Ποιος σκότωσε τον Μπάμπη Λαζαρίδη;

Μοιάζει η δυσκολότερη ανεξιχνίαστη υπόθεση των τελευταίων ετών και η πιο παράξενη αφού οι αστυνομικοί στις μεταξύ τους συζητήσεις δείχνουν να ξέρουν ποιος είναι ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή να “φάνε” τον επιχειρηματία της νύχτας όμως δεν μπορούν να αποδείξουν για να τον τυλίξουν σε μια κόλα χαρτί και να τον στείλουν στη Δικαιοσύνη. Ο Μπάμπης Λαζαρίδης εκτελέστηκε στα 40 του χρόνια, το παγωμένο βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου του 2008, την ώρα που έβγαινε από το πολυτελές ξενοδοχείο της Βούλας μαζί με τη σύντροφο του Αγγελική Ηλιάδη. Το σκηνικό θύμιζε ατμοσφαιρικό φιλμ νουάρ. Ήταν η ιδανική ιστορία για να γεμίσουν τον τηλεοπτικό τους χρόνο οι μεσημεριανές εκπομπές της εποχής και να χυθεί πολύ μελάνι στα gossip περιοδικά. Δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μηχανή, γάζωσαν με καλάζνικοφ τον επιχειρηματία. Ο Μπάμπης Λαζαρίδης σωριάζεται στην άσφαλτο νεκρός ενώ η σύντροφος, τραυματίζεται ελαφρά στο πόδι από μια σφαίρα…

Οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών, άρχιζουν να ψάχνουν την υπόθεση και διαπιστώνουν ότι από πίσω κρύβεται ένα δαιδαλώδες δίκτυο ανθρώπων της νύχτας, χρέη που ο ίδιος ο Λαζαρίδης είχε συσσωρεύσει από προβλήματα των νυχτερινών του καταστημάτων αλλά και βομβιστικές επιθέσεις σε βάρος των επιχειρήσεων του. “Τότε είχαμε μάθει ότι χρώσταγε πάνω από 1.000.000 ευρώ σε τοκογλύφους όμως η δολοφονία του δεν έχει να κάνει με τα χρέη του. Άλλοι είναι οι λόγοι” αναφέρει αξιωματικός.

Τον Ιανουάριο του 2010, η Ασφάλεια πίστεψε ότι έφθασε η ώρα να λυθεί ο γρίφος της δολοφονίας του Μπάμπη Λαζαρίδη.

Ένας άγνωστος άνδρας, τηλεφώνησε στη Δίωξη Εκβιαστών και μίλησε για το τι «παιζόταν» στην Αθηναϊκή νύχτα την εποχή που εκτελέστηκε ο Γεράσιμος Μαυράκης, σύζυγος της ηθοποιού Νένας Χρονοπούλου. Οι αστυνομικοί πίστεψαν πως σύντομα θα έλυναν τα δύο «στοιχειωμένα» συμβόλαια θανάτου. Και αυτό γιατί υπήρχαν κοινά στοιχεία με τη δολοφονία του Μπάμπη Λαζαρίδη. Οι ελπίδες των αστυνομικών αναπτερώθηκαν στις 4 Απριλίου του ιδίου έτους, όταν ένας ακόμη άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε για να αναφέρει ένα όνομα. Αυτό ενός άνδρα που σύμφωνα με το μυστηριώδη καταγγέλλοντα εμπλέκεται και στις δύο εν ψυχρώ εκτελέσεις. Η άγνωστη φωνή από την άλλη άκρης της γραμμής, μίλαγε για έναν σκληρό αλλοδαπό με ονοματεπώνυμο που κυκλοφορεί στην Αθήνα με μια πανάκριβη σκούρα Mercedes (έδωσε ακόμα και τις πινακίδες κυκλοφορίας), διακινεί κόκα και γυναίκες και επενδύει τα κέρδη από τις βρόμικες δουλειές, σε νόμιμες επιχειρήσεις στην Αλβανία…

Στην Ασφάλεια πίστεψαν πως βρέθηκε το κλειδί. Πλέον, ήταν θέμα χρόνου να ξεσκεπαστούν οι άνθρωποι που «έφαγαν» τον Μπάμπη Λαζαρίδη. Τελικά οι ελπίδες χάθηκαν και πάλι αφού όσο και αν προσπαθούσαν να δέσουν το δολοφόνο, δεν τα κατάφεραν. Η υπόθεση του επιχειρηματία της νύχτας, παραμένει στα συρτάρια της Ασφάλειας με την ένδειξη “Ανεξιχνίαστο”…

Δημοσιογραφική έρευνα: Δημήτρης Πόπωτας-Άρια Καλύβα



Λίγο καιρό πριν ο Λαζαρίδης διπλωθεί σαν κούτσουρο στην παραλιακή, ο Στέφανος Χίος, είχε κάνει την τελευταία συνέντευξη στο θύμα.

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας εκτέλεσης


«Θέλουν να με φάνε»- ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΚΟΥΡΚΟΥΛΗ, ΗΛΙΑΔΗ, ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ

“Έδωσε συνέντευξη στον Στέφανο Χίο(espresso)στις 13.11, πριν έναν μήνα! Και είπε ότι θα τον φάνε! Μιλάμε για τον Μπάμπη Λαζαρίδη τον σύντροφο της Αγγελικής Ηλιάδη και ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων. Ε, αυτό πάει πολύ. Να στο λένε και να αφήνεις τους νονούς ρε συ αρχηγέ της ΕΛ.ΑΣ να αλωνίζουν στην Λ.Ποσειδώνος με Καλάσνικοφ και 20 σφαίρες;

Διαβάστε την τελευταία συνέντευξη…

Τον Λουκόπουλο (σ.σ.: τον υπαξιωματικό που προφυλακίστηκε) που τον κατηγορούν ότι ήταν τσιράκι σου, τον γνωρίζεις;

Πριν από ενάμιση χρόνο ήρθε στην επιχείρησή μου, χειμώνας ήταν, σταλμένος από ένα γνωστό μου στην Καβάλα, ζήτησε δουλειά, ήρθε στο γραφείο, δεν έκανε και τον έστειλα σε ένα μαγαζί στην Κυψέλη. Ηταν άνεργος. Το παρουσιαστικό του ήταν underground για το μαγαζί. Ηρθε άλλη μια φορά, αλλά δεν τον είδα.

– Ο Ρήγας είναι άνθρωπος που δουλεύει για σένα; (σ.σ.: ο Ρήγας Χρήστος, κατά τη δικογραφία, υποσχέθηκε να πληρώσει το «συμβόλαιο θανάτου» εκτελώντας εντολή του Λαζαρίδη.)

Οχι, καμία σχέση μαζί του.

– Δεν ήταν στην «ομάδα» σου; Το λέει στην κατάθεση. Εσύ έχεις καμιά «ομάδα»;

Βλέπεις να έχω καμιά ομάδα; Οποιοι είχαν ομάδες πέθαναν με τις ομάδες μαζί. Πριν ξεκινήσω την ανακαίνιση του μαγαζιού είχα μια διαίσθηση ότι κάποιοι θα μας δημιουργήσουν προβλήματα και το είπα στην Αγγελική. Κάθε χρόνο που είναι η Αγγελική εδώ έχουμε προβλήματα. Το είπα και στην κυρία ανακρίτρια αυτό.



– Πας καλά αυτή την εποχή; Γιατί λένε ότι έχεις χρέη…



Πολύ καλά πάω. Δεν βλέπεις; (σ.σ.: Οντως, το μαγαζί του την Παρασκευή το βράδυ ήταν φίσκα).



– Λένε ότι είσαι τελειωμένος, ο Μαρμαράς το λέει (σ.σ.: ο πρώην συνεταίρος του που συνεργάστηκε με τον Γιάννη Βουτυράκο). Ισχυρίστηκε ότι ανταγωνιζόσουν το «Καραμέλα», γιατί πήγαινε καλά.

Αυτοί έχουν χρέη. Χρωστάνε σε ανθρώπους, δεν τους δίνουν λεφτά. Γιατί να μην πάω να κάνω κακό πέρσι που δεν πήγαινα καλά και να πάω φέτος που δουλεύω; Εγώ δεν βάζω τζάμπα μπουκάλια, δεν ξεγελάω τον κόσμο τρία μπουκάλια 150 ευρώ. Εχω δύο εχθρούς στην αγορά. Ο ένας εχθρός και σημαντικός είναι η οικογένεια της Ηλιάδη, οι γονείς της, και ο άλλος εχθρός είναι τα «παρτάλια» αυτά εκεί πάνω. Οσον αφορά τον Βουτυράκο, για μένα είναι πολύ σεβαστικό το παιδί και όποτε με έχει δει εμένα μου μιλάει στον πληθυντικό. Παλιά, που είχε κάτι προβλήματα το παιδί έξω, ήμουν κοντά του.



– Πώς έφυγε ο Μαρμαράς από το μαγαζί;



Τους έδιωξα, γιατί διαπίστωσα σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες. Κάθε βδομάδα είχα περίεργα κενά εξαιτίας τους. Η κυρία τα έκανε αυ [O δικηγόρος Χαράλαμπος Λυκούδης.] τά (σ.σ.: εννοεί τη μάρτυρα Νικολέτα Αποστολάκη, η οποία δούλευε στο παρελθόν στις «Μούσες»). Δε μπορώ να το χρεώσω αυτό στον Μαρμαρά. Την είχα έξι χρόνια στο μαγαζί.


– Ο Μαρμαράς είπε ότι δεν είχε να πληρώσει το ενοίκιο, γι’ αυτό έφυγε…


Ο Μαρμαράς μια ζωή ήταν άφραγκος, από την πρώτη μέρα που τον ξέρω να φάει δεν είχε, με ένα παπί γυρνούσε, με κάτι παπούτσια που τα πατούσε στραβά. Θα σου δείξω φωτογραφίες, καφέ κοστούμι με άσπρες κάλτσες και σπορτέξ που φοράει όταν είχα τον Μελά εδώ. Τον Μαρμαρά, για να τελειώνουμε μια κι έξω, τον γνώρισα το 1993, όταν μου είχαν κλέψει το αυτοκίνητο κάτι κλεφτρόνια. Ηξερε τότε όλα τα κλεφτρόνια. Εγώ τον Μαρμαρά τον στήριξα, δεν ήξερα ότι ήταν εχθρός μου. Ο,τι φοράει πάνω του είναι δικά μου. Η άλλη δεν ήτανε εντάξει. Αυτοί ήτανε εδώ πέρα μέσα και με μαγειρεύανε. Εγώ δεν είχα ποτέ ομάδα, ό,τι ήτανε να κάνω το έκανα πάντα μόνος μου και καθάριζα μόνος μου. Τον Βουτυράκο τον έστρεψαν αυτοί εναντίον μου.


– Τον Γκούμα τον ξέρεις; Αυτόν που προφυλακίστηκε, τον Πιπέρα, τον ξέρεις; (σ.σ.: πρόκειται για δύο αστυνομικούς που τα ονόματά τους ενεπλάκησαν στην περίεργη αυτή ιστορία.)

Ούτε τον είχα δει ποτέ στη ζωή μου. Ο Γκούμας όμως είναι ένα παιδί που το κατήγγειλα και στο Εσωτερικών Υποθέσεων. Τον παρουσιάζουν ως φίλο και κολλητό μου, ότι πάει και εκβιάζει για λογαριασμό μου κι εγώ τον είχα καταγγείλει. Οταν μου είχαν ξανακλέψει για δεύτερη φορά το αυτοκίνητο, πάλι ο Μαρμαράς το βρήκε, που ήξερε τους κλέφτες. Πήγα με έναν άνθρωπο να πάρω το αυτοκίνητο, που δεν θέλω να αναφέρω ποιος είναι, και μέσα σε ένα Civic χωρίς πινακίδες εμφανίζεται ένας τύπος που σήμερα είναι αστυνόμος A’, έρχεται δίπλα σε εμένα και μου δίνει τα κλειδιά του αυτοκινήτου, το 1998. Σημερινός αξιωματικός στον Πειραιά ή σε κάποιον υπο [«Θέλουν να με φάνε, αλλά έχω πάρει τα μέτρα μου και τους περιμένω» λέει στην «Espresso» ο επιχειρηματίας, που την προηγούμενη εβδομάδα αφέθηκε ελεύθερος, κατηγουρούμενος για την υπόθεση του περίφημου «συμβολαίου θανάτου».] υργό. Το όνομά του το έχω και θα το δώσω εκεί που πρέπει. Και αυτός τότε ήταν υπαστυνόμος στη Δίωξη Ναρκωτικών και ήταν κολλητοί με τον Γκούμα, και φοβόμουν μήπως μου κάνουν κανένα παιχνίδι και με στήσουνε με ναρκωτικά. Θα πάω να τα καταθέσω όλα. Θα καταθέσω για κάποιους ΕΚΑΜίτες και τι σχεδιάσανε να κάνουνε σε έναν γνωστό επιχειρηματία κάτω στην παραλία, έναν πολύ γνωστό τραγουδιστή που τον πυροβολήσανε έξω από το σπίτι του.


– Τον μακαρίτη τον Μαυράκη τον ήξερες;


Προσωπικά ναι, είχε έρθει και στο μαγαζί μου μαζί με τη Νένα τη Χρονοπούλου. Εκτοτε είχα χάσει επαφή μαζί του.


– Τον Αυτιά τον ήξερες; Τον Ναστούλη τον ήξερες; Γιατί να τους αναφέρουν μέσα στη δικογραφία, εάν δεν τους ήξερες


Δεν γνωρίζω κανέναν.


– Υπάρχει μια διάχυτη εκτίμηση στον υπόκοσμο ότι θέλουν να σε ξεκάνουν. Το

ξέρεις;


Θα δώσουμε τροφή σε άλλους, θα ετοιμαστούν άλλοι μετά για να μας κάνουν ζημιά και να το χρεώσουν εκεί. Εγώ λαμβάνω τα μέτρα μου. Κι από αυτή τη βδομάδα τα μέτρα θα είναι πιο σκληρά. Νιώθω ότι κινδυνεύω. Θέλουν να με φάνε. Δεν πέτυχε ο στόχος τους να με κλείσουν φυλακή. Το επόμενο στάδιο είναι η εξόντωση. Αυτούς που υποψιάζομαι τους ξέρουν οι αρχές. Από τη Δευτέρα θα έχω τρεις «αυτοκόλλητους» που θα κοιμούνται και μαζί μου. Δικοί μου, όχι αστυνομικοί. Και μαζί με εμένα θέλουν να εξοντώσουν και την Αγγελική. Κυκλοφορώ με θωρακισμένο αυτοκίνητο. Δεν θα καθίσω με σταυρωμένα χέρια.


– Γίνονται «συμβόλαια θανάτου» στη νύχτα;


Γίνονται κι έχουν σκοτώσει σκληρούς άντρες.


– Ηξερες κανέναν απ’ αυτούς;


Δεν γνωρίζω κανέναν.


– Θέλω να σε ρωτήσω κάτι μακάβριο. Πόσο θεωρείς ότι θα κόστιζε ένα «συμβόλαιο θανάτου» για εσένα; Μόνο 30 χιλιάρικα, σαν τον Βουτυράκο;


Δεν τα γνωρίζω εγώ αυτά. Απέχω απ’ αυτά. Τριάντα είχαν πει αυτοί, ε; Ξέρω γω, μια ζωή κοστίζει μόνο τριάντα χιλιάδες; Είναι τρελά αυτά…


– Για τον Κουρκούλη τι έχεις να πεις που βρέθηκε να εκβιάζεται με κίνδυνο και της ζωής του;


Με τον Νίκο μεγαλώσαμε μαζί στη Θεσσαλονίκη, άριστος χαρακτήρας. Εάν γνώριζα ότι θα αντιμετώπιζε πρόβλημα, θα ήμουν στο πλευρό του. Στην ανακρίτρια ο Κουρκούλης χαρακτήρισε το θέμα επιπόλαιο γεγονός.


100 ευρώ τον πυροβολισμό!


Ο Μπάμπης Λαζαρίδης μας φέρνει ως παράδειγμα αληθινό κατά τον ίδιο γεγονός, το οποίο ισχυρίζεται ότι έλαβε χώρα σε γνωστό νυχτερινό μαγαζί, θέλοντας να…

μας περιγράψει απάνθρωπες συμπεριφορές καταστηματαρχών μέσα στους άγραφους νόμους της νύχτας. «Μου έλεγε ένα ηλεκτρολόγος μου για κάποιους γείτονές μου στους οποίους δούλευε, επειδή αυτοί δεν έχουν δικά τους συνεργεία, ότι ντύσαν έναν Πακιστανό με ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, τον βάλανε στα δέκα μέτρα και τον πυροβολούσανε ο ιδιοκτήτης με τον αδερφό του, και κάθε σφαίρα που έτρωγε του δίνανε από 100 ευρώ. Και ο άνθρωπος βογκούσε. Οταν έβγαλε το αλεξίσφαιρο, ήταν όλο μελανιές. Τον είχαν πυροβολήσει και στην πλάτη. Ο ηλεκτρολόγος μου είπε ότι όταν έφυγε από το μαγαζί, σφυρίζανε τα αφτιά του από τους πυροβολισμούς».


Αγγελική Ηλιάδη: «Φοβάμαι για τον άντρα μου και για το παιδί μου»


Σοκαρισμένη από τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου και όλα όσα επακολούθησαν είναι η γνωστή τραγουδίστρια Αγγελική Ηλιάδη, η οποία εργάζεται στο νυχτερινό μαγαζί του συντρόφου της. Η όμορφη Αγγελική δήλωσε σοκαρισμένη από την εμπλοκή του ονόματος του Μπάμπη Λαζαρίδη σε υπόθεση εκβιασμών και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στο χώρο της νύχτας και από την πρώτη στιγμή τον στήριξε ψυχολογικά.


«Το έμαθα στο σπίτι μου, ύστερα από τηλεφώνημα του Μπάμπη. Προσπαθούν να τον μπλέξουν, είναι πλέον σίγουρο. Είμαστε τέσσερα χρόνια μαζί και δεν μου έχει δώσει κανένα δικαίωμα. Η ζωή μας από τη στιγμή των γεγονότων άλλαξε, περάσαμε μια δοκιμασία και μια αγωνία δίχως λόγο. Μας έδωσε όμως ένα δίδαγμα αυτή η ιστορία. Πως όταν κάνεις καλό, δεν σου λένε ούτε ένα “ευχαριστώ”. Μετά από αυτό ήρθαμε πιο κοντά. Ο,τι και να κάνουν για να μας διαλύσουν δεν θα το πετύχουν. Ο Μπάμπης είναι ένας άνθρωπος που ξεχωρίζει και γι’ αυτό προκαλεί το φθόνο και τη ζήλια. Ο κόσμος της νύχτας είναι πια επικίνδυνος για την ασφάλεια του άντρα μου και του παιδιού μου» κατέληξε η Αγγελική Ηλιάδη.


«Δεν υπάρχουν στοιχεία»


Τη βεβαιότητά τους για την αθωότητα του εντολέα τους δηλώνουν και οι δύο δικηγόροι του Μπάμπη Λαζαρίδη, οι Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Χαράλαμπος Λυκούδης. Αναφέρουν χαρακτηριστικά:


«Μέσα από μία πολυήμερη και ενδελεχή ανακριτική διαδικασία από την οποία εξετάσθηκαν δεκάδες μάρτυρες, ανεδείχθη η παντελής έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων εις βάρος του εντολέα μας Μπάμπη Λαζαρίδη. Ενώπιον της κ. ανακρίτριας και του κ. εισαγγελέα κονιορτοποιήθηκαν οι αποδιδόμενες βαρύτατες κατηγορίες και ομοφώνως αποφασίσθηκε να αφεθεί ελεύθερος.


Οι ανακριτικές αρχές ευτυχώς έμειναν ανεπηρέαστες από την τηλεοπτική καταιγίδα των τελευταίων δέκα ημερών, που παρουσίαζε τον εντολέα μας ως ηθικό αυτουργό εγκληματικών πράξεων. Από σήμερα ο εντολέας μας αισθάνεται δικαιωμένος, ήρεμος και είναι ξανά κοντά στην οικογένειά του.


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΙΟΣ

Χειμώνας 2008


ΠΗΓΗ


* Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger