Από τον Οκτώβριο του 1976 ο Ντένικ Κλιφτ, μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ( NSC), έγραψε ένα είδος " μνημονίου" προς το βοηθό του προέδρου(Σκόουκροφτ),  με θέμα, σχεδιασμός πραξικοπήματος στην Ελλάδα.
Εδώ ιδιαίτερη σημασία έχει ότι το NSC και η CIA εμπλέκουν σε πραξικοπηματικές ενέργειες τον Α. Παπανδρέου. Αν και τον θεωρούσαν ως την μικρότερη απειλή  για τα αμερικανικά συμφέροντα σε σχέση με τους στρατιωτικούς κύκλους, που απέβλεπαν σε πραξικοπηματική ενέργεια υπό ορισμένες συνθήκες, εναντίον του Καραμανλή.
Γενικότερα έως το 1981 η CIA,  ελάμβανε σταδιακά τέτοιες εξτρεμιστικές ενδείξεις για την δράση μιας πατριωτική ομάδα αξιωματικών του ελληνικού στρατού, χωρίς να μπορεί να καθορίσει το μέγεθος της ομάδας αυτής, μιας και η συγκέντρωση τέτοιων συγκεκριμένων πληροφορίων είχε αρκετές  δυσκολίες.
Όμως αξιοσημείωτο  παράδειγμα αντιπάθειας από μέρουςτης Αμερικανικής πρεσβείας των Αθηνών εκείνης της περιόδου  είναι ένα επείγον σημείωμα του Μίλτον Κόβνερ στις 8/7/1981,  με τίτλο:" Σχεδιασμός πραξικοπήματος" , όπου καλούσε τον υπουργό, αλλά και κανέναν  άλλον από το υπουργείο,  να μην έρθει σε επαφή με παλαιότερο συνεργάτη του Ιωαννίδη, τον Έλληνα αξιωματικό Πέτρο Γκόρο, προερχόμενο από τους καταδρομείς του Ελληνικού στρατού:

ΑΠΟΡΡΗΤΟ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 8 Ιουλίου 1981, ΩΡΑ: 14:00
ΑΠΟ: Αμερικανική πρεσβεία, Αθήνα (Μίλτον Κόβνερ)
ΠΡΟΣ: Υπουργό Εξωτερικών, Ουάσιγκτον
ΘΕΜΑ: Επαφή με υποστηρικτή της "χούντας" - Σχεδιασμός πραξικοπήματος

Αν και λέγοντο πολλά πάνω στο ζήτημα αυτό , ωστόσο σύμφωνα, με το εν λόγω απόρρητο έγγραφο φαίνεται ότι δεν έγινε  η συνάντηση των αξιωματικών υπό του Πέτρου Γκόρου με τον τότε υπουργό των Εξωτερικών, Αλεξάντερ Χέιγκ... 

Τα απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών  της περιόδου 1976 - 1981  δείχνουν ξεκάθαρα ότι  δεν ήθελαν με τίποτα ένα πραξικόπημα και,  μάλιστα σε σχέση με το προηγούμενο θεωρούσαν  την άνοδο του Παπανδρέου στην εξουσία την μικρότερη απειλή.

Και πράγματι  μέσα σ' ένα "εκρηκτικό"  κλίμα σαν το σημερινό,  ο Αβέρωφ ανακοίνωσε απόπειρα πραξικοπήματος, ο διαπλεκόμενος  Α. Παπανδρέου φυσικά το αμφισβητούσε...
Τελικά στις 18 οκτωβρίου 1981 μέσα σε μια  άκρως αντιαμερικανική ατμόσφαιρα, που δημιούργησε ο  καιροσκόπος Παπανδρέου,  κέρδισε το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές με ποσοστό 48% .
Όλα αυτά πάντως ανατρέπουν την γνωστή θέση για το πως πίσω από την Ελληνική "χούντα"  βρισκόταν  το αμερικανικό πεντάγωνο,
όπως επίσης και για το διάστημα 1976-1981, που έγιναν οι διάφορες πραξικοπηματικές επιχειρήσεις ...
  

Δημοσίευση σχολίου

Blogger