Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες ξεκίνησαν σήμερα οι περίπου 170 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της ΒΙΣ (Βιομηχανία Συσκευασιών) που ανήκει στον όμιλο Φιλίππου (ΦΑΓΕ). 

Αιτία της απεργίας η απόφαση της εταιρίας να κλείσει ένα τμήμα του εργοστασίου (το τμήμα της χαρτοποιίας) και να πετάξει στο δρόμο 31 εργαζόμενους.

Η εργοδοσία επικαλείται, ως συνήθως, την οικονομική κρίση, την πτώση της αγοράς και του τζίρου, τα capital controls κοκ.

 Όμως η αλήθεια είναι ότι ο όμιλος Φιλίππου είναι ένας από τους πιο μεγάλους και επικερδείς επιχειρηματικούς ομίλους στο χώρο των τροφίμων καθώς σε αυτόν ανήκουν εταιρίες όπως η ΦΑΓΕ, ο Κανάκης, η Αλλατίνη, η Elbisco, η Μιμίκος κα. 

Η απόφαση λοιπόν της εργοδοσίας έχει να κάνει με την προσπάθειά της να αυξήσει την κερδοφορία της, καθώς, όπως έχει ανακοινωθεί, μετά το κλείσιμο του τμήματος, το χαρτί (πρώτη ύλη) για τα χαρτοκιβώτια που κατασκευάζει το εργοστάσιο θα εισάγεται από το εξωτερικό, πιθανά την Τουρκία, σε χαμηλότερη τιμή.

Επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζόμενους, η εταιρία εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει κάνει καμία σοβαρή επένδυση εκσυγχρονισμού της παραγωγής ή ακόμη και σοβαρής συντήρησης με αποτέλεσμα προφανώς το να μείνει πίσω σε σχέση με το διεθνή ανταγωνισμό.

Οι εργαζόμενοι ζητάνε από την εταιρία να προσέλθει σε τριμερή συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας την ερχόμενη Παρασκευή 2/10. Δηλώνουν επίσης αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και μετά την Παρασκευή αν δεν υπάρξει κάποια λύση.

Την ίδια στιγμή αναβρασμός επικρατεί και σε άλλα εργοστάσια της περιοχής όπως η Χαλυβουργία.


Το τελευταίο διάστημα οι εργοδότες στη μια βιομηχανία μετά την άλλη ανακοινώνουν μέτρα που πλήττουν τους εργαζόμενους ή οδηγούνε σε απολύσεις. 

Στη Χαλυβουργία ο Μάνεσης επιμένει στην εκ περιτροπής εργασία έστω και για λιγότερες ημέρες, παρά τις δυο εβδομάδες κινητοποιήσεων στις οποίες προχώρησαν οι εργαζόμενοι. 

Στη ΒΙΣ ο Φιλίππου ανακοίνωσε το κλείσιμο ενός τμήματος του εργοστασίου και την απόλυση 31 εργαζόμενων.

 Σε άλλα εργοστάσια εγείρονται νέες απαιτήσεις για μείωση του εργατικού κόστους ενόψει των νέων επιχειρησιακών συμβάσεων. Αυτά έρχονται σε συνέχεια των προβλημάτων αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε άλλες βιομηχανίες εδώ και καιρό με καθυστερήσεις στις πληρωμές (Κιολεΐδης, ΒΙΣ), εκ περιτροπής (Λεβεντέρης) και διαθεσιμότητες (ΣΟΒΕΛ).

Οι βιομήχανοι επιτίθενται επειδή θέλουν να φορτώσουν τη διεθνή κρίση του καπιταλισμού στις πλάτες των εργαζομένων. 

Επιπλέον θέλουν να αξιοποιήσουν την ευνοϊκή για αυτούς συγκυρία, μετά την υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ στην άρχουσα τάξη και την απογοήτευση που επικρατεί σε σημαντική μερίδα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. 

Η εμπειρία όμως δείχνει ότι όταν οι εργαζόμενοι υποχωρούν τότε οι βιομήχανοι επιτίθενται ακόμη περισσότερο επειδή το βλέπουν σαν ευκαιρία για να μειώσουν το εργατικό κόστος και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Για παράδειγμα το 2011 επικράτησε η άποψη ότι οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργία του Βόλου δεν θα έπρεπε να πάρουν μέρος στην απεργία που ξεκίνησαν οι συνάδελφοί τους στον Ασπρόπυργο. 

Όπως αποδείχτηκε, όταν ο Μάνεσης κατάφερε να κλείσει τον Ασπρόπυργο κατόπιν στράφηκε απέναντι στους εργαζόμενους εδώ  προχωρώντας σε  περικοπές μισθών (που πάντα βαφτίζονταν «προσωρινές»…) και τώρα απαιτεί την εκ περιτροπής εργασία.

Αντίθετα, στον ΙΜΑΝΤΑ το Σεπτέμβρη του 2014 οι εργαζόμενοι απάντησαν σαν μια γροθιά σε παρόμοιες απαιτήσεις της εργοδοσίας. Υπό το βάρος της απεργίας που κράτησε 15 μέρες και υπό την πίεση της αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε εκτός εργοστασίου (χαρακτηριστική η συγκέντρωση στα δικαστήρια του Βόλου όταν η εταιρία προσπάθησε να βγάλει παράνομη την απεργία) η εργοδοσία του ΙΜΑΝΤΑ υποχώρησε και το μέτρο της εκ περιτροπής δεν εφαρμόστηκε. Βέβαια η εργοδοσία έκτοτε δεν σταμάτησε να ζητάει την εφαρμογή της εκ περιτροπής κάτι που το σωματείο και οι εργαζόμενοι του ΙΜΑΝΤΑ απορρίπτουν.

Οι εργαζόμενοι της ΒΙΣ προχωρούν σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες . Πρόκειται για έναν αγώνα που όλοι πρέπει να στηρίξουν! 

Από την άλλη η εργοδοσία στη Χαλυβουργία συνεχίζει να απαιτεί την εκ περιτροπής έστω και αν κάνει ελιγμό μειώνοντας τις ημέρες...


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger