Φωτογραφία του 2009, όπου το καταδρομικό Moskva καταπλέει ανοιχτά της Σεβαστούπολης - Πηγή: Russian cruiser moskva by mil.ru. licensed under cc


Έναν πολύπειρο παίκτη κατεβάζει η Μόσχα στα συροτουρκικά σύνορα.
Το καταδρομικό Moskva, που είναι εξοπλισμένο με σύστημα πυραύλων, το οποίο δημιουργεί αντιαεροπορική ομπρέλα παρόμοια με τις συστοιχίες S-300, έλαβε εντολή να καταπλεύσει στο λιμάνι της Λαττάκειας με τον Ρώσο αντιστράτηγο του Γενικού Επιτελείου Σεργκέι Ρουντσκόι (Sergey Rudskoy) να προειδοποιεί: «όλοι οι στόχοι που θέτουν πιθανόν κίνδυνο θα καταστραφούν, όλες οι στρατιωτικές επαφές με την Τουρκία αναστέλλονται».
Το Moskva, με εκτόπισμα 11.490 τόνων και ταχύτητα 32 ναυτικών μιλίων, είναι η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και εμφανίστηκε στη Μεσόγειο τον Αύγουστο του 2013 ως ρωσική απάντηση στην μεταφορά αμερικανικών ναυτικών μονάδων στα ανοιχτά της Συρίας.
Ήταν η εποχή που είχαν ενταθεί τα σενάρια για δυτική επέμβαση στη Συρία, τα οποία όμως δεν ευοδώθηκαν, καθώς η ρωσική διπλωματία ενεργοποιήθηκε άμεσα, οδηγώντας στο πλαίσιο-συμφωνίας του Σεπτεμβρίου για καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ.
Το καταδρομικό ναυπηγήθηκε το 1979 με το όνομα «Σλάβα» και από το 1983 που επιχείρησε για πρώτη φορά έχει συμμετάσχει σε σημαντικά γεγονότα της ρωσικής στρατιωτικής ιστορίας.
Τον Δεκέμβριο του 1989 συνόδευσε τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στη σύνοδο της Μάλτας, όπου διεξήχθησαν συνομιλίες ανάμεσα στη σοβιετική και αμερικανική ηγεσία σε ανώτατο επίπεδο, λίγες εβδομάδες μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Από το 1990 έως το 2000, το ρωσικό πλοίο παρέμεινε ανενεργό στα ναυπηγεία του Νικολάεφ (Nikolaev/Mykolaiv) της Ουκρανίας. Τότε, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό αποφάσισε να το επαναφέρει στην υπηρεσία. Ως Moskva ανέλαβε τη διοίκηση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ενώ πήρε μέρος σε ασκήσεις του ρωσικού στόλου στον Ινδικό Ωκεανό.
Τον Αύγουστο του 2008, συμμετείχε στον πόλεμο κατά της Γεωργίας, ασφαλίζοντας τα θαλάσσια σύνορα της καυκασιανής δημοκρατίας. Μετά τη ρωσική νίκη, στάθμευσε στο Σοχούμι της λεγόμενης Δημοκρατίας της Αμπχαζίας που είχε την ανεξαρτησίας της από τη Γεωργία με τη στήριξη της Ρωσίας.
Τον Αύγουστο του 2013, το Moskva κατέπλευσε στην Αβάνα της Κούβας, επανερχόμενο σύντομα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
Κατά τη διάρκεια της προσάρτησης της Κριμαίας, το Moskva έλαβε εντολή να αποκλείσει τον ουκρανικό στόλο στη λιμνοθάλασσα Ντόνουσλαβ στα νότια της χερσονήσου.
Η πιο πρόσφατη αποστολή του ρωσικού καταδρομικού είναι η υποστήριξή του στους γαλλικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά του ISIS από τις 18 Νοεμβρίου. Επτά ημέρες μετά το Moskva ανεβαίνει προς τα συροτουρκικά σύνορα.
Τον Σεπτέμβριο του 2014, η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας είχε επισκεφτεί την Κέρκυρα, τη Λευκάδα, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο, στο πλαίσιο του διεθνούς κοινωνικού φόρουμ «Ρώσικη Εβδομάδα στα Ιόνια Νησία», που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 2002, από τους Δήμους Κερκυραίων και Λευκάδας, την Παγκόσμια Ρωσική Λαϊκή Σύνοδο και την Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ στην πόλη της Μόσχας, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ρώσικης Ομοσπονδίας στην Ελλάδα και του Επίτιμου προξένου της Ρώσικης Ομοσπονδίας στα Ιόνια Νησία.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger