Αργεντινή: Η γλυφοσάτη (που χρησιμοποιείται ευρέως σε φυτοφάρμακα) εντοπίστηκε σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής με πρώτη ύλη το βαμβάκι

Σοκ στην Αργεντινή από την αποκάλυψη ότι προϊόντα προσωπικής υγιεινής με πρώτη ύλη το βαμβάκι, όπως ταμπόν και σερβιέτες, είναι μολυσμένα με το ζιζανιοκτόνο Roundup.

Η γλυφοσάτη, μια ευρέως χρησιμοποιούμενη ουσία στη γεωργία, και συγκεκριμένα στα ζιζανιοκτόνα, η οποία έχει συνδεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με καρκινογένεση, εντοπίστηκε στο 85% των προϊόντων υγιεινής από βαμβάκι που μπήκαν κάτω από το μικροσκόπιο των επιστημόνων, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που πραγματοποίησε ομάδα του Πανεπιστημίου Λα Πλάτα.

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα στη χώρα, τα δείγματα που μελετήθηκαν συμπεριελάμβαναν γάζες, ταμπόν, μαντίλια και σερβιέτες, τα οποία είχαν αγοραστεί από τοπικά σούπερ μάρκετ και φαρμακεία της περιοχής Λα Πλάτα.

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο τρίτο Εθνικό Συνέδριο των Γιατρών Ψεκασμένων Πόλεων του Μπουένος Αϊρες. «Το 85% όλων των δειγμάτων βγήκε θετικό σε γλυφοσάτη και το 62% σε AMPA, ένα υποπροϊόν της γλυφοσάτης, αλλά στο βαμβάκι και στην αποστειρωμένη γάζα οι ουσίες αυτές εντοπίστηκαν στο 100% των δειγμάτων» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Telam ο επικεφαλής της έρευνας δρ Νταμιάν Μαρίνο.

Ψεκασμένα

«Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής βάμβακος στην Αργεντινή είναι γενετικά τροποποιημένο, πράγμα που σημαίνει πως είναι ανθεκτικό στη γλυφοσάτη. Αυτό το βαμβάκι ψεκάζεται όταν το μπουμπούκι του φυτού είναι ανοιχτό και η γλυφοσάτη συμπυκνώνεται και πηγαίνει κατευθείαν στο προϊόν» υποστηρίζει ο δρ Μεντάρντο Αβίλα Βάσκεζ, πρόεδρος του συνεδρίου, σε δηλώσεις του στο ρωσικό δίκτυο RT.

Σχολιάζει δε ότι τα συμπεράσματα της έρευνας είναι πολύ σοβαρά, αν αναλογιστεί κανείς ότι «ενώ κάποιος χρησιμοποιεί βαμβάκι ή γάζα για να επουλώσει πληγές ή για προσωπική υγιεινή, πιστεύοντας ότι έχει να κάνει με αποστειρωμένα προϊόντα, τελικά εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι αυτά είναι μολυσμένα με μια πιθανότατα καρκινογόνο ουσία».

Δεδομένου μάλιστα ότι οι εταιρίες προϊόντων γυναικείας υγιεινής δεν είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να αναφέρουν τα συστατικά τους, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», οι γυναίκες δεν έχουν δεδομένα για να ζυγίσουν τις πιθανές επιδράσεις στην υγεία τους.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger