ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΝΕΙ .....Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ !!

Αρχικά η Ισλανδία έβαλε στη φυλακή τους διεφθαρμένους τραπεζίτες που είχαν άμεση ανάμειξη στην οικονομική κρίση του 2008. 
Τώρα κάθε Ισλανδός φορολογούμενος θα λάβει αποζημίωση για την πώληση μιας από τις τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, της Íslandsbanki.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης μόλις το κράτος ανακτήσει τον έλεγχο της τράπεζας κάθε πολίτης θα λάβει 30.000  ισλανδικές κορώνες.
Η Íslandsbanki θα γίνει έτσι η δεύτερη μεγαλύτερη – σε σύνολο τριών - τράπεζα κρατικής ιδιοκτησίας.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Bjarni Benediktsson η σκέψη είναι να μοιραστεί στον κόσμο το 5%.

Απόσπασμα δημοσιεύματος στην Καθημερινή
"Η χώρα που διακρίνεται, πάντως, για τον τρόπο που αντιμετώπισε την τραπεζική κρίση είναι η Ισλανδία όπου οι τελευταίοι πέντε τραπεζίτες καταδικάστηκαν για κατάχρηση, χειραγώγηση της αγοράς και απιστία.
Πρόκειται για πρώην στελέχη των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ισλανδίας, των Landsbankinn και Kaupbing, και οι περισσότεροι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη από δύο ώς πέντε έτη.
Οι ποινές αυτές ίσως δεν ηχούν αρκετά σκληρές αν σκεφτεί κανείς τα δεινά που γνώρισε η χώρα όταν έσκασε η φούσκα του τραπεζικού της συστήματος. Στην Ισλανδία, όμως, η νομοθεσία προβλέπει ως μέγιστη ποινή για οικονομικά εγκλήματα την κάθειρξη έξι ετών αλλά τώρα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας εξετάζει την προοπτική να επεκτείνει το όριο.
Οι δίκες και οι καταδίκες των υπεύθυνων για την τραπεζική κρίση της Ισλανδίας είναι, άλλωστε, προϊόν επίμονων προσπαθειών του Ολαφουρ Χάουτσον, του ειδικού εισαγγελέα για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος στον οποίο ανέθεσε την υπόθεση η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών το 2009, όταν ανέλαβε λίγους μήνες μετά την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της χώρας."


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger