Με επίθεση κατά της κυβέρνησης και σαφείς υπαινιγμούς κατά του Αλέξη Τσίπρα ήταν η ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη Διάσκεψη των Προέδρων χθες για να ανοίξει το Κοινοβούλιο και να ψηφίσει σήμερα τη συμφωνία και τα μέτρα «ταφόπλακα» της ελληνικής κοινωνίας. «Δεν θα παραδώσω τη σφραγίδα της Βουλής στον κ. Σόιμπλε να σφραγίζει», ήταν η χαρακτηριστική φράση της Προέδρου δείχνοντας για ακόμη μία φορά πώς το ρήγμα στις σχέσεις της με το Μέγαρο Μαξίμου είναι πλέον αγεφύρωτο.

Δεν είναι όμως μόνο η Ζωή Κωνσταντοπούλου που πιστεύει πώς η συμφωνία που προωθεί για ψήφιση η κυβέρνηση συνιστά ένα μνημόνιο παράδοσης άνευ όρων στους δανειστές. Το ίδιο πιστεύουν και πολλοί άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και από τη στάση τους σήμερα θα διαφανεί κατά πόσο και σε ποια κατεύθυνση θα δρομολογηθούν οι πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα. 

Υπάρχει η εκτίμηση πώς τα «ΟΧΙ» θα είναι περισσότερα από την προηγούμενη φορά, καθώς η συμφωνία δεν έρχεται για ψήφιση ως κείμενο συμφωνίας αλλά συνοδεύεται με πολλά προαπαιτούμενα επώδυνα μέτρα, για τα οποία ένας αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είχε προειδοποιήσει πώς δεν θα συνηγορήσει. Μένει απλά να δούμε σήμερα πώς θα εξελιχθεί η ψηφοφορία.

Ο Κώστας Ήσυχος πάντως χθες προανήγγειλε επί της ουσίας τη σύσταση νέου κόμματος εκ μέρους της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία το τελευταίο διάστημα κινείται σε αυτή την κατεύθυνση έχοντας οριστικά κόψει τους δεσμούς της με το Μέγαρο Μαξίμου.

Σήμερα, λοιπόν στις 9:30 το πρωί συγκαλούνται οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής οι οποίες και θα αποφασίσουν τη διαδικασία ψήφισης της συμφωνίας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ή όχι. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισαχθεί νωρίς το μεσημέρι στην Ολομέλεια προς συζήτηση η συμφωνία και μέχρι το βράδυ να έχει ψηφιστεί, αν και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει νέα ολονυχτία.

Είχε προηγηθεί χθες η μαραθώνια συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων κατά την οποία μάλιστα η Πρόεδρος της Βουλής «πυροβολούσε» σε απευθείας μετάδοση την κυβέρνηση, με τα πυρά να στρέφονται και προς τον Αλέξη Τσίπρα. Η κορυφαία και γεμάτη νόημα φράση ωστόσο ήταν σε απάντηση που έδωσε στον εκπρόσωπο του Ποταμιού, Σπύρο Λυκούδη, στον οποία είπε «δεν θα παραδώσω  τη σφραγίδα της Βουλής στον κ. Σόιμπλε για να σφραγίζει».

Προφανώς και δεν απευθύνονταν μόνο στον ίδιο, δεδομένου ότι το Ποτάμι είναι ένα κόμμα που παίρνει… γραμμή από τον Σόιμπλε και τον Σούλτς, αλλά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απαντώντας στις αιχμές που είχε αφήσει εναντίον της το μεσημέρι για τον άνοιγμα της Βουλής και την προώθηση προς ψήφιση της συμφωνίας.  

Η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι στις 31 Ιουλίου ο πρωθυπουργός της ζήτησε να κλείσει η Βουλή από τις 3 ως τις 16 Αυγούστου, του ζήτησε, δε, όπως είπε, τη διευκρίνηση αν πρόκειται να κατατεθεί το νομοσχέδιο, και η απάντηση του ήταν ότι είναι πιθανόν να κατατεθεί κάτι, αλλά δεν θα ήταν ανάγκη να συνεδριάσει η Βουλή. 

Επίσης, η Πρόεδρος της Βουλής είπε πως οδηγηθήκαμε σε αιφνιδιασμό, αφού χθες το μεσημέρι ενημερώθηκε ότι θα υπάρξει κατάθεση νομοσχεδίου και ότι ζητεί η κυβέρνηση να υπάρξει έκτακτη διαδικασία του κατεπείγοντος. Πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους θεσμούς αμοιβαία εμπιστοσύνη, τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου, κατηγορώντας για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση για την απόφασή της.

Η Πρόεδρος της Βουλής κατά την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης των Προέδρων επισήμανε ότι δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα, απευθύνοντας τα βέλη της προς την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στον οποίο καταλόγισε αθέτηση των όσων της είχε πει. 

Την υπεράσπιση της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα ανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Φίλης, που κάλεσε την Πρόεδρο της Βουλής να ανακαλέσει, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε, εφόσον θέτει ζήτημα εμπιστοσύνης στις σχέσεις με τον πρωθυπουργό, τότε προφανώς δεν μπορεί να επιτελέσει το θεσμικό της ρόλο. 

Η αναφορά του κ. Φίλη ερμηνεύτηκε και ως πρόταση παραίτησης, χατίρι πάντως που δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει στην κυβέρνηση η κ. Κωνσταντοπούλου, κι αυτό γιατί πιστεύει πώς το μνημόνιο που υπογράφει η κυβέρνηση είναι κάθετα αντίθετο με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και την εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό.

Με τη φράση της «δεν θα παραδώσω της σφραγίζα στον Σόιμπλε», φαίνεται να συμφωνεί και ο Guardian, ο οποίος σε άρθρο του επισημαίνει πώς η συμφωνία που υπογράφει ο Αλέξης Τσίπρας συνιστά επί της ουσίας παράδοση της ελληνικής οικονομίας στους δανειστές.  

Όπως τονίζεται στο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει κανένα λόγο στην εφαρμοζόμενη πολιτική σε μία σειρά από ευαίσθητους οικονομικούς τομείς, καθώς οι πιστωτές όχι μόνο υπαγορεύουν το τι θα πρέπει να γίνει αλλά ταυτόχρονα θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα την εφαρμογή των μέτρων και εάν μείνουν ικανοποιημένοι τότε θα δίνουν το «πράσινο φως» προκειμένου να εκταμιευθεί κάποια δόση από το νέο τριετές πρόγραμμα των 85 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να προχωρήσει σε μία εκ βάθρων μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας, σε τομείς όπως είναι αυτοί της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, των συντάξεων, του φορολογικού συστήματος, αλλά και να στηρίξει ένα πολύ πιο φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Σαφώς, συνεχίζει ο Guardian, η ελληνική οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη περισσότερη λιτότητα, η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωσή της. Άλλωστε στη συμφωνία εκτιμάται ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 2,3% φέτος και 1,3% το 2016. Τι σημαίνει αυτό; Πώς σύντομα η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει και άλλα μέτρα εγκλωβισμένη στο «σπιράλ του θανάτου» όπως η ίδια έχει πει.

ΠΗΓΗ

* Τα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση της συντακτικής ομάδας: "ΙΩΚΗ ΑΘΗΝΑΣ ΒΟΗ", παρά μόνον αυτά που φέρουν την υπογραφή του ιδιοκτήτη του ιστολογίου...

Δημοσίευση σχολίου

Blogger