Σε χώρα λειτουργίας τεράστιων καταυλισμών και καταναγκαστικής συγκέντρωσης μετατρέπεται η Ελλάδα, με 50.000 πρόσφυγες -για αρχή- με τις ευλογίες και επιδότηση του ΟΗΕ και της ΕΕ


Τη δημιουργία 50.000 θέσεων υποδοχής προσφύγων σε ελληνικό έδαφος δέχθηκε στη μίνι σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση.

Οι 30.000 – 10.000, δηλαδή, περισσότερες από όσες είχε ήδη συμφωνήσει – θα αφορούν θέσεις σε hotspots και κέντρα καταγραφής και οι «κατ’ ελάχιστον» 20.000, όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης, μέσω επιδότησης ενοικίου και προγραμμάτων υποδοχής σε οικογένειες.

Όπως εξήγησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνολικά θα δημιουργηθούν 100.000 θέσεις υποδοχής προσφύγων, όπου τις μισές θα απορροφήσει η Ελλάδα μόνη της: οι 50.000 στην Ελλάδα με την οικονομική συνδρομή της ΕΕ, εκ των οποίων οι 30.000 θα δημιουργηθούν ως το τέλος του 2015, και οι υπόλοιπες 50.000 θέσεις θα δημιουργηθούν στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων (Σκόπια, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βοσνία&Ερζεγοβίνη). 

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η διαχείριση των συνόρων στα ελληνικά σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Τα 17 σημεία στα οποία συμφώνησαν οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κλιμάκωση της επιχείρησης Ποσειδών στην Ελλάδα μέσω της παρουσίας της Frontex στο Αιγαίο, την έναρξη μιας νέας επιχείρησης της Frontex στα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων και Ελλάδας-Αλβανίας που θα επικεντρωθεί στην έξοδο και την καταγραφή προσφύγων που δεν έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα.

Οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη μίνι σύνοδο κορυφής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής προσφύγων με 30.000 θέσεις έως το τέλος του έτους.

Επιπλέον, επισήμαναν ότι αναμένεται χρηματοδοτική στήριξη για την Ελλάδα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. «Αυτό αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης», αναφέρει η κοινή δήλωσή τους.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η δήλωση της Συνόδου επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία για την οριστικοποίηση και την εφαρμογή του σχέδιου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και την ανάγκη να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας και ο οδικός χάρτης για την απελευθέρωση των θεωρήσεων.

Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, η δήλωση της Συνόδου επισημαίνει την ανάγκη άμεσων διμερών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αναφορικά με τη φύλαξη των συνόρων και συγκεκριμένα την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη ενισχυμένης εμπλοκής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Πανηγυρίζει η Αθήνα!

Κυβερνητικές πηγές δήλωναν μετά τη λήξη της μίνι συνόδου κορυφής ότι «η επιδίωξη να δημιουργηθεί στην Αττική στρατόπεδο-γκέτο 50.000 προσφύγων, αποτράπηκε και η διανομή θα γίνει σε όλη την επικράτεια. Η χώρα πέτυχε τις επιδοτήσεις 20.000 ενοικίων για οικογένειες προσφύγων, γεγονός που βοηθάει την αξιοπρέπεια των ίδιων και δεν δημιουργεί επιβάρυνση στις τοπικές κοινωνίες – αντίθετα, ενισχύει την αγορά. Ο υπόλοιπος σχεδιασμός παραμένει όπως εδώ και καιρό έχει αναπτυχθεί, με τις θέσεις των hotspots στα νησιά και την ίδρυση, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 10.000 θέσεων προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και 10.000 θέσεων στην Βόρεια Ελλάδα».

Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν σημαντικό ότι αναδείχτηκε ο ρόλος της Τουρκίας ως πύλης εισόδου, και η ανάγκη να υλοποιηθεί το σχέδιο για έλεγχο των προσφυγικών ροών από το έδαφός της.

«Ικανοποιημένος» ο Τσίπρας: Αποκρούσαμε παράλογες προτάσεις

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι απορρίφθηκαν τρεις παράλογες προτάσεις σε σχέση με την προσφυγική κρίση εξέφρασε λίγο μετά το τέλος της χθεσινής άτυπης «μίνι-Συνόδου Κορυφής» στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η πρώτη παράλογη πρόταση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ήταν αυτή που επί της ουσίας αφορούσε τη δημιουργία «μιας πόλης» 50.000 προσφύγων στο εσωτερικό της Ελλάδας. Η πρόταση αυτή θα ερχόταν συμπληρωματικά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στις ήδη ανειλημμένες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής 7.000 ατόμων στα νησιά και άλλες 20.000 θέσεις στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα.

Στο σύνολό τους, εξήγησε ο πρωθυπουργός, αποτελούν θέσεις προσωρινής φιλοξενίας (?) μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως τελικά, αντί για τη δημιουργία μιας «κωμόπολης» 50.000 προσφύγων, έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση για την προώθηση μιας διαδικασίας επιδότησης του ενοικίου 20.000 προσφύγων για το διάστημα που θα παραμένουν στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η πρόταση αυτή αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, θα έχει ως αποτέλεσμα την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Έτσι τώρα ξεφύγαμε από κάθε παραλογισμό, και όλοι ξέρουμε πόσο εύκολα οι 50.000 μπορεί πολύ εύκολα να γίνουν 500.000 και να δημιουργήσουν ένα νέο εργατικό φτηνό δυναμικό που θα εκτοπίσει μερικές ακόμα χιλιάδες Ελλήνων στην ανεργία. Φυσικά… που το παράλογο στην όλη υπόθεση; ΑΥΤΌ απαιτεί η Ατζέντα 21 και ΑΥΤΌ έγινε!!!

Μεγάλη, δε η ανακούφιση για την Μέρκελ, η οποία είχε αρχίσει να χάνει τη δημοτικότητα της λόγω του μεταναστευτικού.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

Στην ανακοίνωση του για τη μίνι σύνοδο για το προσφυγικό, το ΚΚΕ αναφέρει ότι ο «ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που, όχι μόνο, ψήφισε επώδυνες και επικίνδυνες για τους πρόσφυγες και τον ελληνικό λαό αποφάσεις, αλλά ισχυρίζεται κιόλας ότι δήθεν τις απέτρεψε», πρέπει να πάρει «επιδότηση υποκρισίας».

Επιπλέον, το ΚΚΕ σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι «μετά τους επικίνδυνους σχεδιασμούς για κοινές περιπολίες Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, άνοιξε και επίσημα η συζήτηση για το «κλείσιμο» των ελληνικών συνόρων προς το βορρά και για ανάθεση στον Frontex της αποτροπής-καταστολής των προσφύγων στα ελληνο-σκοπιανά ή ελληνο-αλβανικά σύνορα».

«Ο ελληνικός λαός που, στη μεγάλη πλειοψηφία του έχει σταθεί αλληλέγγυος στο προσφυγικό δράμα, χρειάζεται να αντιδράσει μαζικά και αποφασιστικά σ’ αυτές τις επικίνδυνες και αντιδραστικές αποφάσεις. Να μην εξοικειωθεί με τα καθημερινά δελτία των νεκρών παιδιών κι ενηλίκων στο Αιγαίο. Να παλέψει ενάντια στα κέντρα διαλογής (hot-spots) και τους καταυλισμούς καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Για την κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και για τη διευκόλυνση της απευθείας μετακίνησης των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους», αναφέρει το ΚΚΕ και συνεχίζει: «Για τη γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού που σχετίζεται με τη διάσωση, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

»Για τη δημιουργία αξιοπρεπών και υγιεινών, προσωρινών χώρων υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, με ευθύνη των ελληνικών αρχών και όχι των διάφορων ΜΚΟ που λυμαίνονται τον τομέα της αλληλεγγύης.

»Για την κατάργηση του Frontex και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τις διακρατικές λυκοσυμμαχίες τους που μόνο δεινά προκαλούν στους λαούς.

»Για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, να βάλουν οι λαοί τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις στοχεύοντας το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, που γεννά πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά».


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger