Ο Γενικός δείκτης DFM κατέγραψε πτώση 7,5%, ενώ ο δείκτης της Σαουδικής Αραβίας Tadawul All Share υποχωρούσε 5,9%

Το Ντουμπάι ηγήθηκε της πτώσης των μετοχών στη Μέση Ανατολή, επιμηκύνοντας το παγκόσμιο ξεπούλημα, με το χαμηλό ρεκόρ του πετρελαίου να έχει επηρεάσει την περιοχή.

Ο Γενικός δείκτης DFM κατέγραψε πτώση 7,5%, ενώ ο δείκτης της Σαουδικής Αραβίας Tadawul All Share υποχωρούσε 5,9%. Την ίδια ώρα ο δείκτης QE του Κατάρ υποχωρούσε 5,3%, ο TA-25 του Ισραήλ 4,3% ενώ ο δείκτης EGX30 της Αιγύπτου κατέγραφε την μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο (-5,1%).

Απ' την πρόσφατη κορύφωση τους φέτος οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Αμπού Ντάμπι και το Ομάν έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 10%. Παράλληλα ο παγκόσμιος δείκτης των αναδυόμενων αγορών, MSCI Emerging Markets είχε κλείσει την προηγούμενη Παρασκευή στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών.

Η υποχώρηση του πετρελαίου Brent κάτω από τα $45/βαρέλι για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2009 ασκεί μεγάλη πίεση στα κράτη του Κόλπου τη στιγμή μάλιστα που οι επενδυτές απομακρύνονται από τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου μετά την κίνηση της Κίνας να υποτιμήσει το γιουάν και την προσδοκία ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τα επιτόκια ως το τέλος τους έτους.

«Στο κόκκινο είναι όλο το ταμπλό και οι πωλήσεις αφορούν όλες τις μετοχές καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στη δραματική πτώση του πετρελαίου», σχολιάζει ο Ramez Merhi, διευθυντής της Al Masah Capital Ltd με έδρα το Ντουμπάι που έχει υπό τη διαχείριση του 500 εκατ. δολ.. «Εάν αυτές οι τιμές διατηρηθούν τότε οι περιφερειακές οικονομίες του Κόλπου θα επιβραδύνουν σημαντικά», εκτιμά.

To Brent υποχώρησε στα $45,46/βαρέλι την περασμένη Παρασκευή, ενώ το West Texas Intermediate στα $40,45/βαρέλι στο New York Mercantile Exchange. Μάλιστα η Citigroup εκτιμά ότι το αργό πετρέλαιο WTI μπορεί να διολισθήσει στα $32 εάν διατηρηθεί το πλεόνασμα παραγωγής και προμηθειών που υπάρχει σήμερα.

"Bear Market"

Σύμφωνα με το Bloomberg οι μετοχές στη Σαουδική Αραβία πλέον έχουν εισέλθει σε “Bear Market” καθώς ο γενικός χρηματιστηριακός δείκτης εμφανίζει απώλειες 22% απ' τα πρόσφατα υψηλά που σημείωσε. Μάλιστα χθες Σάββατο ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές αξιολόγησης ΑΑ που έχει η χώρα σε “αρνητικές” από “σταθερές”, δίνοντας μήνυμα ότι η επόμενη απόφαση της μπορεί να είναι η υποβάθμιση της ίδιας της αξιολόγησης.

“Η αγορά της Σαουδικής Αραβίας ακολουθεί την τάση των παγκόσμιων αγορών μετοχών και του πετρελαίου”, σχολιάζει ο Muhammad Faisal Potrik, επικεφαλής ανάλυσης της Riyad Capital με έδρα το Ριάντ. “Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και τις ΗΠΑ, καθώς και η υποβάθμιση των προοπτικών αξιολόγησης της χώρας δεν βοηθούν. Ο συνδυασμός τους θα αποτελεί βαρίδι για τις μετοχές στη χώρα”, προσθέτει.

Η ανησυχία για μία παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση αυξάνεται μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων περίπου έξι ετών.

ΠΗΓΗ

* Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger