεμο στη Μέση Ανατολή») όσο και σε πολιτικό, διπλωματικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το Αμερικανό αναλυτή η Ρωσία επέμενε σε μια διπλωματική λύση στις κρίσεις του Ιράν και της Συρίας και πολλά μέλη αναγνώρισαν πώς η Μόσχα απέκτησε δύναμη και ικανότητα να περιορίσει την επιρροή της Ουάσιγκτον.  

Αυτό που περιγράφει ο Paul Craig Roberts φάνηκε στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, το παρασκήνιο που προηγήθηκε με τα πίσω μπρος του Αλέξη Τσίπρα και βεβαίως το ρόλο που έπαιξε και παίζουν οι ΗΠΑ μέσω του ΔΝΤ. 

Η Ουάσιγκτον ήταν αυτή που πίεσε το Βερολίνο να υπάρξει μία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου η Ελλάδα να μην στραφεί στη Ρωσία και βεβαίως αξίωσε να είναι το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα για να μπορεί να ελέγχει και τις όποιες εξελίξεις. 

Το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση είναι άγνωστο, καθώς το Grexit φαίνεται πως ήρθε για να μείνει. Το τι θα γινόταν αν η Ελλάδα επέλεγε τη λύση των BRICS για τη χρηματοδότηση της είναι επίσης άγνωστο. Είναι όμως δεδομένο τι σημαίνει η συνέχιση των μνημονίων: Απώλεια κυριαρχίας. Κι αυτή ακριβώς την επιλογή έκανε ο Αλέξης Τσίπρας.  

 pronews.gr

* Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger