«Όλα» στην Τουρκία φαίνεται πως τα δίνει η Ευρώπη, ακούγοντας κανείς την ομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού ενώπιον των «28» ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, η Τουρκία φαίνεται να κινείται «γεωπολιτικά» με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και φυσικά με τις «ευχές» της Καγκελάριου της Γερμανίας Άνγκελας Μέρκελ.
Η χρηματοδότηση 3 δισ. ευρώ αλλά και η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που τα ταξιδεύουν στην ΕΕ, με την υπόσχεση ότι η Τουρκία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι αυτά που ζητάει αναμένεται να πάρει απόψε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ενδεικτική είναι η ομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού ο οποίος θεωρεί πλέον δεδομένη την ένταξη της Τουρκίας στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Τουρκία είναι ευρωπαϊκό έθνος και το μέλλον της είναι κοινό με αυτό της Ευρώπης που καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός.
«Το ότι μας καλέσατε σήμερα εδώ δείχνει ότι βλέπετε την Τουρκία ως μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου μέσα στη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, κάτι το οποίο θα ήταν "επιτυχία για την Ευρώπη".
Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα υπάρχει μια «de facto» αλληλεγγύη μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, όχι μόνο στο θέμα της μετανάστευσης, αλλά και κατά της τρομοκρατίας και όλων των απειλών.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι η επανεκκίνηση της ενταξιακής διαδικασίας σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Όπως είπε, η Άγκυρα θα επιθυμούσε συναντήσεις όπως η σημερινή να καθιερωθούν δύο φορές το χρόνο, ώστε να υπάρχει οικονομικός, ενεργειακός και πολιτικός διάλογος με την ΕΕ, σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger