Κατηγορηματικά αντίθετοι είναι οι αρτοποιοί με τις νέες διατάξεις για το ψωμί και τα αρτοποιεία που προωθούνται μέσα από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, προγραμματίζοντας συναντήσεις με βουλευτές και υπουργούς και προσδιορίζοντας κινητοποιήσεις στις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις στο εξής θα επιτρέπεται και στα πρατήρια άρτου που έχουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για ψήσιμο ψωμιού από έτοιμα προϊόντα ζύμης και φέρουν τις ανάλογες προϋποθέσεις, να κάνουν χρήση της ονομασίας «αρτοποιείο».

Από την άλλη, θα δίνεται η δυνατότητα στους παραδοσιακούς φούρνους που ζυμώνουν το ψωμί να το επισημαίνουν με ειδικές πινακίδες.

Την ίδια στιγμή, με άλλη τροποποίηση στον νόμο 3526/2007, αίρονται οι περιορισμοί αναφορικά με τα σημεία πώλησης του ψωμιού και πλέον θα επιτρέπεται να γίνεται εμπόριο άρτου σε πολλά σημεία όπως ιχθυοπωλεία, κρεοπωλεία, πτηνοπωλεία, παντοπωλεία τρόφιμα ή ποτά, πάντα με την προϋπόθεση ότι τηρούνται αυστηρώς οι υγειονομικοί και οικοδομικοί κανόνες προκειμένου να μην κινδυνεύει η υγεία των καταναλωτών.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος στο newpost «με αυτές οι διατάξεις, θα επιτρέπεται ακόμα και στα... κουρεία να πουλάνε ψωμί, καταργείται τελείως η έννοια του παραδοσιακού αρτοποιείου με το φρέσκο ψωμί. Αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στις τριτοκοσμικές χώρες και τώρα τα βλέπουμε να συμβαίνουν στην Ελλάδα».

Συμφωνα με τον κ. Μούσιο:

Αυτό θα είναι καταστροφικό για τον κλάδο. Δεν μπορούν να αναφέρονται ως «αρτοποιεία», μαγαζιά που απλά ψήνουν κατεψυγμένο ψωμί από την Βουλγαρία ή την Κίνα. Αυτά τα μέτρα, αν τελικά περάσουν και εφαρμοστούν, θα συμβάλλουν στην συρρίκνωση των αρτοποιείων, κάτι που έτσι και αλλιώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, ενώ θα αλλάξει κατά πολύ και τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων και ιδίως των νέων, που θα προμηθεύονται το ψωμί από τα σουπερ μάρκετ, τα οποία πια θα μπορούν να έχουν ειδικο τμήμα που θα ονομάζεται «φούρνος».

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων στις νέες ρυθμίσεις, η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος θα συναντηθεί το απόγευμα με βουλευτές από όλα τα κόμματα, ενώ προγραμματίζεται και συνάντηση των εκπροσώπων της με κλιμάκιο του αρμόδιου υπουργείου. 

ΠΗΓΗ

* Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger