Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία, που συνετρίβη στη συριακή πλευρά της τουρκοσυριακής μεθορίου, φέρνει στο προσκήνιο τη μειονότητα των Τουρκμένων της Συρίας οι οποίοι αγωνίζονται στο πλευρό των φιλοδυτικών ανταρτών, ενώ από ορισμένες πηγές παρουσιάζονται να έχουν σχέσεις και με την Αλ Νούσρα, την τζιχαντιστική οργάνωση που δρα στη Συρία ως παρακλάδι της Αλ Κάιντα. 

Ένα από τα ηγετικά στελέχη της Ταξιαρχίας των Τουρκμένων, της τουρκικής μειονότητας στη Συρία, ανακοίνωσε ότι ήταν αυτοί που σκότωσαν του πιλότους του ρωσικού μαχητικού.

Όπως είπε, οι αντάρτες Τουρκμένοι άνοιξαν πυρ, ενώ οι πιλότοι έπεφταν με τα αλεξίπτωτά τους στο έδαφος. «Και οι δύο πιλότοι εντοπίστηκαν νεκροί. Οι σύντροφοί μας άνοιξαν πυρ στον αέρα και οι πιλότοι σκοτώθηκαν, ενώ ήταν στον αέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο τουρκικό πρακτορείο Dogan ο Alpaslan Celik, δεύτερος στην ιεραρχία της Ταξιαρχίας.

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F16 έφερε στην επικαιρότητα τους Τουρκμένους, μέρος της ευρύτερης κοινότητας του Τουρκμενιστάν, που εκτείνεται σε όλη τη βόρεια Συρία και το Ιράκ.

Στη Συρία, το Τουρκμενιστάν, αποτελεί, γλωσσικά και εθνοτικά, τουρκική μειονότητα, η οποία ζει με Άραβες και Κούρδους, αλλά ως επί το πλείστον ευθυγραμμίζεται με τις αντι-τζιχάντ, αντι-Άσαντ ομάδες ανταρτών. Οι Τουρκμένοι της Συρίας πολεμούν κυρίως στην επαρχία της Λαττάκεια, που διατρέχει κατά μήκος τα τουρκικά σύνορα, κατά των δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ με άλλες ομάδες ανταρτών, συμπεριλαμβανομένης -σύμφωνα με κάποιες πηγές- και της Αλ Νούσρα, της τζιχαντιστικής οργάνωσης - παρακλάδι της Αλ Κάιντα. 

Οι Τουρκμένοι ήταν πάντα ενάντια στον εθνικισμό του κόμματος Μπάαθ του Άσαντ, που επέμεινε στην αφομοίωση των μειονοτήτων (στην αραβική γλώσσα και τον πολιτισμό). Με τη σειρά του, το καθεστώς Άσαντ τους αντιμετώπιζε ως την «πέμπτη φάλαγγα» που λειτουργούσε για λογαριασμό της Άγκυρας.

Η ομάδα πολιτοφυλακής των Τουρκμένων υποστηρίζεται άμεσα από την Τουρκία. Ένα από τα μέλη της, ο Αλουίγια αλ-Άσαρ φέρεται να είναι μεταξύ αυτών που σκότωσαν τους πιλότους του ρώσικου μαχητικού.

Ο αλ-Άσαρ συνδέεται με ένα τουρκικό πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης από την Τουρκία, που με τη σειρά του υποστηρίζεται από τη CIA παρέχοντας, σε σταθερή βάση, όπλα, πυρομαχικά, μετρητά -για τους μισθούς των ανταρτών- σε όλη τη βόρεια Συρία.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger