Τα πολλά και …εν πολλοίς γνωστά, προβλήματα που αντιμετώπιζε ειδικά τους τελευταίους μήνες η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ “Βερόπουλος”, ήδη έκαναν κι επίσημα την εμφάνιση τους στον Πύργο.

Αφού από την Παρασκευή ουσιαστικά, αλλά και επιβεβαιωμένα από την Δευτέρα 30/11/2015, ήδη το ένα κατάστημα, και συγκεκριμένα το “VERO Cash and carry” (επί της Ε.Ο Πατρών – Πύργου) στο οποίο λειτουργούσε και βενζινάδικο, έκλεισε!

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΗΛΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (www.iliaoikonomia.gr) μαζεύτηκαν από την προηγούμενη βδομάδα όλα τα πράγματα από τα ράφια κ.τ.λ., ενώ στους 15 εργαζομένους την Δευτέρα κοινοποιήθηκε απόλυση!

Άλλωστε εδώ και καιρό, ήδη αρκετοί προμηθευτές της επιχείρησης, έχουν σταματήσει να την προμηθεύουν με προϊόντα. Και στους περισσότερους από αυτούς – καθώς και ντόπιους προμηθευτές – υπάρχουν πλέον σωρευμένα πολλά χρέη, ακόμα και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ! Σύμφωνα με πληροφορίες μας μόνο σε έναν Ηλείο προμηθευτή χρωστά 300.000 ευρώ!!!

Οι πληροφορίες μάλιστα επιμένουν ότι άμεσα θα αντιμετωπίσει και τις πρώτες κατασχέσεις από προμηθευτές της…

* * * Την ίδια ώρα, σε κεντρικό επίπεδο προωθείται εξαγορά της “Βερόπουλος” από τον όμιλο Παντελιάδη (Μy Market, Metro Cash & Carry, ΟΠΤΙΜΑ). Οι δύο οικογένειες φαίνεται να έχουν φτάσει σε μια αρχική συμφωνία και περιμένουν το …πράσινο φως από την πλευρά των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον Παντελιάδη οι χρόνοι είναι πιεστικοί, ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση στην Βερόπουλος τόσο σε ότι αφορά τις σχέσεις της με τους προμηθευτές όσο και με τους πελάτες της. «Τον λόγο έχουν πλέον οι τράπεζες. Έχουμε καταθέσει και στις 4 πιστώτριες τράπεζες διαφορετικά σενάρια βάσει των οποίων θα μπορούσε να υλοποιηθεί η συμφωνία για την εξυγίανση της “Βερόπουλος”, και περιμένουμε. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και ότι πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει έως τις αρχές Δεκεμβρίου», δήλωσε μόλις το πρωί της Δευτέρας (30/11).

Εφόσον προχωρήσει αυτή η συμφωνία (υπενθυμίζεται ότι πριν λίγους μήνες δεν προχώρησε τελικά ανάλογη κίνηση εξαγοράς από τον Σκλαβενίτη, λόγω του τελικού αριθμού των χρεών), τότε η αλυσίδα Βερόπουλος, σε ότι αφορά τα περίπου 180 καταστήματα της στην Ελλάδα, θα εξαγοραστεί από τον όμιλο METRO έναντι ενός συμβολικού τιμήματος με τον πρώην βασικό μέτοχο να έχει συμμετοχή στην αποπληρωμή χρεών. Σε μια τέτοια περίπτωση οι δραστηριότητες εξωτερικού θα παραμείνουν στον Νίκο Βερόπουλο.



Είναι όμως ακόμα άγνωστο το πόσα καταστήματα θα κρατήσει ανοιχτά ο νέος αγοραστής (εφόσον τελικά υπάρξει)…



Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι υποχρεώσεις της «Βερόπουλος» προς τις τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς τους προμηθευτές ήταν της τάξης των 60 εκατ. ευρώ στο τέλος του Αυγούστου…

Σε ότι αφορά τον τραπεζικό δανεισμό η πρόταση προβλέπει μείωση του επιτοκίου δανεισμού (σ.σ. σήμερα η αλυσίδα φέρεται να δανείζεται με επιτόκιο της τάξης του 8%) και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων της.

- Ειδικά στο κομμάτι της επιχείρησης “Βερόπουλος” βρίσκονται στον …αέρα πλέον και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στα άλλα τρία καταστήματα του Πύργου (Αγίας Κυριακής στα δικαστήρια, Παπαφλέσσα στο 1ο γυμνάσιο και Αλφειού στα Χαλικιάτικα).



Η …ανάπτυξη αργεί για την Ηλεία!



Σε ότι αφορά πάντως καθαρά το τοπικό …μέτωπο, βλέπουμε για μια ακόμα φορά ότι η περιοχή μας παραμένει από τους …πρωτοπόρους στα προβλήματα, στις συνέπειες και στην πλήρη έλλειψη ανάπτυξης.

Κι όλοι οι φορείς και … “αμφορείς” που συνεχώς την επικαλούνται (ότι θα …την φέρουν), διαψεύδονται συνεχώς από τη σκληρή πραγματικότητα!

Τα συνεχή …Αναπτυξιακά Συνέδρια, οι πολυδάπανες επιχειρηματικές… αποστολές-εκδρομές χωρίς ΚΑΝΕΝΑ ουσιαστικό αποτέλεσμα, δεν έφεραν την από πολλούς διατυμπανιζόμενη ανάπτυξη στο Νομό. (Για το θέμα συγκεντρώνουμε στοιχεία και θα σας ενημερώσουμε σύντομα, πιο αναλυτικά)!


ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

Blogger