Φουντώνει η οργή μεταξύ των Κούρδων στην Τουρκία μετά τη δολοφονία το Σάββατο του Ταχίρ Ελτσί (Tahir Elçi) με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Ο Ταχίρ Ελτσί ήταν επιφανής Κούρδος ηγέτης, πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ και ακτιβιστής.

Οι τουρκικές Αρχές φοβούμενες για ξέσπασμα κουρδικής εξέγερσης κήρυξαν αμέσως μετά τη δολοφονική επίθεση απαγόρευση κυκλοφορίας στο Ντιγιάρμπακιρ.



Το Ντιγιάρμπακιρ είναι η πρωτεύουσα του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν.

Ο Ταχίρ Ελτσί πυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι ενώ έκανε μία δήλωση έκκληση στους δημοσιογράφους για ειρήνη και παύση των σκοτωμών.

Ενώ μίλαγε για ειρήνη και καταδίκη της βίας, εκείνη τη στιγμή εξαπολύθηκε η δολοφονική επίθεση εναντίον του.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένοπλοι άνδρες άνοιξαν πυρ εναντίον του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου και μιας ομάδας δικηγόρων.

Δημοσιογράφοι και τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε.

Δείτε βίντεο με ανταλλαγές πυροβολισμών αμέσως μετά τη δολοφονία του Ελτσί:


Η εικόνα που ακολουθεί, και σχετίζεται με το παραπάνω βίντεο, είναι από τα τελευταία δευτερόλεπτα της ζωής του Ταχίρ Ελτσί πριν δεχτεί τη σφαίρα στο κεφάλι:


Δικηγόρος γνωστός για τη στράτευσή του στην κουρδική υπόθεση, ο Ελτσί αποτελούσε αντικείμενο διώξεων επειδή είχε δηλώσει στην τηλεόραση στα μέσα Οκτωβρίου πως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που ηγείται της κουρδικής εξέγερσης στην Τουρκία από το 1984, «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση».

Συνελήφθη στις 20 Οκτωβρίου στο γραφείο του στο Νιτγιάρμπακιρ και στη συνέχεια του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «υπεράσπιση της τρομοκρατίας μέσω του τύπου» από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, προτού αφεθεί ελεύθερος υπό δικαστική επιτήρηση.


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger