Σε δευτερόλεπτα, μέσω τηλεχειριστηρίου και από απόσταση κάτι λιγότερο από πέντε χιλιάδες χιλιόμετρα βρήκαν το θάνατο οι δύο Βρετανοί τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν στις 21 Αυγούστου στη Ράκα της Συρίας. 

Πίσω από το έλεγχο του μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) – που έχει το μέγεθος ενός μικρού λίαρ τζετ – που πραγματοποίησε την επίθεση ήταν έμπειροι πιλότοι της RAF.
Η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών θυμίζει το σενάριο της σειράς Homeland όπου ένας από τους χαρακτήρες δίνει διαταγή για την πραγματοποίηση από τη CIA μιας τέτοιας επίθεσης στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν.

Βρετανικά μη επανδρωμένα πολεμικά αεροπλάνα έχουν σκοτώσει σχεδόν 250 εξτρεμιστές σε περισσότερες από 1200 αποστολές σε Ιράκ στο πλαίσιο του αγώνα κατά του ISIS.
Ωστόσο κατά το χτύπημα της 21ης Αυγούστου ήταν η πρώτη φορά που βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου Reaper επιτέθηκαν κατά τζιχαντιστών στη Συρία. Η Βρετανία έχει περισσότερα από δέκα Reaper στην εμπόλεμη ζώνη και από τη στιγμή που απογειώνονται από την αεροπορική βάση του Κουβέιτ ελέγχεται από του πιλότους στη RAF στο κέντρο στη Βρετανία.

Μπορούν να πετούν πάνω από το στόχο για 14 συνεχόμενες ώρες, πολύ περισσότερο από ένα συμβατικό αεροσκάφος. Ακόμη πετούν σε μεγάλο ύψος γεγονός που τα κάνει σχεδόν αόρατα.  

Παράλληλα τα αεροσκάφη αυτά μπορούν να χρησιμοποιούν για παρακολούθηση των πιθανών στόχων και τη συλλογή πληροφοριών και να χτυπήσουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ενώ ένα συμβατικό πολεμικό αεροσκάφος θα κάνει να φτάσει μια ώρα. Ο εχθρός εξουδετερώνεται χωρίς να έχει καταλάβει ότι παρακολουθούνταν, πολύ περισσότερο ότι θα γινόταν χτύπημα.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger