Την οργή των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσε βίντεο-ντοκουμέντο, στο οποίο φαίνονται αιγύπτιοι στρατιώτες να πυροβολούν και να σκοτώνουν έναν Παλαιστίνιο ο οποίος βρέθηκε κολυμπώντας στην αιγυπτιακή πλευρά της Ράφα, ανάμεσα στη Γάζα και στο Σινά.

Στο βίντεο φαίνεται ο Παλαιστίνιος να περνά ενώ βρίσκεται μέσα στο νερό στην αιγυπτιακή πλευρά της Ράφα. Κάνει μερικά βήματα όταν δέχεται τα πυρά των αιγυπτίων στρατιωτών. 

Στην ακτή φαίνεται ένας άλλος άνδρας να φωνάζει και να κάνει νοήματα στους στρατιώτες δείχνοντας τους ότι ο άνδρας μέσα στο νερό δεν είναι καλά. Ο παλαιστίνιος δέχεται πυρά και βουτά στο νερό για να τα αποφύγει αλλά μάταια.  Μετά από λίγο φαίνεται το σώμα του άψυχο να επιπλέει στο νερό. 

Το θύμα είναι ο Ισακ Χαλίλ Χασσάν, 28 ετών από την Γάζα και σύμφωνα με πληροφορίες του Αλ Τζαζίρα -που βιντεοσκόπησε την εκτέλεση- υπέφερε από ψυχικές και πνευματικές διαταραχές.
Η Ράφα είναι το σημείο διέλευσης ανάμεσα στη φτωχή Γάζα, όπου κατοικούν 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, προς τον έξω κόσμο. 
Η Αίγυπτος ανοίγει το στενό της Ράφα περιστασιακά για τους κατόχους ξένων διαβατηρίων, για φοιτητές και για ασθενείς που χρειάζονται περίθαλψη ή νοσηλεία. 
Από την πλευρά του το Ισραήλ επιτρέπει την είσοδο αποκλειστικά και μόνο σε ανθρωπιστική βοήθεια και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger