Ο ελληνικός λαός πάει σήμερα στις κάλπες απλά για να επιλέξει ποιος θα ηγηθεί των προσπαθειών για την υλοποίηση του νέου πακέτου διάσωσης.


Οι Έλληνες άρχισαν να ψηφίζουν σήμερα για να καθορίσουν ποιος θα ηγηθεί των προσπαθειών για την υλοποίηση του νέου πακέτου διάσωσης και να αποκαταστήσει την οικονομική ομαλότητα στην πιο χρεωμένη χώρα της ηπείρου, σημειώνει το Bloomberg σε νέο του δημοσίευμα.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του κεντροδεξιού Ευάγγελου Μεϊμαράκη στις τελευταίες δημοκοπήσεις οι οποίες όμως δεν δείχνουν ότι θα μπορεί να υπάρξει αυτοδυναμία. Ο νικητής λοιπόν θα πρέπει πιθανότατα να διαπραγματευτεί μια κυβέρνηση συνασπισμού με μικρότερες παρατάξεις.

«Υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να κοιτάξουμε για την επόμενη εβδομάδα: Γρήγορο και ομαλό σχηματισμό ενός συνασπισμού, η νέα κυβέρνηση να αρχίσει να λέει τα σωστά πράγματα, και το οικονομικό επιτελείο καθώς και οι βασικοί υπουργοί να είναι ικανοί και άξιοι», σημειώνει ο Mujtaba Rahman, ο επικεφαλής για την Ευρώπητης Eurasia Group. «Δεν νομίζω ότι οι εκλογές αυτές θα επιφέρουν μια επιστροφή της εμπιστοσύνης ή οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα» όπως προσθέτει.

Αυτή είναι η έκτη φορά που οι Έλληνες πάνε σε εθνικές εκλογές από το 2009, συμπεριλαμβανομένου και του δημοψηφίσματος του Ιουλίου.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία δηλώνουν ότι στηρίζουν τη συμφωνία διάσωσης και θα πιέσουν για την εφαρμογή των όρων της, αν και ένας αριθμός μικρότερων κομμάτων δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη. 

Οι επενδυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι τα χειρότερα πέρασαν για την Ελλάδα, με τα κρατικά ομόλογα της χώρας να σημειώνουν τις υψηλότερες αποδόσεις στη ζώνη του ευρώ τον περασμένο μήνα, και το χρηματιστήριο της Αθήνας να σημειώνει επίσης άνοδο.

Ένα από τα πρώτα τεστ των οικονομικών επιδόσεων της νέας κυβέρνησης θα έρθει αμέσως μετά τις εκλογές. Η πρώτη αξιολόγηση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της Ελλάδας αναμένεται πριν το τέλος του έτους, και μια θετική ετυμηγορία θα είναι απαραίτητη για να ξεκλειδώσει νέα ρευστότητα.

 Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι η εκταμίευση των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες έχουν χτυπηθεί από τις εκροές των καταθέσεων που οδήγησαν σε capital controls.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger