Εξι ρωσικά μαχητικά Su-30SM απογειώθηκαν και αναχαίτισαν τέσσερα ισραηλινά μαχητικά F-15 στον συριακό εναέριο χώρο χθες τη νύχτα, αναφέρουν στο pronews.gr πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας το οποίο μέσω των κυπριακών ραντάρ παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στην περιοχή της Α.Μεσογείου. 



Προηγουμένως τα ισραηλινά μαχητικά είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο του Λιβάνου με αποτέλεσμα το Γενικό Επιτελείου της χώρας να ανακοινώσει στην Βυρηττό ότι στις 23.13 τοπική ώρα "Τέσσερα εχθρικά αεροσκάφη (σ.σ.: με τον χαρακτηρισμό προσδιορίζονται πάντα ισραηλινά μαχητικά) παραβίασαν τον εναέριο χώρο του Λιβάνου".

Η αναχαίτιση έγινε πάνω από την θάλασσα και ενώ τα ισραηλινά μαχητικά  τα οποία είχαν απογειωθεί, τυπικά κατευθυνόμενα προς την Κύπρο, αλλά είχαν είχαν προσεγγίσει "επικίνδυνα" την Λαττάκεια από τα δυτικά σύμφωνα σημοσίευμα με γαλλική ιστοσελίδα που ειδικεύεται σε στρατηγικές αναλύσεις.

Τα ισραηλινά μαχητικά απομακρύνθηκαν προς τα δυτικά χωρίς να απαντήσουν στις κλήσεις των ρωσικων μαχητικών που τα καλούσαν να απομακρυνθούν από τον συριακό εναέριο χώρο, οι Ρώσοι τους ακολούθησαν μέχρι εκεί που ο συριακός εναέριος χώρος συναντά τον κυπριακό και η επαπειλούμενη κρίση έληξε εκεί...

Η αναχαίτιση καταδεικνύει ότι οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει πρακτικά μια "no fly zone" σε ολόκληρο τον συριακό εναέριο χώρο στον οποίο εκτελούν επιχειρήσεις και στην απαγόρευση προσέγγισης στις περιοχές αυτές περιλαμβάνονται και οι Ισραηλινοί που μέχρι σήμερα "αλώνιζαν" ελεύθεροι και βομβάρδιζαν κατά το δοκούν.

Οπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες τα έξι ρωσικά μαχητικά Su-30 απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση της Hmimim με κατεύθηνση δυτικά προκειμένου να συναντήσουν τα τέσσερα ισραηλινά F-15.

Η παρκολούθηση των ισραηλινών μαχητικών γινόταν τόσο από επίγεια ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης που έχουν εγκαταστήσει οοι Ρώσοι στην περιοχή της Λαττάκεια, όσο και από τα πλοία επιφανείας του ρωσικού Στόλου που έχει αναπτυχθεί στις ακτές της Συρίας.

Και τα δύο κέντρα λάμβαναν σε πραγματικό χρόνο δορυφορικές λήψεις των ισραηλινών μαχητικών και την πορεία τους από το ρωσικό δορυφορικό δίκτυο.

Το Ισραήλ διαμαρτυρήθηκε στη Μόσχα για την αναχαίτιση αλλά οι Ρώσοι απαίτησαν εξηγήσεις για την παρουσία των ισραηλινών μαχητικών πάνω από τον συριακό εναέριο χώρο.
Το ερώτημα είναι αν είχαν "κακή πρόθεση" τα ισραηλινά μαχητικά απέναντι στις ρωσικές βάσεις της Λαττάκεια. Είναι μάλλον απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το πιθανότερο είναι ότι στην πτήση τους προς την Κύπρο, "τέσταραν" και τα ρωσικά ανακλαστικά στην περιοχή και τις ρωσικές προθέσεις. Και η ρωσική απάντηση ήταν αρκούντως εντυπωσιακή. 

Οσο για το τι θα συνέβαινε αν οι δύο ομάδες μαχητικών είχαν "θερμή" επαφή, σίγουρα ο μεγαλύτερος αριθμός των ρωσικών μαχητικών και τα όπλα αέρος-αέρος με την μεγαλύτερη ακτίνα δράσης σε BVR αερομαχίες που χρησιμοποιούν, θα τους έδιναν πλεονέκτημα, αλλά όταν έχει κανείς να αντιμετωπίσει F-15I ποτέ δεν πρέπει να είναι εφησυχασμένος ότι έχει αεροπορική υπεριοχή, ακόμα και αν πρόκειται για Su-30SM με Ρώσους πιλότους...




ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger