Από τον Στάθη Παλαιολόγο. 


Περασμένα μεσάνυχτα του Σαββάτου τα κομματικά επιτελεία παρέλαβαν τις τελευταίες μετρήσεις (λίγες ώρες πριν  ανοίξουν οι κάλπες) με τη σχετικότητα και τις επιφυλάξεις που τις συνοδεύουν.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του press-gr λοιπόν από τα ευρήματα των μετρήσεων αυτών προκύπτει ότι η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους. Και συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει προβάδισμα που μπορεί να περιοριστεί στο 1% αλλά δεν ξεπερνά  το 3%.  Η μέση τιμή δηλαδή είναι το 2%. Το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κινείται γύρω στο 55-59% και άρα ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να κινείται γύρω στο 28-30% και η ΝΔ γύρω στο 27-29%. 

Τρίτο κόμμα καθαρά καταγράφεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 7,5-9%.

Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ (με το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης) ενισχυμένο σε σχέση με τον Ιανουάριο αφού τώρα κινείται μεταξύ 5,3-6,6%.

Το Ποτάμι και το ΚΚΕ είναι στα επίπεδα του 5-6% το καθένα.

Άνετα διασφαλίζει την είσοδό της στη Βουλή η νεοσύστατη Λαϊκή Ενότητα καθώς το ποσοστό της κυμαίνεται μεταξύ 4-5%.

Μάχη θα πρέπει να δώσουν μέχρι την τελευταία στιγμή οι ΑΝΕΛ για να πιάσουν το 3% και να μπουν στη Βουλή. Αντίθετα, οριακά πάνω από το όριο του 3% κινείται η Ενωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη.
Μεγάλο είναι το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που δεν μπαίνουν στη Βουλή και κατά τις μετρήσεις αυτές μπορεί να φτάσει και στο 10%.

Όμως, παράλληλα με όλα αυτά υπάρχουν δύο πολύ κρίσιμα στοιχεία στις τελευταίες, πριν το άνοιγμα της κάλπης, μετρήσεις.
Το ένα είναι ότι παραμένει θολό το τοπίο για την εκλογική συμπεριφορά των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο.Τώρα δεν μπορεί καταγραφεί με ακρίβεια ποια θα είναι η συμμετοχή τους στις κάλπες καθώς διαφαίνονταν τάσεις αποχής οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της σημερινής ημέρας. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτή είναι η προϋπόθεση από την οποία θα μπορούσε να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη θέση.

Το δεύτερο στοιχείο που κι αυτό μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα και τα ευρήματα των μετρήσεων, όπως παραδέχονται και οι δημοσκόποι στις ιδιωτικές συζητήσεις τους, είναι ότι σε μεγάλο ποσοστό (σχεδόν ένας στους τρεις) οι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι έχουν αλλάξει κόμμα προτίμησης σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου.


Δημοσίευση σχολίου

Blogger