Παρουσία του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Προεδρεύοντα του Συμβουλίου και Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του... 
Λουξεμβούργου κ. Jean Asselborn και του Υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας κ. Angelino Alfano, αναχώρησε σήμερα το πρωί, από τη Ρώμη για τη Σουηδία, η πρώτη πτήση 19 προσφύγων από την Ερυθραία στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι πρόσφυγες από την Ερυθραία είναι οι πρώτοι από τους συνολικά 160.000 που αναμένεται να επωφεληθούν από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ.



Ο κ. Αβραμόπουλος μετά την αναχώρηση της πτήσης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Είμαι συναισθηματικά φορτισμένος σήμερα. Μόλις πριν 5 μήνες ήμουν στην Μάλτα προκειμένου να παρευρεθώ σε μία κηδεία απελπισμένων προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο κάνοντας ένα ταξίδι θανάτου.



Τώρα είμαι στη Ρώμη με τους καλούς μου φίλους, Jean Asselborn and Angelino Alfano, για να αποχαιρετήσω κάποιους άλλους ανθρώπους που εκκινούν για ένα άλλο ταξίδι αυτή τη φορά, ένα ταξίδι ελπίδας.


Στον χρόνο που μεσολάβησε, εργαστήκαμε αδιάκοπα στην Ευρώπη με το Συμβούλιο και με τα κράτη-μέλη. Καταθέσαμε μία ολοκληρωμένη πρόταση ώστε να καταπολεμήσουμε την πρωτοφανή κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη.

Ήμουν εδώ στην Ιταλία κάποιους μήνες πριν και είχα αναφέρει πως η Ιταλία δεν είναι μόνη της, η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της.Βέβαια είχαμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Έπρεπε να πείσουμε όλους ότι οφείλουν να είναι μέρος αυτής της προσπάθειας βάσει των υψηλών αξιών και των αρχών πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ.

Σήμερα, μέσα σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας αυξάνουμε ακόμη πιο πολύ την αποτελεσματικότητά μας. Αυτό που βιώνουμε σήμερα στη Ρώμη είναι ένα απτό παράδειγμα των όσων μπορούμε να καταφέρουμε, εάν συνεργαζόμαστε μέσα σε μία ατμόσφαιρα αλληλεγγύης.

Δεν είναι οι αριθμοί εκείνο που μετράει, ούτε το γεγονός ότι μόλις 19 άνθρωποι ήταν στην πτήση. Απεναντίας, είναι η πράξη αυτή που κάνει τη διαφορά.Ουσιαστικά σήμερα ξεκινά το πρόγραμμα να υλοποιείται και από εδώ, λοιπόν, που βρίσκομαι σήμερα, απευθύνω έκκληση εξ ονόματος της Ευρώπης, του Προέδρου Jean-Claude Juncker και όλων μας:  Ας προχωρήσουμε μπροστά, ας αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και ας δώσουμε ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους.  Παράλληλα, όμως, πρέπει να θέσουμε κανόνες, να καταπολεμήσουμε το λαθρεμπόριο, να ξεκινήσει η επιστροφή όλων όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ευρώπη και να προσφέρουμε τη στήριξή και τη βοήθειά μας σε εκείνους που χρήζουν ανάγκη διεθνούς προστασίας."


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger