Ένταση με την κυβέρνηση της Σλοβακίας προκλήθηκε με αφορμή δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής, ο οποίος καλούσε να αποκλειστεί η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν. Σε υψηλούς τόνους η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως μεταδίδουν σλοβακικά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο αναφερόμενος στο προσφυγκό, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία θέση στη Ζώνη του Σένγκεν και είναι όλοι πεπεισμένοι γι' αυτό. Ερωτηθείς πάντως αν αυτή η πρόταση συζητείται επίσημα και σε ανώτατο επίπεδο, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας​ απάντησε αρνητικά. Συζητείται μόνο ανεπίσημα, είπε. 

Τι απαντά το ΥΠΕΞ

Σχολιάζοντας τη δήλωση του σλοβάκου πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας επεσήμανε πως ο κ. Φίτσο, «ενδεχομένως επειδή προέρχεται από μια χώρα που δεν έχει θάλασσα ούτε νησιωτική δομή, δεν μπορεί να αξιολογήσει ορθά όλες τις παραμέτρους και τις ιδιαιτερότητες της φύλαξης θαλασσίων συνόρων, πολύ δε περισσότερο όταν αυτά τα σύνορα κατακλύζονται από χιλιάδες ανήμπορους ανθρώπους που αποδρούν από την κόλαση του πολέμου» και πρόσθεσε:

Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση στον κ. Φίτσο, προτού προβεί εκ νέου στην αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, να επισκεφθεί ένα από τα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να εξετάσει ο ίδιος την κατάσταση επί του πεδίου, να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές και να σχηματίσει προσωπική άποψη για αυτό το θέμα.


Δημοσίευση σχολίου

Blogger