«Πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς τρομοκρατών» χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi Su-24 από την Τουρκία, το πρωί της Τρίτης, στα σύνορα με την Συρία. Σχολιάζοντας το γεγονός το απόγευμα της Τρίτης, ο Ρώσος Πρόεδρος επέμεινε στην θέση της Μόσχας, ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη ενώ πετούσε στον συριακό και όχι τον τουρκικό εναέριο χώρο και τόνισε ότι "οι πιλότοι μας δεν ήταν απειλή". Εμφανώς θυμωμένος, ο κ. Πούτιν υποστήριξε ότι το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος βρισκόταν εντός Συρίας, σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα. Προειδοποίησε παράλληλα ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Το γεγονός αυτό είναι εκτός του κανονικού πλαισίου καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ασφαλώς ο στρατός μας δίνει ηρωική μάχη κατά των τρομοκρατών, αλλά η σημερινή απώλεια αποτελεί πισώπλατη μαχαιριά την οποία διεξήγαγαν συνεργοί τρομοκρατών, δεν μπορώ να το περιγράψω διαφορετικά», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν και πρόσθεσε: «το αεροσκάφος μας καταρρίφθηκε πάνω από το συριακό έδαφος από πύραυλο αέρος-αέρος από τουρκικό F16. Κατέπεσε σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την Τουρκία».

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης πως «ούτε οι πιλότοι μας ούτε τα μαχητικά αεροσκάφη απείλησαν την Τουρκία, αυτό είναι προφανές. Πολεμούν τρομοκράτες στις βόρειες περιοχές της Λατάκκειας, όπου έχουν εγκατασταθεί αντάρτες, κυρίως από τη Ρωσία. Οι δυνάμεις μας έκαναν το καθήκον τους, φροντίζοντας να μην επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι στη Ρωσία. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ξεκάθαρα διεθνείς τρομοκράτες.

Τέλος ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε για σοβαρές επιπτώσεις στις ρωσοτουρκικές σχέχεις. «Θα αναλύσουμε τα πάντα. Το σημερινό τραγικό γεγονός θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας. Ανέκαθεν αντιμετωπίζαμε την Τουρκία σαν μια φιλική προς τη Ρωσία χώρα. Δεν ξέρω ποιος επωφελείται από αυτό που συνέβη σήμερα, σίγουρα όχι εμείς. Αντί να έρθει αμέσως σε επαφή μαζί μας η τουρκική πλευρά, από όσο γνωρίζουμε, απευθύνθηκε κατευθείαν στους εταίρους της στο ΝΑΤΟ για να συζητήσει το θέμα σαν να επρόκειτο για κατάρριψη δικού τους αεροσκάφους από εμάς κι όχι δικού μας. Θέλουν να βάλουν το ΝΑΤΟ να υπηρετήσει τον ISIS; Καταλαβαίνω ότι κάθε κράτος έχει τα δικά του ενδιαφέροντα σε κάποιες περιοχές και εμείς το σεβόμασταν πάντα αυτό, αλλά ποτέ δεν θα επιτρέψουμε εγκλήματα σαν το σημερινό να συμβαίνουν. Και βέβαια ελπίζουμε πως η διεθνής κοινότητα θα βρει τη δύναμη να ενωθεί και να πολεμήσει τον κοινό εχθρό».

Ο τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, που έκανε δηλώσεις την ίδια ώρα με τον Πρόεδρο Πούτιν, επέμεινε από την πλευρά του ότι η Τουρκία "έχει δικαίωμα να ανταποκρίνεται στις παραβιάσεις του εθνικού εανέριου χώρου της".

Εκτακτη Σύνοδος ΝΑΤΟ

Εκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης στις Βρυξέλλες στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος) κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, η οποία επιθυμεί να ενημερώσει τους συμμάχους για το θέμα του ρωσικού αεροσκάφους το οποίο κατερρίφθη το πρωί της Τρίτης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

"ΤΟ ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές", δήλωσε αξιωματούχος στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα, ο Ρώσος επιτετραμμένος κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος τύπου Sukhoi Su-24  καταρρίφθηκε από την Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Συρία, το πρωΐ της Τρίτης, μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα. Την σύγκληση του Συμβουλίου ζήτησε η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο, αγνόησε τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις και κατερρίφθη από δύο τουρκικά F-16S. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι δύο πιλότοι εγκατέλειψαν το αεροσκάφος με αλεξίπτωτα.

Βίντεο το οποίο εστάλη από συριακή αντικαθεστωτική ανταρτική οργάνωση στο πρακτορείο Ρόιτερς εμφανίζει έναν ρώσο πιλότο ακίνητο και βαριά τραυματισμένο στο έδαφος, ενώ αξιωματούχος της οργάνωσης δηλώνει ότι είναι νεκρός.

"Ενας ρώσος πιλότος", ακούγεται να λέει μία φωνή από μία ομάδα συγκεντρωμένων ανδρών. "Ο Θεός είναι μεγάλος", λέει άλλη φωνή.

Το βίντεο εστάλη στο Ρόιτερς από συριακή ανταρτική αντικαθεστωτική ομάδα που δρα στην βορειο-δυτική Συρία, όπου επιχειρούν οργανώσεις όπως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός και όπου δεν υπάρχει παρουσία μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Ενας αξιωματούχος τη οργάνωσης, που δεν κατονομάζεται για λόγους ασφαλείας, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι ο πιλότος είναι νεκρός. Δεν έκανε καμία αναφορά στην τύχη του δεύτερου ρώσου πιλότου.

Κρεμλίνο: Το Sukhoi πετούσε στον συριακό εναέριο χώρο

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-24 στη Συρία "πολύ σοβαρό γεγονός", αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι το ρωσικό μαχητικό βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο πριν από τη συντριβή του, όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, και ζήτησε υπομονή μέχρι την εξακρίβωση του αίτιου της συντριβής. "Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάτι για το αίτιο της συντριβής του μαχητικού μας αεροσκάφους από το υπουργείο Αμυνας. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο, επάνω από συριακό έδαφος", δήλωσε ο Πεσκόφ τονίζοντας ότι η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας βασίζεται σε προκαταρκτικές πληροφορίες. "Θα ήταν σφάλμα να κάνουμε αυτή τη στιγμή εκτιμήσεις, να κάνουμε δηλώσεις, χωρίς να έχουμε την ολοκληρωμένη εικόνα", είπε. "Είναι πιθανόν ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα θίξει το θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα και ότι θα υπάρξει κάποια αντίδραση", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται ότι το ρωσικό αεροσκάφος τύπου Su 24, στις 09.20 το πρωί, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έγιναν δέκα προειδοποιήσεις και το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στις 09.24 από δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F 16, στην περιοχή Γιαγιλάνταγ της Αντιόχειας, με βάση τους κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Πρόκειται για σημείο των συνόρων που βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου κατοικούν Τουρκομάνοι. Η 'Αγκυρα εδώ και μέρες διαμαρτύρεται για τον βομβαρδισμό της περιοχής από ρωσικά μαχητικά.

"Eνα ρωσικό μαχητικό Su-24 καταρρίφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο", ανακοίνωσε η τουρκική Προεδρία.

Ο Ρώσος υπουργός Αμύνης, πάντως, υποστηρίζει ότι η καταγεγραμμένη πορεία του αεροσκάφους αποδεικνύει ότι πετούσε πάνω από συριακό και όχι τουρκικό έδαφος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του τούρκου Πρωθυπουργού, ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να συντονιστεί με το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ και όλες τις εμπλεκόμενες χώρες για την αντιμετώπιση των τελευταίων εξελίξεων στα σύνορα με την Συρία.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικώμ Σεργκέι Λαβρόφ, επρόκειτο να φτάσει το βράδυ της Τρίτης στην Τουρκία, με βασικό θέμα της ατζέντας των επαφών του τις εξελίξεις στη Συρία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη σε ορεινή περιοχή στην βόρεια επαρχία της Λατάκια. Στο σημείο μάχονται φιλοκυβερνητικές δυνάμεις με αντικαθεστωτικούς και βρίσκονταν σε εξέλιξη βομβαρδισμοί. Ρωσικές και συριακές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις στην περιοχή.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger