Οι σκέψεις για «βρετανικό μοντέλο πρόληψης» του υπουργού Υγείας έχουν εξοργίσει τον ιατρικό κόσμο

Ομοβροντία πυρών κατά του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή για την πρότασή του να πληρώνουν πρόστιμο οι ασθενείς που δεν θα υποβάλλονται σε (υποχρεωτικές) προληπτικές εξετάσεις για τέσσερις τύπους καρκίνου εξαπέλυσαν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).
Η σκέψη του κ. Κουρουμπλή να εφαρμόσει το «βρετανικό μοντέλο πρόληψης», σε μια προσπάθεια να υψώσει τείχος προστασίας απέναντι στον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του παχέος εντέρου, προκάλεσε «εμφύλιο» στο υπουργείο Υγείας και έφερε θύελλα αντιδράσεων από τον ιατρικό κόσμο της χώρας.

Πρώτος εξέφρασε τη διαφωνία του ο κ. Μπασκόζος, στενός συνεργάτης του υπουργού Υγείας, που μίλησε για «επικοινωνιακό πυροτέχνημα», που στέλνει λάθος σήμα στην κοινωνία. «Η ουσιαστική υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη, δεν πρέπει να αφήνεται σε πυροτεχνήματα που ενισχύουν τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη περί προσωπικής ευθύνης για την Υγεία» έγραψε ο κ. Μπασκόζος, ενώ λίγες ώρες αργότερα πήρε τη σκυτάλη ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας. «Προκαλεί απορία η απόφαση του υπουργού Υγείας να παρουσιάσει ένα τιμωρητικό μοντέλο πρόληψης του καρκίνου, λες και δεν συνιστά από μόνη της βαριά τιμωρία η εκδήλωση της νόσου» είπε ο κ. Βαρνάβας.

Ο υπουργός Υγείας δέχτηκε «βέλη» και από τον ΙΣΑ, που τάχθηκε «υπέρ της πρόληψης, αλλά κατά της τιμωρίας» των ασφαλισμένων. «Το μέτρο είναι αποσπασματικό και τιμωρεί τον πολίτη, αντί να τον συμβουλεύσει και να τον εκπαιδεύσει» σχολίασε ο ΙΣΑ. Ο κ. Κουρουμπλής, πάντως, επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τους επικριτές του για υποκρισία. «Οταν η ένταση των φαινομένων του καρκίνου δολοφονεί ανθρώπους, η υποκρισία περισσεύει. Ο προβληματισμός για την ενεργοποίηση της κοινωνίας δεν μπορεί να ενοχοποιείται. Επιτέλους, ας κατατεθούν εναλλακτικές προτάσεις, είμαστε ανοιχτοί. Είμαστε η μόνη χώρα στο δυτικό ημισφαίριο χωρίς Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου. Πόσοι το γνωρίζουν αυτό;» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

ΕΟΠΠΥ:Αναστολή της επίσχεσης εργασίας των συμβεβλημένων

«Ανακωχή» με το υπουργείο Υγείας έως τον Σεπτέμβριο αποφάσισαν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, οι οποίοι προχωρούν από σήμερα σε αναστολή της επίσχεσης εργασίας προς τον οργανισμό, βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών. O αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παρουσίασε σαφές χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των οφειλών προς τους γιατρούς και δεσμεύτηκε ότι ως το τέλος του μήνα θα ξεκινήσει ο διάλογος για τη σύναψη νέων συμβάσεων μεταξύ γιατρών και ΕΟΠΥΥ. «Σε περίπτωση υπαναχώρησης, θα καλέσουμε σε νέες κινητοποιήσεις» τόνισε η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

ΠΗΓΗ

* Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger