……..Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, φαίνεται να υπάρξει αυξημένη ανησυχία πως η Ρωσία ίσως να μπορεί να «ρίξει» το παγκόσμιο internet.


Πως; Η απάντηση είναι τα υποθαλάσσια καλώδια. Σύμφωνα με τις επίμαχες αναφορές, ρωσικά υποβρύχια φαίνεται να έχουν ένα «αυξημένο ενδιαφέρον» στα καλώδια που βρίσκονται στον βυθό του ωκεανού και μας παρέχουν τη δυνατότητα να διαβάσουμε αυτό το άρθρο.

Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως σε αυτά τα σκοτεινά νερά του ωκεανού μπορεί να ξεκινά ένας δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος.

Πόσο ευάλωτα όμως είναι αυτά τα καλώδια και τι ζημιά θα μπορούσε να προκληθεί εάν η πράγματι η Ρωσία έχει σκοπό να τα κόψει;

Κατά πρώτον το 99% της «κίνησης» στο διαδίκτυο εξυπηρετείται από αυτά τα καλώδια και μόλις 1% εξαρτάται από από τους δορυφόρους. Παρά όμως το πόσο σημαντικά είναι αυτά, για τη λειτουργία του διαδικτύου σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι εξαιρετικά δύσκολη η επιτήρησή τους. Το μεγαλύτερο σε μήκος καλώδιο, από τα συνολικά 278, είναι 20.000 χιλιομέτρων και φυσικά το να παρακολουθεί κανείς κάθε κάθε χιλιόμετρο μιας τέτοια καλωδίωσης είναι απλά ανέφικτο.

Φυσικά κάποιος θα έλεγε πως είναι απλά καλώδια και ως τέτοια είναι λογικό και αναμενόμενο να καταστρέφονται σχετικά εύκολα. Η ναυσιπλοϊα είναι σε κάθε περίπτωση ένας βασικός επιβαρυντικός παράγοντας και τα καλώδια ούτως ή άλλως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Γενικά δεν θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για ένα ρωσικό υποβρύχιο να προκαλέσει μια σημαντική φθορά σε κάποιο από αυτά.

Αυτό όμως που ίσως να προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία από την ίδια την καταστροφή των καλωδίων, είναι μάλλον η δυνατότητα Ρωσίας να αρχίσει να «ακούει» μέσω αυτών και να συλλέγει ευαίσθητες πληροφορίες, κάτι που βέβαια φαίνεται πως ήδη κάνουν αρκετές χώρες.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger