Σε κατάσταση συναγερμού Ευρώπη και ΗΠΑ μετά το πολλαπλό χτύπημα στο Παρίσι που άφησε πίσω του τουλάχιστον 120 νεκρούς. Νεκροί οι 8 τζιχαντιστές δράστες, αναζητούνται συνεργοί. Το κλείσιμο των συνόρων ανακοίνωσε ο Ολάντ, κηρύσσοντας τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  
Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας πάνω από την Ευρώπη

Δεκάδες είναι οι νεκροί από τις έξι συνολικά τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο Παρίσι. Αρκετοί πυροβολισμοί ακούστηκαν στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας και εκρήξεις στην περιοχή κοντά στο ποδοσφαιρικό στάδιο, κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα των εθνικών ομάδων Γαλλίας-Γερμανίας.

Πάνω από 100 είναι οι νεκροί που έχουν καταμετρηθεί στον συναυλιακό χώρο του Bataclan στο Παρίσι όπου ένοπλοι τρομοκράτες κρατούσαν εκατοντάδες ομήρους. Στην αίθουσα αυτή βρίσκονταν περίπου 1.500 θεατές για μια ροκ συναυλία. Τρεις τρομοκράτες σκοτώθηκαν στην επιχείρηση της αστυνομίας, για να τερματιστεί η κατάσταση ομηρίας.

Συγκεκριμένα, σε 128 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο Παρίσι, ενώ περίπου 99 τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως δήλωσε σήμερα πηγή της εισαγγελίας του Παρισιού. Λίγο νωρίτερα αστυνομικές πηγές είχαν δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι νεκροί ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 127 και οι τραυματίες σε περίπου 180, εκ των οποίων οι 80 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι γαλλικές αρχές δήλωσαν ότι οκτώ δράστες των επιθέσεων είναι νεκροί. Ωστόσο, ο εισαγγελέας που έχει τεθεί επικεφαλής της σχετικής έρευνας σημείωσε ότι υπάρχουν πιθανόν συνεργοί των δραστών οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι.

Το χρονικό των επιθέσεων

Το σκηνικό του τρόμου άρχισε να εκτυλίσσεται έξω από το Stade de France του Παρισιού και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο φιλικός αγώνας της Γαλλίας με τη Γερμανία παρουσία του Φρανσουά Ολάντ όταν και σημειώθηκαν εκρήξεις που αποδίδονται πιθανότατα σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς.

Την ίδια ώρα, επιθέσεις με πυροβόλα όπλα και μάλιστα σε πολυσύχναστα σημεία και εστιατόρια σημειώθηκαν στο 10ο και 11ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας. Ανάμεσα στους στόχους ήταν το εστιατόριο Le Petit Cambodge και το μπαρ Le Carillon, τα οποία είναι σχεδόν απέναντι το ένα στο άλλο αλλά και το εμπορικό κέντρο Les Halles.

Ωστόσο, το σημείο αναφοράς της δραματικής νύχτας για το Παρίσι δεν ήταν άλλο από το θέατρο συναυλιών Bataclan όπου οι δράστες κράτησαν ομήρους περίπου 100 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από το θέατρο τα συνθήματα των δραστών την ώρα που πυροβολούσαν τα θύματά τους οδηγούσαν με ασφάλεια στην εκτίμηση ότι επρόκειτο για τζιχαντιστές, ενδεχόμενο που ενισχύεται και από το γεγονός ότι φίλοι τους πανηγύριζαν με αναρτήσεις τους στο twitter για τις επιθέσεις.

Λίγο πριν από τις 02:00 ολοκληρώθηκε η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας στο θέατρο και αργότερα άρχισαν να έρχονται οι ειδήσεις για τον αριθμό των νεκρών που επιβεβαίωναν τους αρχικούς φόβους για πραγματικό μακελειό.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Παρίσι, ενώ τζιχαντιστές απειλούν μέσω των social media με παρόμοιες επιθέσεις Λονδίνο και Ρώμη.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Γαλλία

Νωρίτερα ο Φρανσουά Ολάντ μετέβη στο υπουργείο Εσωτερικών «για να προβεί σε απολογισμό της κατάστασης». Ο Ολάντ έκανε λόγο για «τρομοκρατικές επιθέσεις χωρίς προηγούμενο» στη Γαλλία, ανακοινώνοντας σειρά έκτακτων μέτρων ασφαλείας.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια» της χώρας και πρόσθεσε ότι ζήτησε «ενισχύσεις από τις ένοπλες δυνάμεις» για να αποτραπούν νέες επιθέσεις, ενώ ξεκαθάρισε πως έδωσε εντολή «να κλείσουν τα σύνορα».

Η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού συνέστησε μέσω του επίσημου λογαριασμού της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter στους πολίτες της πρωτεύουσας της Γαλλίας να «αποφεύγουν να βγαίνουν εάν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη» από τα σπίτια τους μετά τις πολύνεκρες ταυτόχρονες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας συνέστησε επίσης σε «καταστήματα που είναι ανοικτά για το κοινό να ενισχύσουν την επιτήρηση των εισόδων τους» και να αφήνουν να εισέρχονται σε αυτά όποιον το έχει ανάγκη.

Η δημαρχία του Παρισιού κάλεσε επίσης τους πολίτες της γαλλικής πρωτεύουσας να μείνουν στα σπίτια τους.

Ολαντ: Θα δώσουμε αδυσώπητη μάχη

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε, μιλώντας μπροστά στον χώρο συναυλιών Μπατακλάν, ότι η κυβέρνησή του θα διεξαγάγει έναν «αδυσώπητο» αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι χθες οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 120 ανθρώπους.

«Θελήσαμε να έλθουμε εδώ, ανάμεσα σε όσους βίωσαν αυτή τη βαρβαρότητα, για να πούμε ότι θα δώσουμε μάχη, η οποία θα είναι αδυσώπητη» για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, δήλωσε ο Ολάντ έξω από τον χώρο συναυλιών όπου τρεις ένοπλοι εισέβαλαν και διέπραξαν μακελειό. 

Σε επικοινωνία του με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος της Γαλλίας συμφώνησε, οι δύο χώρες να ενισχύσουν την διμερή συνεργασία τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στο περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

«Ο Μπαράκ Ομπάμα θέλησε να εκφράσει την υποστήριξή του προς τον γαλλικό λαό ενώπιον αυτής της φρικτής τραγωδίας και ο Φρανσουά Ολάντ τον ενημέρωσε για το τι συνέβη», σύμφωνα με αυτή την πηγή. «Επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν στενά στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες», κατά την ίδια πηγή.

Κινητοποιήθηκαν επιπλέον 1.500 στρατιώτες μετά τις επιθέσεις

Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε την κινητοποίηση «1.500 στρατιωτικών επιπλέον» μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 140 ανθρώπους.

«Συγκλήθηκε το συμβούλιο άμυνας για [σήμερα] Σάββατο στις 09:00 [σ.σ. 10:00 ώρα Ελλάδας]. Έχουν κινητοποιηθεί ήδη 1.500 στρατιωτικοί επιπλέον», ανέφερε ανακοίνωση Τύπου της γαλλικής προεδρίας.

Θρήνος στη Γερμανία

«Είμαι συγκλονισμένος από τις ειδήσεις που μας έρχονται από την Γαλλία. Η σκέψη μου βρίσκεται με τα θύματα, τους συγγενείς τους και τον γαλλικό λαό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ για τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο διευθυντής της καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ, σε ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε: «Θρηνούμε για τα αθώα θύματα στο Παρίσι. Αλλά δεν θα υποκύψουμε ποτέ στο μίσος, τον φανατισμό και τη βία», για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Το Παρίσι είναι ο τόπος της λαχτάρας για την ελευθερία. Μπορεί κανείς να το βομβαρδίσει, αλλά δεν μπορεί να το καταστρέψει».

Συλλυπητήρια από Ελλάδα

Τα βαθιά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την στήριξή του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον γαλλικό λαό εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμα του προς τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.

"Βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Εκφράζω τη στήριξη μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον Γαλλικό λαό", είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Ολάντ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε στον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ την αμέριστη συμπαράστασή του για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Τα θερμά συλλυπητήρια της στη γαλλική κυβέρνηση και στον «φίλο γαλλικό λαό» εκφράζει τo υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας πως η Ελλάδα θα είναι πάντα στο πλευρό του. Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει στην ανακοίνωση πως «σύσσωμος ο ελληνικός λαός είναι συγκλονισμένος από τις άνανδρες πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα, προ ολίγου, στο Παρίσι» και τονίζει πως οι επιθέσεις αυτές δεν είναι επιθέσεις μόνο κατά της Γαλλίας, είναι επιθέσεις κατά όλου του πολιτισμένου κόσμου, κατά της ίδιας της δημοκρατίας.

Σοκ στην Ισπανία

Μηνύματα αλληλεγγύης έστειλε η Ισπανία στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ενώ συγκλήθηκε για το πρωί σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών για να επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα.

«Η ισπανική κυβέρνηση εκφράζει σοκ και βαθιά θλίψη μετά τη σειρά των επιθέσεων οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε έναν τεράστιο αριθμό θυμάτων», ανέφερε κυβερνητική ανακοίνωση Τύπου που εκδόθηκε στη Μαδρίτη.
«Ο ισπανικός λαός είναι συγκλονισμένος και αισθάνεται φρίκη για αυτές τις επιθέσεις. Η Ισπανία είναι στο πλευρό της Γαλλίας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι τηλεφώνησε στον ομόλογό του της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς. Ο βασιλιάς Φελίπε Στ΄ μίλησε με τον Ραχόι και ενημερώνεται για την κατάσταση, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
«Μπορείτε ασφαλώς να υπολογίζετε σε κάθε συνεργασία από μέρους της κυβέρνησής μου και των ισπανικών υπηρεσιών ασφαλείας στον ακατάπαυστο αγώνα εναντίον της τρομοκρατικής βαρβαρότητας», ανέφερε ο Ραχόι σε μήνυμά του προς τις γαλλικές αρχές.

Η Μανουέλα Καρμένα, η δήμαρχος της Μαδρίτης, και η Άντα Κουλάου, η δήμαρχος της Βαρκελώνης, έστειλαν επίσης μηνύματα αλληλεγγύης στη Γαλλία, στη γαλλική γλώσσα, σε μηνύματά τους μέσω Twitter. Ο ηγέτης του κόμματος Ποδέμος Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωσε ότι συνομίλησε με τον Μαριάνο Ραχόι και του εξέφρασε τη δέσμευση του κόμματός του «υπέρ των ελευθεριών και της δημοκρατίας [και] εναντίον της βαρβαρότητας». Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή του» στους Γάλλους.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ δήλωσε ότι βρίσκεται σε «μόνιμη επαφή» με τις γαλλικές αρχές και συγκάλεσε για το πρωί σύσκεψη με τη συμμετοχή στελεχών των υπηρεσιών πληροφοριών και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας «για να επανεκτιμηθεί το επίπεδο συναγερμού», που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τέταρτο επίπεδο της πεντάβαθμης κλίμακας.

Η Ισπανία είχε πληγεί τον Μάρτιο του 2004 από επιθέσεις ισλαμιστών οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 191 ανθρώπους.

01:18 Δείτε την στιγμή της έκρηξης που σημειώθηκε στο γήπεδο Stade de France




ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger