Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Τόνερ, δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν μια «ζώνη ασφαλείας» στα σύνορα με τη Συρία, καθώς δεν έχουν την απαιτούμενη υλικοτεχνική δυνατότητα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να επέμβουν στην Συρία και απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα της Αγκυρας.

Συμπλήρωσε ακόμα ο κ. Τόνερ πώς «σε ότι αφορά στη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ή όπως αλλιώς την ονομάσουμε, έχουμε γίνει ξεκάθαροι ότι δεν τη θεωρούμε απαραίτητη. Δεν νομίζουμε ότι θα έχει κάποιο αποτέλεσμα στο έδαφος. Χρειάζεται και αυτή πολύ υλικοτεχνική υποστήριξη και δεν έχουμε καμία διάθεση να μπλέξουμε», ήταν η συνέχεια των λεγομένων του.

Με λίγα λόγια οι Αμερικανοί ξέκοψαν στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να ασχοληθούν με το θέμα και εμμέσως πλην σαφώς τους προέτρεψαν να κάνουν και αυτοί το ίδιο εν όσω η Ρωσία έχει αναλάβει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία. Εκτός και αν θέλουν να δουν τα ρωσικά Su-30 να ολοκληρώνουν αυτό που άφησαν στη μέση το περασμένο Σάββατο και την Κυριακή απέναντι στα τουρκικά F-16.

Οι ΗΠΑ λοιπόν είπαν «όχι» στον Ερντογάν στη ζώνη ασφαλείας που θέλει από το 2014 να δημιουργήσει προκειμένου να εισβάλει στη Συρία δήθεν για να μπορούν να καταφεύγουν εκεί οι πρόσφυγες που κυνηγά το Ισλαμικό Κράτος. Εκεί η Τουρκία ισχυρίζεται ότι οι πρόσφυγες θα είναι ασφαλείς και δεν θα χρειάζεται να έρχονται στην Ευρώπη. Επιχειρήματα που κρίνονται αστεία. 

Στην πραγματικότητα η Τουρκία επιθυμεί με αυτή τη ζώνη να εμποδίσει τους Κούρδους της Συρίας να ιδρύσουν ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στα νότια σύνορά της (βόρεια της Συρίας). Και όχι μόνο αυτό, αλλά να επεκταθεί στη συνέχεια στη βορειοδυτική Συρία ασκώντας τον έλεγχο σε μία περιοχή κρίσιμη. 

Του είπαν επίσης οι ΗΠΑ «όχι» και στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που τη θέλει για να κυριαρχεί η Τουρκία και να χτυπά το Συριακό στρατό δίδοντας χώρο στους τζιχαντιστές ή προστατεύοντας τους. Άλλωστε τώρα είναι αργά για δάκρυα. Από τη στιγμή που στο παιχνίδι μπήκε η Ρωσία όλα αυτά τελείωσαν. Τα ρωσικά αεροσκάφη είναι αυτά που ελέγχουν πλέον τα εναέρια σύνορα της Συρίας και φρόντισαν να το καταστήσουν σαφές αυτό στην Τουρκία μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

Την Κυριακή, όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ενέκρινε τις προτάσεις του στρατηγού Τζόσεφ Φ. Ντάντφορντ Τζούνιορ για ισχυροποίηση του αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, οι οποίες περιλαμβάνουν απευθείας εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας από τις ΗΠΑ και αυτό αποελεί άλλο ένα αρνητικό στοιχείο για την Αγκυρα που έκανε ότι μπορούσε για να το αποτρέψει...

Μόλις πληροφορήθηκε την είδηση ο Τούρκος Πρόεδρος ότι οι ΗΠΑ θα εξοπλίσουν τους Κούρδους σοσιαλιστές αντάρτες της Συρίας, για να πολεμήσουν πιο αποτελεσματικά το Ισλαμικό Κράτος, έπαθε ταραχή και εξέδωσε ανακοίνωση γεμάτη οργή. Η ουσία είναι όμως πώς οι ΗΠΑ του τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια.

Ο σχεδιασμός του Ρ.Τ. Ερντογάν φαίνεται πώς στην παρούσα φάση βρίσκεται σε αδιέξοδο. Νόμιζε πώς η υπόθεση της Συρίας είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξεδιπλώσει τα νέο-οθωμανικά του σχέδια, αλλά υπολόγιζε χωρίς τη Ρωσία. 


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger