Ένας Έλληνας έχει αναλάβει εδώ και καιρό τα ηνία του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού. 

Ο λόγος για τον ναύαρχο σερ Τζορτζ Ζαμπέλλα, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ζιμπάμπουε αλλά με ρίζες από τα Δωδεκάνησα.

Ο Ζαμπέλλας προήχθη τον Ιανουάριο του 2013 σε ναύαρχο και αμέσως του ανακοινώθηκε από τον υπουργό Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας Νικ Χάμοντ ότι θα αναλάβει αρχηγός του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού μέσα στον Απρίλιο. Μάλιστα, απέκτησε τον τίτλο του πρώτου Λόρδου της Θάλασσας “για την σημαντική προσφορά του στον εκσυγχρονισμό της επιχειρησιακής σκέψης του Βασιλικού Ναυτικού”.

Η επιλογή του τυχαία δεν είναι. Κατετάγη το 1980 στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό με τον βαθμό του ανθυποπλοιάρχου και στην αρχή υπηρέτησε ως πιλότος ελικοπτέρων. Μετά τις απαραίτητες σπουδές, ανέλαβε κυβερνήτης του ναρκαλιευτικού HMS Cattistock ενώ το 1995 ανέλαβε να το δύσκολο έργο των περιπολιών στην Καραϊβική σε επιχειρήσεις κατά του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών.

Το 1999, ο Ζαμπέλλας υπηρέτησε ως κυβερνήτης της φρεγάτας HMS Chatham, η οποία συμμετείχε σε επιχειρήσεις στα ανοικτά της Δυτικής Αφρικής (Operation Palliser), κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στην Σιέρα Λεόνε. Για τη δράση του, ο Ζαμπέλλας τιμήθηκε με τον Σταυρό των Εξαίρετων Πράξεων το 2001.

Έναν χρόνο μετά συμμετείχε στη χάραξη των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Ιράκ και το 2005 ανέλαβε την διοίκηση των αμφίβιων δυνάμεων του Βρετανικού Ναυτικού. Το 2006, όταν είχε τον βαθμό του αντιναυάρχου, του ανατέθηκαν ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της προσαρμογής και της αντιμετώπισης των ναυτικών επιχειρήσεων.

Πιο πρόσφατα, το 2011, η βασίλισσα Ελισάβετ τον έχρισε ιππότη-διοικητή του Τάγματος του Λουτρού κι έγινε σερ. Τα τελευταία χρόνια ο ελληνικής καταγωγής ναύαρχος υπηρετούσε ως διοικητής της Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στη βάση Νόργουντ της Αγγλίας. Θεωρείται ως ένας από τους ικανότερους αξιωματικούς για να διευθύνει και να καθοδηγήσει το Ναυτικό της Βρετανίας.

Πατέρας τριών παιδιών σήμερα, γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1958 στη Νότια Ροδεσία (Ζιμπάμπουε) από βρετανίδα μητέρα και έλληνα πατέρα, τον Μιχάλη Ζαμπέλα με καταγωγή από τα Δωδεκάνησα. Ο θείος του Απόστολος Ζαμπέλλας, ήταν στενός συνεργάτης και δεξί χέρι του Αριστοτέλη Ωνάση. Τα πρώτα του χρόνια τα πέρασε στην Ζιμπάμπουε, όμως για τις μεταπτυχιακές σπουδές του μετέβη στην Αγγλία, στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, όπου απέκτησε δύο πτυχία, ένα στην αεροναυπηγική και ένα στη μηχανική της αστρονομίας.

O σερ Τζορτζ Ζαμπέλλας έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται για τις καλές σχέσεις και το υψηλό ηθικό των ναυτών και των αξιωματικών του, ενώ ρίχνει μεγάλο βάρος στην επόμενη γενιά. Στόχος του ως νέος επικεφαλής του Βασιλικού Ναυτικού θα είναι, όπως λέει, να συντονίσει καλά όλους τους εμπλεκομένους και κυρίως να τους εμπνεύσει τη διάθεση για καινοτομίες. Μάλιστα, ένα από τα πρώτα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει θα είναι το θέμα των νησιών Φόκλαντ, καθώς η κυβέρνηση της Αργεντινής επαναφέρει συχνά το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους και αναμένεται να το κάνει με μεγαλύτερη ένταση μετά και τον θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ…

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger