Οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ θα στείλει η Κομισιόν σε βάθος διετίας στον Ερντογάν προκειμένου να κρατήσει στο έδαφος της Τουρκίας 2 εκ. Σύρους πρόσφυγες.

Αυτό αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής ενώ σχεδιάζουν ακόμα τη διοργάνωση κοινής συνόδου κορυφής μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με την συμετοχή της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που δημοσιοποίησαν νωρίτερα οι «Financial Times», η Ελλάδα ίσως κληθεί να συνεισφέρει περίπου 31,3 εκατομμύρια ευρώ στο ειδικό ταμείο για την Τουρκία, ενώ η μεγαλύτερη συμβολή, ύψους 534 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προέλθει από τη Γερμανία.

ΔΕΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕ! ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ! Πόσα θα του… μετρήσουμε με εντολή Γιούνκερ για τους πρόσφυγες (Εγγραφο)

Εκτός από τη χρηματική στήριξη, οι Βρυξέλλες έχουν ήδη διαβεβαιώσει πως θα προσφέρουν και σταδιακή χαλάρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (visas) για είσοδο τούρκων πολιτών στη Ζώνη Σένγκεν, ενώ δεν αποκλείεται να αναζωογονηθούν και οι «παγωμένες» ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Το μεγαλύτερο μέρος, τα 2,5 δισε. ευρώ, σχεδιάζεται να προέλθει από συνδρομές των κρατών-μελών, οι οποίες όμως δεν θα γίνουν σε εθελοντική βάση, αλλά με γνώμονα το οικονομικό και πληθυσμιακό μέγεθος της κάθε χώρας. Τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια ευρώ θα δεσμευθούν από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά την κοινή σύνοδο κορυφής με την Τουρκία, που είχε ζητήσει εξ αρχής η Άγκυρα, οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την ακριβή ημερομηνία, όμως ο κ. Τουσκ δήλωσε «99%» βέβαιος πως θα γίνει στα τέλη Νοεμβρίου, με πιθανότερη ημερομηνία την 22α του μηνός.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόθεση των Ευρωπαίων είναι οι επαφές με τον Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν να γίνουν πριν τα Χριστούγεννα, με την γερμανίδα καγκελάριο να αναφέρει πως η σύνοδος θα γίνει το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ: «Η Τουρκία είναι το κλειδί στη λύση του Προσφυγικού»

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger