- Πολλά χρόνια πριν ακουστεί το Κοσσυφοπέδιο μας έλεγε : ‘ Κάτι βράζει εκεί πέρα , στο Κοσσυφοπέδιο ’. Αναφερόμενος σε πολιτικά θέματα : Να ψηφίσετε όποιον βλέπετε ότι είναι ο καλύτερος , όποιον αγαπά πιο πολύ τον Θεό και την πατρίδα , αυτόν να ψηφίσετε ’.

 Την πατρίδα μας την αγαπάει ο Χριστός

Πολλές φορές συζητούσαμε για τα εθνικά θέματα . Μου έλεγε : ‘μην φοβάσαι , μην στενοχωριέσαι . Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα , δεν πρόκειται να μας πειράξουνε . Αλλά ακόμα και να μας πειράξουν , αυτοί θα βρεθούν σε πολύ χειρότερη μοίρα από ότι εμείς . Την πατρίδα μας την αγαπάει ο Χριστός . Δεν θα μας αφήσει έτσι ’. Πάντα είχε πίστη και ελπίδα ότι όλα τα εθνικά μας θέματα , σιγά σιγά , θα λυθούν υπέρ της πατρίδας μας . Όταν του υπενθύμιζα τις απειλές των Τούρκων, έλεγε : ‘Ας τους να λένε . Δεν μπορούν να μας κάνουν τίποτα . Δεν μπορούν να μας πειράξουν εμάς . Ο Θεός είναι μαζί μας και μη στενοχωριέσαι. Αυτοί ότι και να πούνε , πάντοτε θα είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα από εμάς ’ . Όταν του έλεγα για τα Σκόπια , για τον Γκλιγκόρωφ , ο παππούλης έλεγε : ‘Αυτόν άστον να φωνάζει. Τι μπορούν να μας κάνουν ; Αυτοί μια χούφτα άνθρωποι …Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα . Αυτοί θα τα βρουν μπροστά τους ’ . Ποτέ δεν ανέφερε ότι θα μας πάρουν την ονομασία της Μακεδονίας .

 Οι Τούρκοι έχουν τα κόλλυβα στο ζωνάρι τους

-Όταν ρωτούσαν το Γέροντα για την Κωνσταντινούπολη και την Μικρά Ασία , πάντα έφερνε στον λόγο του την προφητεία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού . Έλεγε συγκεκριμένα , ότι οι Ρώσοι – το ξανθό γένος – θα δώσουν την Πόλη στους Έλληνες . Ήδη από τις αρχές του ’80 ο Γέροντας μιλούσε για την διάλυση της Σοβιετικής Ενώσεως και για την κατάρρευση , επίσης , των κομουνιστικών καθεστώτων σε όλα τα κράτη του Ανατολικού Μπλοκ . Όταν μιλούσαμε για τα μαρτύρια των χριστιανών στην τότε κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση , ο Γέροντας έλεγε ότι ήταν μια καλή ευκαιρία να γεμίσει το Μαρτυρολόγιο της Ρωσίας με καινούριους μάρτυρες. Έβλεπε ότι ο κομμουνισμός , άθελα του , γινόταν μέσο αγιασμού για την Ρωσία, γιατί έλεγε ότι το αίμα των μαρτύρων θα ήταν αίμα ποτίσματος , που θα αναγεννούσε πνευματικά την Ρωσία .

-Τον ρώτησα τι γνώμη έχει για τα Σκόπια και μου είπε :΄Ας τα Σκόπια . Μην τα λογαριάζης ’ . Για την Αλβανία μου είπε : ‘Όταν μια γίδα θέλει να φάει ξύλο , πάει και ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνου. Έτσι κάνουν και οι Αλβανοί τώρα . Ας τους . Μην τους λογαριάζεις . Μη φοβάσαι’ . Για την Κωνσταντινούπολη έλεγε ότι : ‘Κάποτε θα την πάρουμε την Πόλη . Δική μας είναι. Εμείς δεν θα πάθουμε κακό. Όταν θα ξεκινήσουμε για τον πόλεμο θα την έχουν πάρει την Πόλη οι άλλοι . Στα μισά οι Έλληνες θα γυρίσουν πίσω . Την Πόλη θα την έχουν πάρει οι Ρώσοι και θα μας την δώσουν . Όχι ότι οι ίδιοι μας αγαπούν , αλλά θα υποχρεωθούν να μας την δώσουν από τις περιστάσεις ’. Για τα «Εξαμίλια» έλεγε ότι αφορά το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας . Για τους Τούρκους , που συνέχεια δημιουργούν προκλήσεις , ο Γέροντας έλεγε : ‘Οι Τούρκοι … ας τους αυτούς .Αυτοί τα κόλλυβα τα έχουν στο ζωνάρι τους . Τάχουνε , τα κουβαλούν μαζί τους…’. Όσο για το πότε θα διαλυθεί η Τουρκία , όσες φορές και αν τον ρωτήσαμε κα το συζητήσαμε , ποτέ δεν το έλεγε : ‘Αυτό δεν το ξέρουμε . Ο Θεός μας είπε ότι θα μας δείχνει σημεία . Τα πράγματα , όμως προς τα εκεί βαδίζουν…’

-Τσέτος Χρήστος , επισμηναγός ε.α. , Θεσσαλονίκη .

Κατάγομαι από το Χιλιομόδι Κορινθίας . Είμαι απόστρατος αξιωματικός , επισμηναγός στο βαθμό . Από διάφορες συγκυρίες είχα γίνει και ταξιτζής στην Αθήνα . Στην ζωή μου είχα πάρα πολλές επαφές με τον Γέροντα Παΐσιο . Την 8η Ιουλίου 1974 επισκέφτηκα τον Γέροντα Παΐσιο στο κελί του . Καθίσαμε μαζί αρκετές ώρες , σχεδόν όλο το απόγευμα . Μιλήσαμε για αρκετά θέματα .

 «Είδε» τα τραγικά γεγονότα της Κύπρου

Στο τέλος άρχισε να μου μιλάει για την επικείμενη απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο . Ήταν τόσο σαφής . Έβλεπε τα πράγματα σαν να γίνονταν εκείνη τη στιγμή . Δηλαδή , έβλεπε τα πλοία των Τούρκων να πλησιάζουν το λιμάνι της Αμμοχώστου , και την αποβίβαση των τεθωρακισμένων στην παραλία . Έβλεπε τον Τούρκικο στρατό και τα αυτοκίνητα να προελαύνουν , έβλεπε τα χωριά , που κατελάμβαναν οι Τούρκοι , ν΄αδειάζουν . Έβλεπε τους Τούρκους να σκοτώνουν τους Κυπρίους και να κάνουν διάφορα κακά . Τα διηγόταν με τέτοιο τρόπο , σαν να ήταν παρών . Μου έκανε τρομερή εντύπωση . Όταν είδε ότι γινόταν πάλη σώμα με σώμα με τους Κυπρίους , όταν χύθηκε το πρώτο αίμα , ο Γέροντας σήκωσε τα χέρια στον ουρανό και με δάκρυα στα μάτια είπε : ‘Κύριε ελέησον , Κύριε ελέησον , Κύριε Ελέησον ’. Όταν ήλθε η μέρα της αποβάσεως των Τούρκων στην Κύπρο , η 20η Ιουλίου 1974 , βλέπαμε και διαβάζαμε στον Τύπο , όσα μου είχε περιγράψει ο Γέροντας Παΐσιος δέκα ημέρες πριν, με το προορατικό χάρισμα που τον διέκρινε . Πράγματι την 8η Ιουλίου ήταν αποκαλυπτικός . ¨‘Ο Γέροντας πως αισθανόταν που προείδε αυτά τα γεγονότα ; ’¨



- Ο Γέροντας εκείνη την ώρα μιλούσε με τα χείλη του , αλλά πονούσε η καρδιά του . Γνώριζε ότι ο Θεός παραχωρούσε να γίνει αυτό το κακό . Ο Γέροντας ήταν ένας άνθρωπος που προέβλεπε και προέλεγε πολλά γεγονότα . Τα μέλλοντα τα έβλεπε ως παρόντα. Ήταν άγιος άνθρωπος , με πνεύμα Άγιο . Ήταν ψυχή που πονούσε και ενδιαφερόταν για όλο τον κόσμο . Δεν ξεχώριζε κατηγορίες ανθρώπων . Γι αυτόν όλοι είχαν την ίδια αξία . Διεπίστωσα πως όταν μας έλεγε κάτι και δεν το κάναμε , στενοχωριόταν πολύ . Εγώ με την χάρη του Θεού έχω πολλά βιώματα . Οσάκις τον άκουσα πήγα μπροστά . Όταν παρήκουσα τους λόγους του , μου ήλθαν όλα στραβά ’.

‘Κύριε Χρήστο ,όταν κάνατε αυτόν τον διάλογο με τον Γέροντα, ήσαν παρόντες και άλλοι προσκυνητές;’ «Όχι , ήμασταν οι δυο μας. Τον Γέροντα τον γνώριζα από το 1969 . Ως στρατιωτικός δεν είχα ευχέρεια χρόνου . Όσες φορές πήγαινα να τον δω , είχα την ευτυχία να μένω μαζί του μόνος μου και ήμουν πολύ ευχαριστημένος » . ‘Κύριε Χρήστο , θυμόσαστε αν είχε πει κάτι ο Γέροντας σχετικά με την Κύπρο, αν θα την ξαναπάρουμε και πότε; «Όχι .Έτυχα σε μια συζήτηση με δικούς του πατριώτες , που καταγόταν από τα Φάρασα και μένανε στην Κόνιτσα , όπως και ο Γέροντας . Ήταν περίπου σαράντα άτομα της ίδιας ηλικίας με τον Γέροντα. ΄Ένας από αυτούς τον ρώτησε πως έβλεπε τα πράγματα με τους Σκοπιανούς , αν η Ελλάδα θα είχα κάποια εμπλοκή . Ο Γέροντας είπε ότι θα γίνει εμπλοκή , αλλά την Ελλάδα θα την πάρει ξυστά . Δεν είπε με πια κράτη θα γίνει η εμπλοκή » . ‘Αυτό πότε το τοποθετούσε ο Γέροντας;’ «Πότε ακριβώς δεν είπε. Από μια ερώτηση που έκανε ένας πατριώτης του , κατάλαβα ότι ο χρόνος της εμπλοκής δεν θα ήταν μακριά»

 Θα γίνει σύγκρουση στο Αιγαίο

-Χαραλαμπίδης Χαράλαμπος , ιατρός , Καβάλα

Στην συνέχεια του λέω : ‘Γέροντα , η πατρίδα μας περιβάλλεται από εχθρούς και όλοι οι μεγάλοι (Αμερικάνοι , Ευρωπαίοι)βοηθούν αυτούς και , κυρίως , τους Τούρκους ’ . Θα πάθουν μεγάλο κακό οι Τούρκοι. Θα γίνει σύγκρουση στο Αιγαίο . Εμείς δεν θα πάθουμε μεγάλο κακό . Τότε θα επέμβει από πάνω ο Ρώσος και θα γίνει όπως τα λέει η προφητεία του Αγίου Κοσμά. Οι μεγάλοι θα φροντίσουν …Την Κωνσταντινούπολη οι Έλληνες πρέπει να την φυλάξουν. Και , έτσι ,ο Θεός θα την χαρίσει σε εμάς .Θα μας βοηθήσει ο Θεός , γιατί είμαστε ορθόδοξοι ’. ‘Γέροντα’ του αντείπα ‘τι χριστιανοί είμαστε; Ξέρεις έξω πόσο αμαρτωλά ζουν οι Έλληνες ;Μέρα νύχτα διασκεδάζουν και κυλιούνται στην αμαρτία. Πως θα μας βοηθήσει ο Θεός να πάρουμε την Πόλη ; ’ Και με το απλό , σοφό του ύφος , μου είπε : ‘Υπάρχει η μαγιά και αυτή η μαγιά κρατάει την Εκκλησία και την Ελλάδα . Γι αυτή τη μαγιά ο Κύριος θα κάμει ότι θα κάμει’.


ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΜΑΚΕΛΕΙΟ”

Δημοσίευση σχολίου

Blogger