Παρά τη δημόσια τοποθέτηση του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου ότι οι ΕΔ όσο εκείνος είναι υπουργός δεν πρόκειται να εμπλακούν σε αποστολές που έχουν να κάνουν με την “εσωτερική ασφάλεια” της χώρας,το θέμα αυτό όλο και συχνότερα έρχεται στην επιφάνεια με τη μορφή προβληματισμού .

Δεν είναι και πολύ μακριά χρονικά η εμπλοκή δυνάμεων του στρατού στην καταδίωξη δραπετών στην ελληνική ύπαιθρο. Εμπλοκή πολύ σοβαρή όπως λένε οι πληροφορίες. 

Τελευταίο δείγμα αυτού του προβληματισμού ο οποίος επί της ουσίας επιβάλλει τη δημιουργία μιας “στρατοχωροφυλακής”, είναι τα όσα ειπώθηκαν σε ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ).

Θέμα της ημερίδας «Η εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Παρούσα κατάσταση και προοπτικές» . Μεταξύ του κοινού που την παρακολούθησαν αρκετά στελέχη της ΕΛΑΣ και των ΕΔ.

Ανάμεσα στα πολλά που ακούστηκαν από τους ομιλητές ήταν και προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στις ΕΔ να δημιουργήσουν ειδικές μονάδες που θα μπορούσαν να επέμβουν σε θέματα που έχουν να κάνουν με την εσωτερική ασφάλεια. Επίσης υπήρξαν σκέψεις που εκφράστηκαν για την “στρατιοτικοποίηση” της ΕΛΑΣ, σ΄ ότι αφορά στην παρουσία μονάδων της στα σύνορα.

Να σημειωθεί βεβαίως ότι στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων της ημερίδας τονίζεται ότι «η ενδεχόμενη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σε θέματα εσωτερικής ασφαλείας θα πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, χωρίς αυτές να εκφεύγουν του θεσμικού ρόλου τους. Αλλως απαιτείται νομική κατοχύρωση…».

Ο προβληματισμός δεν είναι κακό να υπάρχει αν και θεωρούμε ότι το θέμα της εμπλοκής στρατιωτικών δυνάμεων στην “εσωτερική ασφάλεια” δεν μπορεί καθόλου εύκολα να “περάσει”.

Όχι μόνο λόγω της ιστορίας μας που έχει παγιώσει απόψεις γι΄ αυτό το θέμα,αλλά επειδή θα υπάρξουν δικαιολογημένες αντιδράσεις από την ΕΛΑΣ.

Το κακό είναι ότι πριν ανοίξει αυτή η συζήτηση προς προβληματισμό, κάποιοι είχαν προτρέξει και είχαν θέσει στη διάθεση πολιτικών τις ΕΔ ,ακόμη και για αποστολές που δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τον ρόλο που τους αναλογεί. Δυστυχώς κανενός …τ΄ αυτί δεν έχει ιδρώσει απ΄ όσα Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων έχουν δημόσια καταγγείλει μέσω του Onalert.gr. Ποτέ δεν είναι αργά βεβαίως… 

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger